بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

Kukus kek coklat sunrise pula ya...haripun sudah petang...siapkan adunan dengan cepat malam nanti sudah boleh mengukusnya...hendak sarapan pagi berserta lain-lain makanan yang disukai boleh saja...jom rajinkan diri.


Kek Kukus Coklat Sunkist

Bahan-bahan:

2 cawan tepug gandum*
1/2 st baking powder*
1 st baking soda*
1/2 cawan serbuk koko + 1/2 cwn milo*

Bahan-bahan * di ayak

2 biji telur gred A
1 cawan air
3/4 cawan minyak canola
3/4 cawan gula pasir
1 biji limau sunkist (di parut kulit dan di ambil jusnya anggaran 6 sudu besar)
Secubit garam

Cara²:

1. Masukkan telur, air, gula dan minyak dalam mangkuk adunan dan mix selama 5 minit dengan kelajuan yang max atau sehingga gula hancur.

2. Masukkan garam, tepung, koko dan milo yang telah d ayak tadi sedikit demi sedikit dengan menggunakan spatula di kaub balikkan sehingga rata.

3. Kemudian masukkan parutan kulit limau dan jusnya ~ digaul rata.

4. Alaskan loyang 8" yg telah lenserkan dengan sedikit margerin dengan kertas kuih dan tuangkan adunan ~ kukus selama 1 jam atau sehingga masak.

5. Setelah sejuk ~ jika suka bolehlah dibubuh topping.

20 comments - "KEK KUKUS COKLAT SUNRISE..."

Sheila Adziz delete icon 27 February 2016 at 17:09

aduih... sedapnya kak... anak2 mmg suka kek coklat

paridah delete icon 27 February 2016 at 20:17

yela shiela kalau anak2 suka elok buatkan...tq

Cikna delete icon 27 February 2016 at 21:26

Sedapnye, pos kat Cikna ye...;-)

paridah delete icon 27 February 2016 at 21:34

HEH..HEH..INSYA ALLAH TQ CIKNA.

Comtel Cell delete icon 27 February 2016 at 22:12

hitam mengkilap, sedapnya.. hehehe...

ijin kopi resepnya ya..

seri nian delete icon 27 February 2016 at 22:55

terliur tengok...kecik2 macam ni sekali gap je saya..

nohas delete icon 28 February 2016 at 01:07

sedapnya...chocolate moist..i like..

kakyon delete icon 28 February 2016 at 05:51

Mcm dah terasa di mulut akan kesedapannya..

Fidah Shah delete icon 28 February 2016 at 09:39

Campuran coklat dan sedikit limau...bestnya

Fifi Fizah delete icon 28 February 2016 at 10:28

sdp nye.. :)

Puan Wawa delete icon 28 February 2016 at 10:56

ya Allah, besttnyaaa..

paridah delete icon 28 February 2016 at 11:50

SEDAP NI CC..SILAKAN NK SALIN RESEPI...TQ

paridah delete icon 28 February 2016 at 11:56

YELA SERI NIAN COMEL KECIL SEKALI SUAP JER...TQ.

paridah delete icon 28 February 2016 at 11:57

SEDAP NI NOHAS...TQ

paridah delete icon 28 February 2016 at 11:58

PANDANG PIC PUN DH TERASA KAN KY HEH..HEH...TQ

paridah delete icon 28 February 2016 at 11:59

YELA FIDAH...LAIN RASANYA TU...TQ.

paridah delete icon 28 February 2016 at 12:00

HMM FIFI...TQ

paridah delete icon 28 February 2016 at 12:00

CUBALAH WAWA...TQ.

Nor Azimah delete icon 29 February 2016 at 19:47

Kak PI, bestnya, mudah sgt, tq sgt2, tq sharing..mmmuah...cayang cikit, saya nk screen shot ye, nnt senang nk buat.

Khir Khalid delete icon 1 March 2016 at 00:22

Waduhhh sedapnyaaaaa....

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”