بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

SARDIN BUAT SENDIRI TENTU LEBIH BERKHASIAT DAN TERJAMIN NILAI MAKANANNYA TANPA SEBARANG CAMPURAN BAHAN-BAHAN YANG MERAGUKAN SUMBER HALALAN TOYIBBANNYA.

RESEPINYA PI COPY DARI BLOG RAKAN KITA...http://memorisusuanku.blogspot.my/search?updated-max=2015-11-17T17:56:00%2B08:00

TERIMA KASIH BANYAK BLOGGER AMIIZA.

JOM BUAT SARDIN SENDIRI...

RESEPI: Homemade Sardin
resepi ni main agak-agak aja, ikut sukatan sendiri.
yang penting menjadikan... 

1/2kg ikan makarel/ikan sardine
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
5 biji tomato
1 tin tomato puree
sos cili (agak-agak nak letak banyak/sikit)
sos tomato (agak-agak nak letak banyak/sikit)
1 jug air (agak-agak nak letak banyak/sikit) 
sedikit garam
sedikit gula
secukup rasa 

CARANYA:
  1. bawang merah dan bawang putih di blend.
  2. tumiskan bawang sehingga naik bau.
  3. tomato juga diblend hancur.
  4. masukkan tomato, tomato puree biarkan seketika
  5. masukkan sos cili dan sos tomato (agak-agak)
  6. masukkan ikan
  7. masukkan 1 jug air (agak-agak)
  8. dah mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa
  9. gunakan pressure cooker/noxxa 
  10. masak selama 30 minit


34 ulasan - "SARDIN BUAT SENDIRI..."

Atie Yusof delete icon 18 November 2015 12:03 PTG

wahhh...memang nak kena belajar ni cara buat sardin sendiri...lebih sihat & selamat kan..
abg Pae suka sgt sardin....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) delete icon 18 November 2015 12:27 PTG

Boleh cuba ni Paridah..
Hari minggu ni cari ikan di pasar utk dibuat..

Kakzakie delete icon 18 November 2015 12:30 PTG

Kakak memang belum pernah mencuba lagi
Tapi memang menarik dan kreatif idea ini.

Sweetie delete icon 18 November 2015 12:39 PTG

Nanti kita try... tapi tak paham PI... Maksudnya ni... lepas dah masak ni bolehlah simpan lama-lama macam sardin dlam tin tu... ke... terus makan je...

seraa rose delete icon 18 November 2015 12:57 PTG

menarik tu wat sardin sndiri.. terbaikk

Diana Rashid delete icon 18 November 2015 3:48 PTG

kena belajar buat ni..boleh simpan untuk buat sandwich...ke..kan kak?/

Fiu S delete icon 18 November 2015 4:10 PTG

weee... sedapnya ,,,, boleh lah tuh ... ikut makan2 kite orang ,, :D

Zaitun delete icon 18 November 2015 5:18 PTG

Kak Zai pun dah save resepi ikan Sardin ni tp belum buat lg hihi...ambik dr blog yang sama.

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 18 November 2015 9:38 PTG

wah..sedap.

Cikna delete icon 18 November 2015 11:22 PTG

Yang xbest kena guns pressure cooker....;-(

Nabihah Rose delete icon 19 November 2015 8:46 PG

wah diy sardin,boleh cuba ini :-)

Anisayu Nastutik delete icon 19 November 2015 9:03 PG

Ikan sardin
Dibuat sendiri lezatnya terjamin
Sehatnya pun yakin...

paridah delete icon 19 November 2015 11:36 PG

CUBALAH ATIE...SARDIN DI TIN TU MCM2 PENGAWETNYA YG XBAIK UTK KSHTN..TQ

paridah delete icon 19 November 2015 11:37 PG

CUBALAH YATI...BOLEH SIMPAN LAMA...TQ.

paridah delete icon 19 November 2015 11:39 PG

SAMALAH DGN KAK...JUMPA RESEPI MUDAH SIMPAN DULU...TQ.

paridah delete icon 19 November 2015 11:41 PG

CUBALAH SWEETIE..LPS MSK BOLEHLAH DIMAKAN...TAPI ELOK SIMPAN DULU AGAR MERESAP ELOK RASA DLM SARDIN TU KOT..TQ.

paridah delete icon 19 November 2015 11:42 PG

KALAU RAJIN CUBA BUAT SERAA ROSE...TQ.

paridah delete icon 19 November 2015 11:50 PG

YELA DIANA BOLEH DIJADIKAN SADWICH SEDAP TU..TQ.

paridah delete icon 19 November 2015 11:51 PG

BOLEH SAJA FIU S HEH...HEH...TQ.

paridah delete icon 19 November 2015 11:52 PG

YEKE SAMALAH KITA YA ZAI...TQ.

paridah delete icon 19 November 2015 11:53 PG

SEDAP NI MKL...TQ.

paridah delete icon 19 November 2015 11:55 PG

MASAK DLM PERIUK BIASA BOLEH KOT CIKNA...TQ.

paridah delete icon 19 November 2015 11:56 PG

CUBALAH NABIHAH ROSE TQ.

paridah delete icon 19 November 2015 11:57 PG

YA BETUL TU ANISAYU...TQ.

iryanty ahamad delete icon 19 November 2015 1:47 PTG

tapi kena periuk noxxa kan kak...piuk biasa tak jadi

paridah delete icon 19 November 2015 3:29 PTG

yeke..xtau pula kak... yan..tq.

Fidah Shah delete icon 19 November 2015 8:08 PTG

lebih bersih dan menjimatkan

paridah delete icon 19 November 2015 10:27 PTG

YELA FIDAH XYAH BELI SARDIN TIN LAGI.

Khai♥Rin : anies delete icon 20 November 2015 5:03 PTG

byk guna tomato ya

paridah delete icon 20 November 2015 10:03 PTG

ya nk kecutkan ikan sardin tu kot...tq anies.

Etuza Etuza delete icon 21 November 2015 10:40 PG

wah pandai ya Pi buat sendiri..hebat boleh buat duit dah ..tahnia

Khir Khalid delete icon 21 November 2015 3:38 PTG

Sardin ttp jadi lauk dan hidangan yg menyelerakan walaupun simple... best... :)

paridah delete icon 26 November 2015 3:27 PTG

heh..heh..cikgu pun boleh cuba ni tq .

paridah delete icon 26 November 2015 3:30 PTG

yela KK ...sardin simple saja kalau boleh dibuat sendiri lbh meyakinkan n selamat di mkn...tq KK.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”