بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

SEDAP KAN KALAU DAPAT MINUM CENDOL DALAM CUACA PANAS BAWAAN EL NINO KINI...CENDOL DIBUAT AGAK BANYAK DAN JEMU DIHIRUP MELEGAKAN DAHAGA BOLEH JUGA DIJADIKAN LEPAT...GANDINGAN CENDOL YANG HIJAU DI DALAM ADUNAN TEPUNG YANG PUTIH MENYERLAH SEKALI SERINYA....ELOK SEDIAKAN UNTUK HIDANGAN MINUM PETANG DAN BOLEH DISIMPAN DALAM PETI SEJUK UNTUK SARAPAN ESOK PAGI PULA...

LEPAT CENDOL

Bahan-bahan ( 30 - 40 kpg )

400 g cendol - dicuci dan ditapis
1 cawan tepung jagung
1 sb tepung Hoen Kwee
1 cawan gula pasir
1,700 ml santan - drpd 2 biji kelapa (saya guna 500ml santan Kara+1,200ml air)=10 cwn
2 helai daun pandan - disimpul
daun pisang utk membungkus - dipotong dan disalai

Cara-cara

Satukan tepung2, gula, garam, santan dan daun pandan di dlm periuk dan kacau rata. Masak atas api yg sederhana panasnya hingga pekat dan licin.

Setelah itu masukkan cendol dan masak lagi hingga rata.Matikan api dan keluarkan daun pandan.

Ambil 3 sb adunan dan bungkus dlm daun pisang yg disediakan tadi.Buat hingga habis. sejukkan pd suhu bilik dahulu.

Masukkan dlm peti sejuk sebelum dihidangkan.

Adunan ini juga boleh dibubuh dlm mangkuk2 plastik yg kecil.
selamat mencuba....




33 ulasan - "LEPAT CENDOL..."

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) delete icon 19 Januari 2016 4:22 PTG

Terbayang2 sendiri saya rupa lepat cendol ni kak PI..
tentu sedapkan..
Macam nak mencari juga ni..
Cer letak gambar lepat cendul tu kak..

babYpose delete icon 19 Januari 2016 4:34 PTG

Aii lepat cendol petang-petang ni PI, tak dan buka daun pisang tu dah abis dah hehe.. good idea buh cendol tu :)

nohas delete icon 19 Januari 2016 4:35 PTG

sedapnya..makan diwaktu petang2 begini..

Diana Rashid delete icon 19 Januari 2016 4:57 PTG

saya tak pernah makan ni kak..nampak sedap..lagi2 saya memnag penggemar cendol..

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 19 Januari 2016 8:04 PTG

wah ..sedap tu

PeRdU cINta delete icon 19 Januari 2016 9:27 PTG

Sedapnya...wangi daun pandan dan daun pisang tu...

Bunda_nora delete icon 19 Januari 2016 10:00 PTG

Sedapnyer kak...macam tepung bungkus pun ada...KN memang suka makan kuih2 tradisi camni..lemak manisnyer cukup..

Fidah Shah delete icon 19 Januari 2016 10:15 PTG

Aduhai..sedapnya

Hami Asraff delete icon 20 Januari 2016 12:07 PG

Nampak mengiurkan.

Ione Nasition delete icon 20 Januari 2016 12:44 PG

aduh mak, sedapnya...ingin merasakannya... T,T

iryanty ismail delete icon 20 Januari 2016 11:53 PG

sedapnya makan sejuk2

Mrs. A delete icon 20 Januari 2016 12:27 PTG

Mrs. A suka cendol, tapi tak pernah makan lepat cendol.

Mummydearie delete icon 20 Januari 2016 3:18 PTG

Saya memang suka cendol. Kalau makan masa hari tengah panas macam ni memang bestnya alahai. Kuih lepat pun saya suka sangat. Tapi inilah pertama kali saya lihat rupa lepat cendol.

Dunia Zumal delete icon 20 Januari 2016 3:28 PTG

First time tahu kewujudan lepat cendol nie ^-^

paridah delete icon 20 Januari 2016 3:55 PTG

aik xnampak ke gambarnya yati..kak copy paste jer kdg mmg jadi gitu...tq hayati.

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:02 PTG

cubalah BP membalut lepat cendol pula sedap ni...tq

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:04 PTG

hmm sedaptu nohas...tq

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:06 PTG

yela diana lbihan cendol boleh dibuat lepat juga...tq

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:08 PTG

sedap tu MKL tq.

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:10 PTG

hmm daun pandan mewangikan lepat bungkus pula dgn daun pisang tmbh harumnya...tq PC

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:13 PTG

SEDAPNI BUNDA..SEAKAN TEPUNG BNUGKUS TAPI BERISI CENDOL...TQ

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:13 PTG

SEDAP NI FIDAH...TQ

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:14 PTG

HMM..TQ HAMI ASYRAFF

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:16 PTG

HMM SEDAP NI WAN SILAKAN MERASANYA HEH..HEH..TQ

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:17 PTG

YELA YAN SEDAP DIMKN SEJUK TU...TQ

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:18 PTG

YEKE KENA CUBA BUAT NI MRS A..TQ

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:21 PTG

CENDOL SEDAP LEPAT CENDOL PUN SEDAP MD..HIJAU CENDOL DLM ADUNAN TEPONG LEMAK MANIS SEDAP TU...TQ

paridah delete icon 20 Januari 2016 4:22 PTG

YEKE...CUBA ZUMAL SEDAP TU...TQ

Etuza Etuza delete icon 20 Januari 2016 4:47 PTG

etuza memang suka makan kuih ni..lembut dan sedap...

paridah delete icon 20 Januari 2016 5:48 PTG

YEKE SEDAPKAN CIKGU ETUZA...TQ

akubiomed delete icon 20 Januari 2016 10:49 PTG

Wah menarik. Belum pernah rasa lagi. :)

Qaseh Vee delete icon 20 Januari 2016 10:56 PTG

tertarik dgn piring tu . set piring tu kat umah ni dah habis . Hanya tinggal satu piring tanpa cawan jer ... huhuhuuu ... tgk sedap tapi x rajin nak membuatnya PI

Khir Khalid delete icon 22 Januari 2016 11:28 PTG

Sedap ni makan memalam mcm ni sambil blogwalking hihii... :)

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”