بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU...SEMOGA BERAKHIRNYA MALAM INI MASIH ADA HARI ESOK YANG MENYINARI JALAN KEHIDUPAN KITA SETERUSNYA....DULU DULU SEMASA ANAK ANAK MASIH KECIL SELALU SENTIASA BERSEDIA APA YANG ADA UNTUK DIJADIKAN SARAPAN PAGI...KEBIASAANNYA YANG MENGENYANGKAN HINGGA BERTEMU WAKTU MAKAN TENGAHARI....LA NI TIDAK LAGI....KESEMUA ANAK ANAK PI SUDAH DEWASA DAN MEREKA PULA YANG SEDIAKAN SARAPAN KEPADA IBU MEREKA DENGAN ANEKA RESEPINYA...SEMUANYA SEDAP BELAKA CUMA SELERA ORANG TUA MACAM PI DAH SEMAKIN TUMPUL...SEKADAR JAMAH SEDIKIT SAJA RASA-RASA...WALAU SEDIKIT SAJA YANG DIMAKAN CEPAT SAJA TERBELAHAK/SENDAWA...MAKNANYA KENYANG SANGATLAH TU...

PI NAK SHARE RESEPI DURIAN CREPE JE TAPI DAH MEREWANG JAUH CERITANYA YA...
LA NI DAH BANYAK KELIHATAN DURIAN DI PASARAN JADI BOLEH CUBA MEMBUATNYA.


RESEPI
https://www.fieza.net/resepi-

Bahan-bahan untuk kulit Resepi Durian Crepe
Resepi Durian Crepe
50g  Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Ubi Kayu
2 sudu besar gula halus
1 biji telur
1 sudu esen vanila
40ml susu cair ( tapi aku pakai  fcm dutch lady je hihi)
1 gelas air (160ml)
3 sudu butter dicairkan
sedikit pewarna kuning ( tapi aku tak letak pun)
Langkah 1 Resepi Durian Crepe
tttt
Campurkan tepung gandum, tepung ubi & gula halus & ayak ke dalam bekas yang sesuai.
Resepi Durian Crepe
Resepi Durian Crepe
Masukkan susu & kacau rata
Resepi Durian Crepe
Pastu masukkan pulak telur yang telah di kacau2 guna garfu ( kacau siket2 je pun)
Resepi Durian Crepe
Masukkan esen vanila lak..pastu msk air (lupa nk snap )
Resepi Durian Crepe
pastu butter lak & kacau kacau sampai sebati sebab butter ni susah sket nk msk dlm air kan.. pastu tapis
Resepi Durian Crepe
lepas tu leh la membakar adunan lapisan durian crepe korang ni.. sori la terlepas nak snap time tengah memasak adunan ni anyway caranya  ialah ambil satu senduk kecil & leperkan ke atas nonstick pan macam kat pic bawah ni aku curi kat google image ja
Resepi Durian Crepe
saiz ni terpulangla  aku nyer teruk betul xde jadi bulat cengini pun hahaha.. lapisan ni xyah alih-alih tau, agak agak masak je terus telangkupkan kuali kat atas pingan kalo cedok-cedok pakai sudip takut terkoyak lak dah la nipis je menda ni. bagi yang dah expert senang la aku yang amatur ni siap ada yang reject 2-3 bijik sebab salah telangkup sampai jatuh kat lantai huhuhu..
pastu lapisan ke-dua leh je tindan-tindan jangan risau crepe ni x melekat sebab dah kita letak butter dalam adunan tadi. pan korang pun xyah letak ape-ape minyak lagi tau!
Resepi Durian Crepe
Inilah hasilnya kulit Durian Crepe aku tu… malu jugak nak upload ni orang lain buat bulat-bulat ja aku punya hahaha banyak sangat seni ni 😀
baiklah kita ke bahan-bahan untuk inti Resepi Durian Crepe
Langkah 2 : Inti Durian Crepe
Bahan-bahan untuk inti resepi durian crepe ialah :
Resepi Durian Crepe
150ml whipping cream + 1 sudu besar gula halus – pukul hingga gebu & kental
Resepi Durian Crepe
dan bahan paling penting ialah mestilah isi durian hehehe…
Resepi Durian Crepe
Inilah isi durian yan telah dibuang bijinya aku nyer lebih kurang 6 ulas kot sebab durian yang aku beli tu kecil2 ke ulasnya kalo yang besar2 tu agak2 la maybe dalam 2-3 ulas pun dah cukup kalo terlebih xpe boleh mamam hehehe..
dan bolehlah ke acara berikutnya.. membungkus
Langkah 3 : Membungkus durian Crepe 
Resepi Durian Crepe
beginilah caranya membungkus durian crepe ambil sesudu cream pastu laps durian & lapis lagi sekali cream & balut cam balut tepung bungkus tu janji semua tertutup hehe..
Bahagian yang ada hangit-hangit tu korang letak inti tau nanti bila dah balut bahagian luar nampak cantik & berseri-serila hihihi
lagi nipis kulit lagi best tapi jangan sampai bocor lak xbest la.
Resepi Durian Crepe
Inilah hasil durian crepe yang pertamaku… hihihi semangatnya dan akhirnya aku dapat menyiapkan 13 biji durian crepe kalo korang pandai buat kulit mungkin leh dapat lagi banyak & lagi kecil saiz lagi la banyak leh buat.
Hasil ni boleh lah untuk hidangan 3-4 orang kot huhuhu
Resepi Durian Crepe
buruk beno rupenye durian crepe aku ni anyway bleh la for first time buat hihihi.. lepas tu masukkan ke dalam peti ais lebih kurang 4-5 jam supaya whipping cream jadi keras & serasi bersama durian.
setelah 5 jam dalam freeze beginilah hasilnya & realy nyumi

