بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

SIUMAI DUMPLING RUPANYA MACAM KARIPAP TAPI BAHAN KULIT YANG MENGISI INTINYA BERCAMPUR TEPONG GANDUM DAN TEPONG UBI DAN SETELAH DIISI INTI LALU DIKUKUS....LEBIH SIHAT CARA MASAKANNYA KAN ...SEDAP PULA TU



Resepi Siumai/ Dumpling

Bahan-bahan untuk buat kulitnya.
250gm tepung gandum
80gm tepung ubi
200-220ml air panas mendidih
sedikit garam
1 1/2 sudu besar minyak masak

Cara-cara membuatnya.
1. Satukan tepung gandum,tepung ubi, garam dan minyak masak.Gaul sebati.
2. Masukkan sedikit demi sedikit air panas.
3. Uli sehingga adunan tidak melekat pada tangan.
4. Biarkan adunan selama 20 minit dalam bekas tertutup.

Bahan-bahan untuk intinya
1. 2 keping isi ayam dikisar halus
2. 12 ekor isi udang dikisar halus
3. 3 biji bawang merah kecil dicincang halus
4. 2 biji bawang putih dicincang halus
5. sedikit carrot dicincang halus
6. sedikit daun bawang
7. sedikit lada sulah
8. garam dan gula secukup rasa
9. 1 sudu besar sos tiram
10. 2 sudu besar tepung jagung
11. 2 sudu kecil minyak bijan
12. 1 biji telur dipukul kembang
13. 1 biji cili merah besar dipotong halus

Cara-cara membuatnya
1. Satukan semua bahan.gaul sebati.

OKK sekarang proses melipat Siumai
1. Canaikan adunan tepung tadi..macam kita buat karipap.
2. Letak inti ditengah-tengah.okk boleh lah lipatmengikut kreativiti anda. Buat mcm karipap pun boleh..
3. Bila dah siap bolehlah kukus.ok siap..selamat mencuba.

17 comments - "SIUMAI DUMPLING.."

Anisayu Nastutik delete icon 9 March 2016 at 16:45

Wau resep siumai dumpling
Telah tersaji dipiring
Warnanya bening

:)

Fidah Shah delete icon 9 March 2016 at 16:55

Sedapnya..rasa lapar la pulak
Ni yang rasa macam nak gi makan kat kedai dim sum malam nanti

Raihanah Ahmad delete icon 9 March 2016 at 17:19

menariknya, sedap nampak tu kak

danar miswari delete icon 9 March 2016 at 18:26

yummy nak follow blog ini lah :D

Faarihin Talip delete icon 9 March 2016 at 18:50

wahhh.. sedapnya kak. Teringin nak buat. tapi tak tahu bila. hihi

Nooriah Abdullah delete icon 9 March 2016 at 19:41

boleh try buat ni P terimakasih resepi nya ya...

Nor Azimah delete icon 10 March 2016 at 07:00

Ermm, bahan2nya mmg ada kt umh ni, siap! Mlm ni juga saya buat, he he..

Nor Azimah delete icon 10 March 2016 at 07:01

Saya rasa intinya bole kita ubah suai juga kan.

Nor Azimah delete icon 10 March 2016 at 07:01

Saya rasa intinya bole kita ubah suai juga kan.

Nor Azimah delete icon 10 March 2016 at 07:01

Ermm, bahan2nya mmg ada kt umh ni, siap! Mlm ni juga saya buat, he he..

kakyon delete icon 10 March 2016 at 08:57

terimakasih PI. share resepi. boleh di cuba ni resepi sihat..

aryan azra delete icon 10 March 2016 at 15:49

wah siap resepinta tu, kalau rajin boleh dicuba

Sobri Yaacob delete icon 10 March 2016 at 16:32

siumai.. sedap ni :)

Diana Rashid delete icon 10 March 2016 at 18:31

adujhai..membuka selera betul gambarnya..saya ak pernah try buat sendiri..
tapi tengok macam senang cuma bahan nya je banyak sangat..hehe..

Sheila Adziz delete icon 11 March 2016 at 20:37

sy tak pernah makan siumai ni kak... blh la cuba buat... terima kasih kak PI

Khir Khalid delete icon 12 March 2016 at 00:03

Fuhhh sedap makan malam2 nie...

Mayang ABDUL RAZAK delete icon 15 March 2016 at 14:33

sedapnye kak

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”