بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

SELAMAT BERSARAPAN PAGI YA...PERNAH BERSARAPAN DENGAN PUTU PERAK. KUIH PUTU WARISAN TRADISI NEGERI PERAK. TEMPAT LAIN MUNGKIN TIADA KOT. PUTU PERAK TIDAK SAMA DENGAN PUTU KACANG, PUTU BERAS, PUTU MAYAM, PUTU BAMBU. NAMANYA PUN TIDAK SAMA TENTULAH CARA MENGOLAHNYYA PUN BERBEZA...YANG PENTING ENAK DIMAKAN...MEMASAKNYA PUN TIDAKLAH PERLU SKIL YANG RUMIT SANGAT. CUMA PERLU RAJIN DAN FOKUS DENGAN APA YANG NAK DIMASAK TU...GERENTI JADI...TAK RUGI MENCUBA.






Penyediaan: 25 minit | Memasak: 45 minit   
70 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
 

Bahan-bahan:
200g beras
5 camca besar tepung beras
2 camca besar tepung pulut
4 camca besar air
Gula secukupnya
1/2 kelapa putih + sedikit garam

Kain putih segi empat (lembap) untuk mengalas

Cara menyediakan:
1) Rendam beras 3 jam dan kisar
2) Gaul beras bersama tepung beras
3) Renjiskan sedikit air kedalam campuan tepung dan kukus selama 45 minit
4) Angkat dan biarkan semalaman ataupun selama 10 jam
5) Gaul bahan tadi bersama tepung pulut sehingga sebati dan kisar halus
6) Campur gula kedalam adunan secukupnya
7) Tabur sedikit adunan kedalam acuan biar separuh acuan sehaja
8) Masukkan sedikit kelapa kemudian tepung kedalam acuan
10) Alas kain lembap pada acuan dan kukus sehingga masak



- See more at: http://resipimasakankini.blogspot.com

25 ulasan - "PUTU PERAK..."

Fidah Shah delete icon 26 Mei 2015 8:59 PG

Tak pernah makan lagi putu perak ni.
Tengok macam best aje...boleh dicuba resipi ni.
Thanks Kak Paridah.

Diana Rashid delete icon 26 Mei 2015 9:14 PG

Alahai kak..tetiba teringat masa kecik2 dulu kalau tokwan pi pasar malam,kami kat rumah ni tertunggu..tau dah mesti tokawan bawak balik putu perak ni..masa kecik dulu orang susah..beli sikit ja..lepas tu belah 2..nak bagi rasa sorang sikit..rasa nak nangis je bila tengok kuih ni lama2..huhu...

Kakzakie delete icon 26 Mei 2015 10:35 PG

Sah... bila baca cara buat tu pun kakak memang tak pernah nampak. Jadi memang tak penah makan. Cuma dlm hati teringin jugalah. Nak membuatnya macam aduhai lecehnya sampai kena dibiar semalaman... mesti sedap ni. Kuih leceh biasanya sedap:)

Sweetie delete icon 26 Mei 2015 12:19 PTG

Nampak bahan dan cara2nya macam mudah je PI. Tak pernah lagi saya makan putu perak.. adakah sama macam putu piring.

Zaitun delete icon 26 Mei 2015 12:52 PTG

Memang sedap putu ni. Dulu masa balik kampong selalu makan tapi sekarang jarang jumpa.

Khir Khalid delete icon 26 Mei 2015 2:22 PTG

Kat area rumah saya ni ada org jual putu perak.. mmg sedap dan fames juga kat sini.. best.. :)

Sham delete icon 26 Mei 2015 3:19 PTG

Waa sy ni peminat putu, putu mayam putu piring putu bambu smua dh rs...ni putu perak ni br 1st time dgr ni kena torai ni...

Cilembu thea delete icon 26 Mei 2015 4:43 PTG

makanan enak khas tradisional yapak, kalau disini disebutnya kue cucur pak

nohas delete icon 26 Mei 2015 7:37 PTG

dari kecik makan putu ni..memang sedap, lain dari putu piring yg jual di KL yg nipis lagi rapuh tu,

putu perak ni makan sebiji pun dah rasa puas..

abuikhwan delete icon 26 Mei 2015 10:30 PTG

Assalamualaikum kak,
Putu kacang, putu piring, putu bambu,putu mayam..haa hari ini satu lagi koleksi putu melekat di minda 'putu perak'. Camner rasanya tentu sedap...

paridah delete icon 27 Mei 2015 9:38 PG

JARANG JUGA KITA JUMPA KUIH NI DIJUALKAN...KALAU NAK MAKAN KENA BUAT SENDIRI...CUBALAH FIDAH...TQ

paridah delete icon 27 Mei 2015 9:44 PG

YEKE..SEDIH PULA CITER DIANA NI...LA NI DAH XSUSAH LAGI KAN SYUKUR ALHAMDULILLAH...SEDAP KAN KUIH NI ..TERASA NAK MAKAN BUAT SAJA...BAHAN2NYA PUN MURAH N MUDAH DIDAPATI...TQ DIANA.

paridah delete icon 27 Mei 2015 9:54 PG

KAK TENGOK DLM AROMA TRADISI TV3 MUDAH SAJA CARA BUATNYA XPAYAH RENDAM N KISAR BERAS PULUT. CUMA CAMPUR TEPUNG BERAS N TEPUNG PULUT...AYAK SEDIKIT CAMPUR GULA AIR SEDIKIT DAN BOLEH DIMASUKKAN DALAM ACUAN...LUBANGKAN SEDIKIT DITENGAH ISI KELAPA ..TUTUPKAN DENGAN DAUN PISANG DAN TERLUNGKUPKAN DALAM PENGUKUS...BOLEHLAH DIKUKUS HINGGA MASAK...TQ KAKZAKIE.

paridah delete icon 27 Mei 2015 9:55 PG

CUBALAH SWEETIE...XSUSAH SANGAT TU...TQ

paridah delete icon 27 Mei 2015 9:56 PG

YEKE...JARANG JUMPA KUIHNI DIJUAL KAN...TQ ZAI.

paridah delete icon 27 Mei 2015 9:58 PG

YEKE..ADA YANG MENJUALNYA YA...TQ KHIR KHALID.

paridah delete icon 27 Mei 2015 9:59 PG

PEMINAT PUTU KENA CARI NI...TQ SHAM.

paridah delete icon 27 Mei 2015 10:01 PG

YEKE..SEDAP NI...TQ CHILEMBU THEA...KENAL JUGA KUIH TRADISI KITA.

paridah delete icon 27 Mei 2015 10:03 PG

ORANG PERAK MESTILAH KENAL DGN PUTU PERAK NI...TQ NOHAS.

paridah delete icon 27 Mei 2015 10:06 PG

WSALAM DIK USTAZ...MEMANG BANYAK KOLEKSI KUIH2 PUTU KITA...BERBEZA RASA, RUPA DAN KEENAKANNYA...TQ ABUIKHWAN.

Khai♥Rin : anies delete icon 27 Mei 2015 11:40 PG

rs nyer sy penah mkn sekali je kot... tu pun org yg beri ;-)

paridah delete icon 27 Mei 2015 11:59 PG

yeke dh rasalah kesedapannya tu...tq anies.

Othman Zan delete icon 15 Januari 2016 12:01 PTG

Assalam. Pernah nampak kat pasar malam tapi belum teringin nak mencuba. Dah tengok cara nak buatnya yang agak leceh.. boleh lah try nanti, sebab lagi leceh mesti lagi sedap kan..

paridah delete icon 12 Februari 2016 4:00 PTG

WSALAM KUIH TRADISI PERAK YG SEDAP NI OZ...CUBALH..TQ

Mimie delete icon 5 Mac 2016 4:45 PTG

Assalam Kak..nak cuba tp tk pasti yang biar 10 jam tu di suhu bilik atau masuk peti ais?

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”