بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...


pic google images sekadar hiasan.

Pengalaman anak saya seorang doktor... di Husm kubang kerian Kelantan ...
bersama kaki tangan Husm. .pada malam hinggga ke pagi hari raya berkerja on call...pesakit2 ramai yang datang bukan kes besar pun.. tapi ramai hantar anak yang cedera kerana main mercun...ibu bapa yang ramai hantar anak kena mercun...

Dan telah memarahi jururawat2 dan Doktor2..sebab lambat menguruskan anak mereka dan kerana mereka hendak pergi berhari raya.....

Oleh kerana anak saya tak bolih tahan telinga dan kesihan jururawat2 kena marah dengan ibu bapa.. anak saya pun bersuara.."tuan2 dan puan...kami ini pun org islam juga nak raya juga.. tapi pasal tanggung jawab kami yg kena kerja on call...kami redha...ni yang marah2 dengan kami pasal apa? Apa pasal tak jaga anak2 jangan main mercun..susah2 main bom aje.. senang kami urus mayat mereka.."..

Habis ibubapa yg mendengar komen anak saya. terus terdiam..dan ada yang minta maaf kepada kakitangan Husm.....sebab itu jangan ingat kerja doktor ..senang..
Fikir2.. renung2


Perkongsian ustaz zainal abidin.

8 ulasan - "JANGAN MAIN MERCUN TAPI MAIN BOM.."

Dunia Zumal delete icon 12 Julai 2015 12:36 PTG

Orang larang nak juga main, masuk hospital nak marah doktor pula yer. Tak patut betul.

Fidah Shah delete icon 12 Julai 2015 1:44 PTG

Jarang dengar kes-kes kemalangan akibat main mercun waktu musim tahun baru cina (walau mereka bakar mercun juga).
Tapi, kalau time hari raya aidilfitri, banyak pulak kes.... :(

paridah delete icon 12 Julai 2015 3:51 PTG

tu yg buat doktor pun hangin heh..heh..tq zumal.

paridah delete icon 12 Julai 2015 3:55 PTG

yela fidah...org cina mmg expert bab main mercun n jual mercun ni xpernahpun kita dengar kes malang main mercun di hari raya mrk...tq fidah.

Sue Bee delete icon 13 Julai 2015 6:19 PG

TBC mmg tak penah dengar kes cedera main mercun..time raya kompom ada..heran..btw..elok jgn main saja.

Qaseh Vee delete icon 13 Julai 2015 7:49 PG

saya dr ecik sampai la ni main mercun , anak buah pun main juga , tapi tak le jadi mcm tu . senang citer , mercun yg ada tu bakar je jgn gatal tangan nak buka n tambah itu ini ...

Yun Sing delete icon 14 Julai 2015 10:25 PTG

Betul tu.. hmm cerita ini elok dibuat pengajaran :) Perkongsian yang baik untuk kita semua.. tq

Siti Yang Menaip delete icon 15 Julai 2015 4:03 PTG

huuurm memang dari kecik mak ayah x ajar main.. bila tngk spupu belikan mercun kat anak buah rasa cem haaaish.. xde menda lain ke nak belikan ? mmg tak terlibat lah time diorang main2 bunga api ke mercun.. kalo kat taman rumah CT ni.. bengkek tol yg main mercun pkul 2/3 pagi.. haaai makcik pakcik.. x reti panggil anak balik rumah ke ? time orang tngh tdo dibakarnya mercun =_=

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”