14 ulasan - "DURIAN CREPE..."

babYpose delete icon 22 April 2016 10:11 PTG

Suka durian crepe, ada resepi boleh cuba..tq KPi

paridah delete icon 22 April 2016 10:35 PTG

CUBALAH BP RESEPI ORG SEKARANG KAN MAIN KREATIF LAGI...TQ

PeRdU cINta delete icon 22 April 2016 10:57 PTG

Sebelum ni PC tak makan durian crepe...sampailah kawan PC suruh cuba...alhamdulillah sekarang ok dah...suka makan...terima kasih kak PI kongsi resepi...

nohas delete icon 23 April 2016 12:07 PG

dah pelbagai jenis makanan boleh dibuat drpd buah durian..takdelah asik buat lempok je..hihi..

Achmad Fazri delete icon 23 April 2016 8:07 PG

Durian sangat nikmat, mau di buat apapun tetap lezat. kalau kebanyakan bisa memabukan ya kak

paridah delete icon 23 April 2016 11:34 PG

SEDAP JUGA DURIAN CREPE NI YA PC...TQ

paridah delete icon 23 April 2016 11:35 PG

YELA NOHAS ASYIK BUAT LEMPOK DGN TEMPOYAK JE HEH..HEH..TQ

paridah delete icon 23 April 2016 11:37 PG

BETULTU ACHMAD FAZRI..DURIAN SEDAP DIJADIKAN MAKANAN APA SAJA TAPI JGN BERLBHAN MKN JADI MASALAH PULA TU...TQ

Nor Azimah delete icon 24 April 2016 8:48 PG

Tkdelah susah sgt, tapi org jual mahal, yelah kan durian mahal

Nor Azimah delete icon 24 April 2016 8:48 PG

Tkdelah susah sgt, tapi org jual mahal, yelah kan durian mahal

Fidah Shah delete icon 24 April 2016 10:49 PG

Setuju sgt dgn yg ni...hihi

Fidah Shah delete icon 24 April 2016 10:50 PG

Feveret nih... :)

Qaseh Vee delete icon 24 April 2016 2:46 PTG

saya blm pernah rasa pun ... huhuhuuu

Khir Khalid delete icon 26 April 2016 2:47 PTG

Wahh... lama saya tak makan durian crepe dah ni... :D

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”