Tuesday 5 May 2015

SAMOSA CHEESE

ASSALAMUALAIKUM...
 
     SAMOSA RESEPI KAK CHAQ NI BERBEZA DARIPADA SAMOSA BIASA YANG BERBENTUK KARIPAP DAN BERINTIKAN SERUNDING IKAN. TAMPAK LEBIH MUDAH SEBAB TAK PAYAH SUSAH-SUSAH MENGELIMNYA DAN PASTINYA TERSANGATLAH SEDAPNYA.

Selamat mencuba resepi kak chaq.

BAHAN-BAHAN
Kulit popia..
5 bjik ubi kentang (dadu dn rebus)
5 keping daging buger(goreng dan potong dadu)
1/2 bjik bawang holand(di dadu)
Serbuk lada putih
Telur putih (untuk di jadikan gam)
Keju cheddar(potong suke hati..ikut la nipis or pnjang)

Satukan kentang dan daging buger,kacau bawang dlm kuali sekejap.utk layukan aje(tanpa minyak),kemudian curahkan dlm bekas yg berisi kentang n daging buger tadi,gaul biar rata,taburkan serbuk lada putih,gaul sebati (suke la nak letak banyak ke sikit lada putih tu)...dah boleh guna...
Potong 3 keping di setiap keping kulit popia...lekatkan dengan telur putih...goreng dgn api sederhana



15 comments:

  1. Assalamualaikum kak,
    Biasa sangat makan sarmosa tapi tak pernah buat sendiri. Beli di kedai kawan je dekat rumah. Bagi saya sarmosa ni lebih sedap daripada karipap sebab ia rangup...Terliur pulak, nampak gaya esok kena pergi beli la..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM DIK USTAZ...KALAU RAJIN DIMASAK SENDIRI KALAU MLS DIBELI JER...SAMALH KITA...TQ ABUIKHWAN.

      Delete
  2. blh buat bulan puasa nanti ... mudah2an ingat .

    ReplyDelete
    Replies
    1. QV MMG PANDAI MEMASAK KALAU BUAT MSTI JADI..TQ QV.

      Delete
  3. nampak mudah buat tak pernah cuba,buat sendiri..selalu beli yg segera..blh cuba nie

    ReplyDelete
  4. wahh..cheese meleleh..tak pernah buat, selalunya beli saja tapi intinya sikit benor...kalau buat sendiri, boleh letak inti banyak2..yummylicious..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HMM IKUTKAN SELERA KENA BUAT SENDIRI TU..TQ NOHAS

      Delete
  5. Nyum nyum..sedapnya.
    Dapat satu lagi menu untuk sarapan atau minum petang..Thanks Kak Paridah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. CUBA FIDAH UTK MINUM PAGI R PTG OK JER..TQ FIDAH.

      Delete
  6. nyum...sedap samosa..tak pernah lagi buat samosa sendiri...hihi

    ReplyDelete
  7. Baru kali pertama dengar samosa cheese nie...

    ReplyDelete
  8. RESEPI BARU DIREKA MCM2 ZUMAL YA...TQ

    ReplyDelete
  9. rs cm da lama x mkn samosa ;-)

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist