بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...
PI BARU SAJA SE TAHUN DUA BERADA DALAM ARENA SASTERA SECARA KEBETULAN LANTARAN MINAT DALAM PENULISAN SAMBIL MENGISI MASA TERLUANG DENGAN BERKARYA SUKA-SUKA.

RUPANYA KEHARMONIAN SITUASI YANG DIRASAKAN TIDAK TENANG SELAMANYA.....ADA SAJA KERIBUTAN YANG TIMBUL UNTUK DIBICARAKAN PENGGIATNYA.

BARU-BARU INI HEBUH SOAL PLAGIARISM...SEORANG PENULIS MENCIPLAK KARYA PENULIS LAIN SECARA KESELURUHAN DAN MENANG ANUGERAH SASTERA....KEDUA DUA PENULIS ITU TELAH MENYELESAIKAN MASALAH MEREKA SECARA BAIK DAN TIDAK MEMANJANGKANNYA.

SOAL COVER BUKU YANG DIPILIH PENERBIT BUKU PUN DIPERSOALKAN....ADA YANG KATA COVERYA SERUPA WALAU PI TENGUK MEMANG JELAS BERBEZA.

PI MEMANG MALAS NAK MENULIS KISAH DALAM RUMAH SASTERA YANG KECIL CUMA INI....HAYA SEKADAR SUKA MEMBACA APA YANG DICORETKAN PENULIS-PENULIS TERKENAL DI WALL FB MEREKA TANPA SEBARANG KOMEN...

LAGIPUN PI BUKAN SESIAPA....DUK DIAM DIAM SUDAH..HEH..HEH..


8 comments - "KECAMUK DUNIA SASTERA..."

Warisan Petani delete icon 26 February 2018 at 23:10

Soal plagiat dalam dunia penulisan ni memang biasa terjadi.
Dalam dunia blog pun ada.

paridah delete icon 27 February 2018 at 08:32

TKSH WP...YA BGITULH DUNIA ADA YG SUKA MNGAMBIL HAK ORG TANPA IZIN...HEHH..HEH..

notie delete icon 27 February 2018 at 11:12

Isu plagiat ni sejak dulu dah ada dah. Tapi zaman sekarang lagi banyak sebab penulis ekspress ni suka plagiat sebab nak senang tak payah susah fikir idea cerita. Penulis pecah kepala mencari idea tapi mereka senang je copy paste jadi milik dia.

paridah delete icon 27 February 2018 at 12:21

TKSH NOTIE...DAH XTAU APA YG NK DITULIS MULALH MMPLAGIAT KARYA ORG LAIN...PENULIS EKSPRESS PULA TERUJA NK DIKENALI ITULH YG DIBUAT TAPI MUDAH SAJA DISEDARI PEMILIK KARYA ASAL

Fidah Shah delete icon 28 February 2018 at 13:22

Tak baiknya ambik karya orang setelah si penulis asal bersusah payah menulis :(

Yun Sing delete icon 28 February 2018 at 17:05

Isu plagiat ni memang dari dulu sampai sekarang sentiasa ada.. Apa pun memang kena elakkan, sebab memang perbuatan yang tidak baik (bergantung pada situasi juga)

paridah delete icon 28 February 2018 at 22:18

TKSH FIDAH PENULIS PUN MANUSIA BIASA JUGA FIDAH SIFAT BURUK DAN BAIK MENGUASAI

paridah delete icon 28 February 2018 at 22:20

TKSH YUN SING YELA ISU LAMA YG SENTIASA DIPERBAHARUI PENGKARYANYA

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”