Thursday 9 July 2015

#Cabaran20Hari Puasa/ Raya 2015-13 KUIH RAYA PALING BEST.

ASSALAMUALAIKUM...

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015



Putu kacang.

Putu kacang ni sejak dari PI kecil hingga dah tuamerga (istilah orang Kedah) ni adalah kuih kegemaran PI di hari raya. Kalau bertamu ke rumah kawan-kawan/jiran/sedara mara kuih inilah yang diintai mata. Nampak saja cepat tangan menyambarnya dibawa ke mulut.  Kadang citarasa putu kacang yang dihidangkan tidak menepati selera tapi makan sajalah sebab dah minat sangat walau keras kedekung lantaran terlebih gula lah tu. Heh..heh tak baik tu mengomplen hasil karya orang lain.

Putu kacang ni bahan asasnya serbuk kacang hijau dan gula halus saja. Murahkan modalnya. Mengikut cara orang dulu-dulu membuatnya dengan menggoreng kacang hijau terlebih dahulu. Kemudian menumbuknya untuk membuang kulitnya. Setelah itu kacang hijau ditumbuk hingga jadi serbuk halus dan ditapis dengan tapisan tepung. Bukan tapisan kelapa ya.

La ni sudah ada serbuk kacang hijau yang dijual di pasaran. Tak payah nak susahpayah menumbuk atau memesinnya.

Kacang hijau disatukan dengan gula halus yang dibasahkan dengan sedikit air sebelum diterap dengan acuan. Dah siap diterap dijemur sekejap di bawah panas mentari. Elok keringnya bolehlah disimpan dalam bekas bertutup kemas

Antara kuih lama dan baru kesukaan PI di hari raya adalah seperti foto di bawah ini...sedap semuanya tu..






22 comments:

  1. saya juga suka kuih ni ... memang ada yg keras kematu PI ... heheheee ... dodol tu memang legend .

    ReplyDelete
    Replies
    1. heh..heh..nasib rezki nk rasa putu kacang gitu kan...tq anies.

      Delete
  2. Dulu pernah beli yg bentuknya cantik2 tapi bila makan hancur mcm tepung.. ada yg rupa tak cantik, tapi sedap.. mmg sedap.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan putu kacang kalau nak beli kena pilih penjual yg kita dh biasa kita beli baru puas hati...tq khir khalid.

      Delete
  3. Lama tak makan putu kacang dan putu beras...

    ReplyDelete
  4. Dlm byk2 gambar tu terliur tgk dodol... emmm sedapnya....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dodol mana boleh tinggal nora karim...feveret kak juga tu...tq

      Delete
  5. akak....semia kuih ni JM pn suka...taste kita sama lah hihihi

    ReplyDelete
  6. kalau kak Paridah baca message ni..pls email alamat kepada JM ye..email ke sini jarimanis4ever@gmail.com

    ada something nk pos ..kalau boleh before jam 3.00 petang yek

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok dgn segera kak emel JM heh..heh..tq.
      susah2 saja JM..terima kasih banyak.

      Delete
  7. Kuih klasik ni mmg sedap PI..

    ReplyDelete
  8. hmm kuih2 lama mmg sedap sue...tq.

    ReplyDelete
  9. wah putu kacang saya panggil kuih koya... rempeyek makan cecah sambal kicap ... walah... dodol... dulu masa aruah bapa ada memang setiap tahun kacau sendiri dari pagi sampai nak buka... punya lama,,,, sebab aruah bapa penat... kacau sekajap lepas tu rehat,,, nanti aruah mak tegur sambung balik kacau... adik lelaki saya masa tu kecil tak dapat nak tolong sangat.... huhuhu memori

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih dodol mmg banyak memori buat notie ya...sgt menyentuh hati kan...kuih2 lama ni bahan asasnya mudah saja tapi nk membuatnya makan tenaga yg banyak terutama nk kacau dodol tu..tq notie.

      Delete
  10. Boleh makan cuma tidak berapa gemar kuih ni.. dodol tu saya suka yang lembut yang baru lepas masak dalam kawah.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..selera kita berbeza...dodol yg baru dimasak lembut n sedap...tq aizamia.

      Delete
  11. Tahun ni, tak mengacau dodol pulak di kampung.
    Kuih putu kacang....dah lama saya tak jumpa... :(

    ReplyDelete
  12. la ni dodol xyah susah2 kacau fidah ...masak jer dlm microwaves 5 minit dh siap heh..heh..
    putu kacang ni kat sebelah utara bnyk dijual...tq fidah.

    ReplyDelete
  13. memang kuih2 tradisional xkan dilupakan.. dulu tok kuat lagi mmg kacau dodol sendiri..
    skrang ni beli sajalah.. ketupat pun kena tempah.. hehe.. tu la x belajar dari tok tak tahu dah
    macam mana nak buat..

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist