بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

MESTI MASIH BANYAK DAGING KURBAN YANG TERSIMPAN DALAM PETI SEJUK KAN...SEPATUTNYA DAGING KURBAN NI SEGERA DIMASAK SETELAH MENDAPAT NYA...TETAPI JIKALAU TERLALU RAMAI TUAN YANG BERIBADAT KURBANNYA YANG MEMBERI  TENTU TIDAK HABIS DIMASAK SEKALI....

PI KONGSIKAN RESEPI MUDAH UNTUK MENGHABISKAN DAGING KURBAN YANG SEDIA ADA TU...SIMPAN LAMA-LAMA PUN TAK ELOK JUGA...AKAN HILANG KHASIAT NILAI PEMAKANANNYA...




MASAK LOMAK KAMPUNG
1kg daging ( direbus kemudian disalai seketika di atas bara api, dapur gas pun boleh)
20 biji cili api
6 inci kunyit hidup ( ditumbuk lumat)
2 helai daun kunyit ( ditumbuk lumat)
3 biji kentang ( dibelah 4)
3 batang serai ( dititik)
2 helai daun kunyit
3 keping asam gelugur
2 cawan air
1kg santan pekat
Cara2nya
1.Masukan daging yang telah dihiris di dalam kuali bersama cili api dan kunyit yang telah ditumbuk tadi
2. Pasang api kemudian masukan air, kentang, serai, asam keping, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kentang lembut.
3. Masukan santan pekat bersama daun kunyit, kacau perlahan- lahan sehingga kuah menggelegak.
4. Sedia untuk dihidang.
info:
Masakan ( kampung) Negeri sembilan biasanya tidak menggunakan bawang untuk menghasilkan gulai lemak cili api demi mengekalkan rasa asli. Selamat mencuba 

LIKE PAGE RESEPI DAN PETUA...

28 ulasan - "MASAK LOMAK KAMPUNG..."

Puan Wawa delete icon 5 Oktober 2015 2:29 PTG

Sedapnya..

nohas delete icon 5 Oktober 2015 2:29 PTG

masak lomak daging salai..sedap ni..ada lagi daging korban dlm freezer..

paridah delete icon 5 Oktober 2015 3:07 PTG

HMM..TQ WAWA..

paridah delete icon 5 Oktober 2015 3:08 PTG

BOLEH CUBA MASAK LOMAK KAMPUNG NI PULA NOHAS...TQ

Nieyl delete icon 5 Oktober 2015 3:25 PTG

Hari tu pun try masak lemak cili api jugak... :)

Kakzakie delete icon 5 Oktober 2015 4:26 PTG

Dah kakak terliur - nak buat jugalah PI
Tapi kalau nak buat kena tunggu hari minggulah ada masa panajng sikit

Fida Z Ein delete icon 5 Oktober 2015 8:15 PTG

Baru tengahari tadi makan masak lemat....tapi masak lemak ikan....daging korban ada sikit lagi....tengok hujung minggu ni...boleh cuba buat..terima kasih atas resepi

paridah delete icon 5 Oktober 2015 10:03 PTG

yeke..cuba masak lemak daging pula fida...tq.

paridah delete icon 5 Oktober 2015 10:08 PTG

sedapni kakzakie...bhn dah ada tu bolehlah cuba dibuat..
tq kakzakie

paridah delete icon 5 Oktober 2015 10:10 PTG

yeke..sedap tu...tq nieyl.

paridah delete icon 5 Oktober 2015 10:11 PTG

hah..elok cuba resepi ni pula nohas.
tq.

Diana Rashid delete icon 5 Oktober 2015 10:35 PTG

sedap ni kak..saya kalau buat gulai lemak mesti nak ada sambal belacan dan tempoyak..memang bertambah2 nasik la..hahah

Mizz Aiza delete icon 5 Oktober 2015 10:54 PTG

Terliurnya aiza tengok.. Sedap tu..

naurah kida delete icon 6 Oktober 2015 9:36 PG

kalau di indonesia mungkin lomak ini semacam gulai

Siti Yang Menaip delete icon 6 Oktober 2015 10:00 PG

ceq sukaaaa ni kak.. hew hew.. daging masak gapo pun ceq suka..

paridah delete icon 6 Oktober 2015 11:16 PG

yeke..selera kitalah tu xder sambal belacan mmg xsah tq diana.

paridah delete icon 6 Oktober 2015 11:17 PG

sedapni aiza...tq.

paridah delete icon 6 Oktober 2015 11:18 PG

yeke...gulailemak tu...tq naurah kida.

paridah delete icon 6 Oktober 2015 11:19 PG

peminat masakan daging ni...sedap ni ceq...tq siti.

Puan Wawa delete icon 6 Oktober 2015 11:41 PG

Sme2 kak..")

Khai♥Rin : anies delete icon 6 Oktober 2015 3:34 PTG

alahaiiii terliurrrr da la x mkn lg ni

paridah delete icon 6 Oktober 2015 4:15 PTG

heh..heh..ada masa cuba msk gini pula...tq anies.

Dunia Zumal delete icon 6 Oktober 2015 5:05 PTG

Dah lama tak makan masak lomak nie ^-^

Fidah Shah delete icon 6 Oktober 2015 11:03 PTG

sedapnya..lapar pulak malam2 ni...

Qaseh Vee delete icon 7 Oktober 2015 10:45 PTG

saya punya daging kurban pu ada sikit lagi . rasanya nak buat steak ... heheheee

paridah delete icon 8 Oktober 2015 10:18 PTG

boleh cuba masak ni...zumal kan rajin...tq.

paridah delete icon 8 Oktober 2015 10:20 PTG

membuka selera kan fidah...tq.

paridah delete icon 8 Oktober 2015 10:21 PTG

buat steak lagi sedap tu qv...tq.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”