بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

SEDAP JUGA MAKAN MARUKU YANG RANGUP KRUP KRAP SAMBIL MENONTON TV...
SEMPENA HARI DEEPAVALI ESOK MESTI BANYAK KUIH INI MENJADI HIDANGAN PADA TETAMU...

MEMBUAT MARUKU TAKLAH SUSAH...BAHAN-BAHANNYA SIKIT JER...CUMA PERLUKAN ACUAN YANG KHUSUS UNTUKNYA.
PELBAGAI BENTUK MARUKU YANG BOLEH DIHASILKAN TAPI RASANYA SAMA JER...


.
RESEPI HASEENA CAKE HOUSE


Bahan-Bahan;

250 g tepung maruku (tepung kacang kuda)
250 g tepung pulut
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar bijan
*1 sudu besar jemuju
*1 sudu besar jintan putih
* 1 sudu besar jintan manis
*2 sudu besar gula
*1/2 sudu besar garam
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar marjerin
2 biji telur
250 ml air (korang agak2 je..smpai doh tu xterlalu keras n xterlalu lembik)

Cara-Cara;

1. blendkan bahan bertanda * campurkan kesemua bahan kering dalam 1 bekas.
2. masukkan marjerin, gaul.
3. masukkan telur, gaul rata.
4.masukkan air sdikit demi sedikit. uli hingga sebati.
5. panaskan minyak dalam kuali.
6. menggunakan acuan maruku, buat bentuk yang korang suka terus ke dalam kuali.. goreng sekejap hingga kekuningan kemudian angkat.. siap. untuk hiasan, korang boleh gorengkan daun kari kemudian tabur diatas maruku tadi.



10 ulasan - "HARI MAKAN MARUKU..."

Etuza Etuza delete icon 9 November 2015 10:40 PTG

makanan traditional..but jarang makan ni PI..happy dipavali esok..

nohas delete icon 10 November 2015 12:50 PG

maruku sebungkus dah dekat nak habis..memang leka kalau dah start mengunyah..

nohas delete icon 10 November 2015 12:51 PG
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Fiu S delete icon 10 November 2015 2:00 PG

wah ,,,, sedap tuh keliatanya ,,,hehe mau donk ,,,hehe

paridah delete icon 10 November 2015 11:07 PG

SEDAP MENGUNYAHNYA KRUP KRAP FIU S...TQ.

paridah delete icon 10 November 2015 11:09 PG

YEKE MINAT JUGA YER NOHAS..TQ.

paridah delete icon 10 November 2015 11:11 PG

RALIT KALAU DH MULA MAKAN NI CIKGU...TQ.

Qaseh Vee delete icon 10 November 2015 6:13 PTG

hari ahad lepas my kakak cuba buat mee guna cetak maruku . pastu saya goreng dengan daun kari . memang jadi maruku ... heheheee

Mizz Aiza delete icon 10 November 2015 7:56 PTG

terima kasih berkongsi resipi ini kak paridah.. aiza suka makan muruku..

Fidah Shah delete icon 10 November 2015 8:19 PTG

Masa kecik2 dulu, selalu tengok arwah mak saya buat maruku. Memori :(

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”