بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

LA NI DAH MUSIM MANGGA KAN...KALAU ADA POKOK MANGGA DI TEPI RUMAH BOLEH DIPETIK SAJA UNTUK DIBUAT SARAPAN BERSAMA PULUT ESOK PAGI...TENTULAH KENA DIAMBIL BUAH YANG MASAK MANIS RASANYA UNTUK DIMAKAN BERSAMA PULUT LEMAK...BUKANNYA MANGGA MASAK TAPI MASAM RASANYA...KALAU DAPAT MANGGA HARUM MANIS TERAMATLAH SEDAPNYA...

NAK MAKAN PULUT BERSAMA MANGGA KENALAH TANAK PULUTNYA...TAK SUSAH PUN.




Pulut Mangga Thai
Bahan-bahan
2 biji mangga - potong ikut suka
250gm beras pulut - rendam semalaman atau 4 jam
100ml santan + 1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan - carikan
Sos santan
150ml santan KARA
150ml air
4 sudu besar gula perang
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
4 sudu kecil tepung jagung larutkan dgn sedikit air
Cara-cara :
1. Tos pulut dan kukus selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
2. Gaul bersama santan hingga rata. Masukkan kembali ke dalam pengukus bersama daun pandan.
3. Kukus semula selama 20 minit atau hingga masak.
4. Sos santan : Satukan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak hingga gula larut. Kemudian masukkan tepung jagung dan masak hingga sos nampak pekat.
5. Hidangkan pulut bersama mangga dan sos santan.

Kongsi resepi bonda fb.

22 ulasan - "PULUT MANGGA THAI..."

Cilembu thea delete icon 29 November 2015 4:44 PG

dengan bahandasar mangga yang manis rasanya tentu pulutnya juga enak dong ah

Fida Z Ein delete icon 29 November 2015 8:45 PG

Makan mangga dengan pulut dan santan.....pertama kali rasa di Kedah......masa tu baru sahaja mula duduk di Kedah.....memang sedap...

Comtel Cell delete icon 29 November 2015 10:18 PG

saya masih bingung, pulut itu apa?

paridah delete icon 29 November 2015 11:03 PG

pulut tu glutinous rice comtell cell...mesti tau tu...tq.

Comtel Cell delete icon 29 November 2015 12:58 PTG

oh... beras ketan rupanya, hehehe....

paridah delete icon 29 November 2015 1:03 PTG

yeke..hanya sebutan berbeza tu...

iryanty ahamad delete icon 29 November 2015 3:28 PTG

tak pernah yan makan mangga harum manis

paridah delete icon 29 November 2015 4:13 PTG

yeke...harum manis buahnya kecil saja tapi manis sgt yan...harga 32 rm 1kg di perlis...mahal juga kan...tq.

paridah delete icon 29 November 2015 4:15 PTG

orang kedah mmg suka mkn mangga dgn pulut ni fida...tq.

paridah delete icon 29 November 2015 4:16 PTG

yela enak sangat tu rasanya chilembu thea...tq.

Fidah Shah delete icon 29 November 2015 11:03 PTG

Sedapnya..kalau makan ni, mangganya mesti manis. Kalau terkena yang masam, rasa memang out siket.

nor azman delete icon 29 November 2015 11:40 PTG

sedap itu..hehe

dear anies delete icon 30 November 2015 12:02 PTG

nak cari mangga harum manis tu yg payah sket ;-)

paridah delete icon 30 November 2015 2:11 PTG

Yela fidah kalau mangga masam mmg xjadi...tq fidah.

paridah delete icon 30 November 2015 2:12 PTG

mmg sedap nor azman cubalh tq.

paridah delete icon 30 November 2015 2:15 PTG

ganti jer dgn mangga yg manis anies ok juga...tq.

Etuza Etuza delete icon 30 November 2015 6:27 PTG

waduh terliur juga nampak tu Pi hehe

paridah delete icon 30 November 2015 9:23 PTG

cuba cikgu sedap tu...tq.

Dunia Zumal delete icon 1 Disember 2015 5:03 PG

Zumal pun suka pulut makan dengan mangga

paridah delete icon 1 Disember 2015 10:01 PG

SEDAPKAN ZUMAL DPT PULA MANGGA HARUM MANIS..HUIH!..TQ ZUMAL.

Puan Wawa delete icon 1 Disember 2015 1:04 PTG

sedapnyaa kak..")

paridah delete icon 1 Disember 2015 4:34 PTG

HMM...TQ WAWA.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”