بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM

JIKA ADA TANAMAN BULUH SEKITAR RUMAH DAN ADA REBUNG YANG MUNCUL DI PERDUNYA BOLEHLAH DIPOTONG UNTUK DISAYUR...KALAU DIBIARKAN REBUNG AKAN PERLAHAN-LAHAN MEMBUKA BAJUNYA UNTUK MENJADI BULUH HEH..HEH...

Image may contain: plant, outdoor and natureNo automatic alt text available.Image may contain: food


Image may contain: food

PIC PENULIS DIKNA TERIMA KASIH

Dlm gambar ikan kembung. Boleh ganti dgn udang, ayam atau daging.
Rebung madu tak jeruk pun tak apa. Gulai terus macam gulai rebung biasa. Bubuh serai dgn daun limau purut.


Gulai Lemak Rebung Madu Dengan Udang

Bahan2
300 gm udang saiz sederhana
½ kg rebung madu
2 btg serai ~ ketuk
serbuk perasa & garam (jika perlu sebab dah bubuh garam kasar)
sebiji kelapa di ambil santan secukupnya
1 keping asam gelugur

Bahan ditumbuk halus
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
15 ~ 20 biji cili padi (ikut kepedasan yg anda suka) 
 2 inci kunyit hidup ~ tumbuk halus
sedikit garam kasar (utk memudahkan cili lumat serta kurangkan percikan waktu menumbuk) 
 
Cara memasak 
1) Rebung di potong saiz yang sesuai. Rebus sekejap & toskan.
2) Jerang santan bersama bahan2 tumbuk & serai. Kacau2 sentiasa.
3) Bila mendidih.. masukkan rebung, asam keping, serbuk perasa & garam (jika perlu).
4) Biarkan mendidih sambil dikacau2 selalu agak tidak membuak. Akhir sekali masukkan udang & masak seketika sehingga udang bertukar warna.  Renihkan sekejap hingga kuah agak pekat.
5) Agak2 dah secukup rasa garamnya, bolehlah dihidangkan.

Selamat memasak..

Kongsi resepi

http://mamawandiha.blogspot.my/2015/06/gulai-lemak-rebung-madu-dengan-udang.html

10 comments - "REBUNG MADU GULAI LEMAK..."

PeRdU cINta delete icon 11 April 2018 at 11:25

Sedapnya la...lama tak makan rebung...dulu rajin masak dan makan sebab rumah mertua PC banyak pokok buluh...rebungnya pun alhamdulillah banyak....sekarang dah ditebang....

nohas delete icon 11 April 2018 at 11:30

sedapnya..rebung fresh..

Kuazue Mohd delete icon 11 April 2018 at 14:10

nampak sedap. Tapi kak saya tak pernah makan rebung sebab dari kecik, kawasan saya tiada rebung.
tapi orang yg sakit mcm saya ni boleh kah makan rebung kak? kalau boleh, nak juga cuba rasa

paridah delete icon 11 April 2018 at 14:43

TKSH PC KAKPUN LAMA XMKN REBUNG.REBUNG MADU MMG SEDAP MSK MANIS LEMAK GINI

paridah delete icon 11 April 2018 at 14:45

TKSH NOHAS REBUNG FRESH SEDAP MANIS JE

paridah delete icon 11 April 2018 at 14:48

TKSH KUAZUE...YEKE...TAPI KATA ORG TUA REBUNG NI BISA KALAU ADA SAKIT2 TUBUH ELOK ELAKANNYA

dear anies delete icon 13 April 2018 at 14:09

sedapnya rebung fresh gitu bkn yg beli tu...busuk... hahaha

Dunia Zumal delete icon 13 April 2018 at 20:34

Zumal suka sangat gulai rebung walaupun selalu berangin lepas makan...

Warisan Petani delete icon 16 April 2018 at 21:15

Selalu juga masak rebung sebab ada tanam buluh sendiri.

Fidah Shah delete icon 16 April 2018 at 22:56

Lapar pulak dah malam-malam ni bila tengok gambar

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”