بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM

Nostosalgos
Apa itu?
Maksudnya, pulang (nostos) dan derita atau keinginan (algos)
Pada akhir kurun ke-17, seorang pelajar perubatan bernama Joanna Hofer mendapati para pesakit di hospital seperti pedagang yang jauh dari tanah asal dan tentera yang ditugaskan luar tanahair mengalami situasi seperti insomnia, kepenatan, degupan jantung tidak sekata, demam dan sakit perut disebabkan satu keadaan, iaitu nostalgia.
Pada mulanya dianggap satu masalah mental dan kajian demi kajian dibuat.
Lama kelamaan penemuan ilmu baharu menjadikan kedudukan nostalgia sekarang dipanggil situasi mental sahaja.
Ia bukan penyakit tetapi keinginan pada masa lalu.
Penulis Perancis bernama Marcel Poust menggambarkan kek madeleine yang dimakan mengingatkan dia kepada kehangatan kasih sayang ibu yang pernah menyediakan kek yang sama ketika beliau kanak-kanak.
Marcel menulisnya dalam Search of Lost Time bagi memberitahu bagaimana situasi mengingati secara sukarela dan memori secara paksaan.
Menulis kisah hidup berkaitan menggunakan nostalgia terpilih akan mempunyai kesan psikologi kepada penulis.
Perkara ini disedari oleh pembuat filem dan pengiklan yang menyedari bagaimana nostalgia memberi rasa puas hati dan kegembiraan pada seseorang.
Disebabkan nostalgia, filem Rocky lakonan Slyvester Stallone disambung dan wujud kedai-kedai kopi bertema dulu-dulu.
Kajian ke atas individu yang bernostalgia menunjukkan kepada empat keadaan pada pelakunya.
1. Nostalgia membuat seseorang lebih menghargai kehidupan. Dia sedar ada sesuatu yang bermakna yang pernah dilaluinya.
Apabila dikongsi (ditulis) ia meningkatkan rasa positif kepada diri.
2. Nostalgia membantu menaikkan estim diri dan menguatkan perasaan bahawa diri diterima dalam masyarakat.
3. Nostalgia mendorong pembesaran psikologi positif pada diri dan mendorong sifat kebajikan seseorang.
4. Nostalgia mengembalikan mood positif terhadap orang yang stress.
Misalnya selepas seharian dia tertekan di tempat kerja, dia bermain batu seremban di rumah bagi merangsang perasaan keanak-anakan yang dapat mendorong kawalan emosi kembali.
Menulis kisah hidup menggunakan nostalgia adalah cara memberi makna baharu dalam kenang-kenangan dahulu, mendorong emosi lebih baik dan merangsang diri.
Mahukah tuan dan cik puan mendapatkan kekuatan fikiran dan jiwa dengan menulis nostalgia?
Pada hari Ahad, 2 Disember kita belajar Menulis Kisah Hidup yang Sedap Dibaca. Klik komen pertama bagi pendaftaran awal.

Ahad, 2 Disember Kelas Menulis Kisah Hidup yang Sedap Dibaca. Klik di sini https://www.subscribepage.com/bengkel_kursus_penulisan_kisah_hidup

Mahu hadir bengkel-bengkel lain?

Sabtu 1 Disember akses untuk crowdfunder sebelum ini yang menyokong projek kami ke Singapura. Akan diemelkan. 

Sabtu, 1 Disember Seminar Menulis Iklan Jualan dan Pemasaran Online. Klik di sini https://sensei.com.my/pmsc/?ref=12

Ahad, 2 Disember Kelas Menulis Kisah Hidup yang Sedap Dibaca. Klik di sini https://www.subscribepage.com/bengkel_kursus_penulisan_kisah_hidup

Sabtu, 29 DisemberMasterclass Menjadi Ghoswritter Dari Dua ke Lima Angka. Klik di sini https://www.subscribepage.com/ghostwritermalaysia

Ahad, 30 Disember, Bengkel Menulis Buku Umum Pertama

14 comments - "NOSTOSALGOS"

PeRdU cINta delete icon 3 December 2018 at 19:57

Banyak bengkel yang dianjurkan ya kak PI.

nohas delete icon 3 December 2018 at 20:14

suka baca kisah hidup org yg berjaya..

Cik Suerin delete icon 3 December 2018 at 23:20

Oh ini rupanya kisah di sebalik perkataan nostalgia ya KakPI 😄

Etuza Etuza delete icon 4 December 2018 at 05:54

Blogger Pi ni karyawan yang aktif hingga kini..tahnia banyak ilmu di sumbangkan pada masyarakat

dear anies delete icon 4 December 2018 at 12:31

belajar ilmu baru hari ni

norhidana miswan delete icon 4 December 2018 at 12:31

merangkak2 dana baca jawi tuh kak, pantun tu pun ada yg dana tak jumpa perkataan apa... hahahha malu betul lah

paridah delete icon 4 December 2018 at 21:38

TKSH PC KALAU MINAT MNULIS CUBALH IKUTI KURSUS2 INI

paridah delete icon 4 December 2018 at 21:40

TKS NOHAS KISAH MRK YG BERJAYA SGT MNGINSPIRASI

paridah delete icon 4 December 2018 at 21:41

TKSH SUERIN YA ITULH MKSUDNYA

paridah delete icon 4 December 2018 at 21:43

TKSH CIKGU ETUZA MNULIS SEKADAR DAYA SAJA

paridah delete icon 4 December 2018 at 21:44

TKSH ANIES SAMALAH KITA PUN BARU TAU

paridah delete icon 4 December 2018 at 21:47

TKSH DANA TU TLSN JAWI MNUSKRIP LAMA BRTLS TANGAN MILIK AYAHANDA PAK ENGKU

Khir Khalid delete icon 8 December 2018 at 22:36

Dapat ilmu baru lagi hari ini. Terima kasih atas perkongsian ini kak PI.

paridah delete icon 10 December 2018 at 13:38

TKSH DIK KK ALHAMDULILLAH KAK BARUTAU JUGA

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”