بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

BAGAIMANA HENDAK MENGHASILKAN PAU YANG BULAT CANTIK ELOK SEKATA DAN SEDAP PULA YA? SESETENGAHNYA YANG MEMILIKI KEMAHIRAN DAN KEPANDAIANNYA LOKEK PULA HENDAK BERKONGSI DENGAN YANG LAIN YA...KONONNYA DAH JADI RAHSIA TRADISI KELUARGA. TERUTAMA PADA MEREKA YANG JALANKAN PERNIAGAAN TERSEBUT. SEGALANYA RAHSIA....KALAU RAMAI YANG TAHU CARANYA MEROSOT PULA NIAGA MEREKA SEBAB RAMAI YANG TAU BUAT PAU SENDIRI DAN TAK MAHU MEMBELI LAGI. LEBIH-LEBIH LAGI DIKHUATIRI AKAN ADA PERSAINGAN DENGAN MEREKA YANG MULAI MENCUBA MENCEBURI PERNIAGAAN SERUPA.

ILMU KAN ANUGERAH ALLAH....KALAU DIKEMBANGKAN BESAR MENAFAAT DAN GANJARAN PAHALANYA...DI SIMPAN SAJA DIBAWA MATI TENTU RUGI JUSTERU TIADA SIAPA YANG MEWARISINYA. REZEKI  ALLAH JUGA MAHA LUAS...YANG RAJIN BERUSAHA PASTI MENDAPAT HABUANNYA. TAK PAYAH NAK RISAU APAPUN.

.
JOM KITA BUAT PAU...SEBELUM TU SEDIAKAN BAHAN-BAHANNYA DULU.

Resepi Pau Lembut Gebus 

Bahan-bahan: 
  • 250 gram tepung gandum
  • 100 gram / ml air suam
  • 50 gram gula castor 
  • 3 gram dry yeast (3/4 sudu kecil)
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 sudu besar dough softener
  • 1 sudu kecil bread softener 
  • 1/2 sudu kecil baking powder

Bahan sampingan : 
  • Daun pisang / kertas A4/ cooking sheet dipotong sebesar 2 x 2 inci 

Cara Membuatnya : 
  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread machine mengikut turutan, air suam, dry yeast, tepung gandum, baking powder, bread softener, gula castor, dough softener dan shortening.
  2. Pilih menu 'dough' dan on kan bread machine.
  3. Keluarkan doh dari Bread Machine setelah doh siap diuli dan direhatkan kali pertama lebih kurang selama 15 minit sahaja. Tidak perlu menunggu sehingga doh siap di uli sepenuhnya atau selama 1 1/2 jam.
  4. Bahagikan doh kepada 10 bahagian.
  5. Masukkan inti kegemaran anda dan tutup kemas.
  6. Letakkan di atas daun pisang / kertas A4 / cooking sheet.
  7. Biarkan naik 2 kali ganda.
  8. Panaskan pengukus. Bila air telah mendidih, masukkan pau dan kukus selama 10 minit.
  9. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!
KONGSIRESEPI.COM.


PIC SEPUPU PI SALMI JUSUH BERSAMA ISTERI DAN ANAK-ANAKNYA MENGULI PAU.


CANTIK BULAT DAN GEBUS HASILNYA.





24 ulasan - "NENGULI PAU CANTIK SEDAP..."

Fidah Shah delete icon 30 Mei 2015 10:06 PTG

Memang gebus ni...sedapnya..
Sgt setuju dgn statement kat atas
Ilmu itu anugerah Allah, kalau dikembangkan, besar manafaatnya.

budi purnomo delete icon 30 Mei 2015 10:42 PTG

Akan lebih enak di makan hangat

Khir Khalid delete icon 31 Mei 2015 1:54 PG

Wahh bestnya.. sedap klu makan panas2 ni.. gebu je.. :)

nohas delete icon 31 Mei 2015 2:49 PG

wow..bestnya, homemade pau..dua2 suka..yg inti manis dan inti pedas..

Gee Lion delete icon 31 Mei 2015 3:34 PG

sedapnya.. especially berintikan kacang.. haihhh.. jadi lapor pulak memalam camni

Siti Yang Menaip delete icon 31 Mei 2015 10:41 PG

CT suka pau yg 3/4 ada inti.. tp jrg jumpa unless kalo buat sendiri kan ? slalunya org letak inti sket je hehehe..

Faarihin Talip delete icon 31 Mei 2015 10:55 PG

perghhhh..sedapnya kak.. teringin juga nak buat kuih pau ni nanti. =)

Zaitun delete icon 31 Mei 2015 12:22 PTG

Gebunya tentu rasa dia pun sedap.

Ramai juga yang kak zai jumpa orang yang kedekut resepi tapi sekarang semua boleh dapat melalui internet.

Zaitun delete icon 31 Mei 2015 12:22 PTG

Gebunya tentu rasa dia pun sedap.

Ramai juga yang kak zai jumpa orang yang kedekut resepi tapi sekarang semua boleh dapat melalui internet.

webctfatimah delete icon 31 Mei 2015 3:37 PTG

Assalaamu'alaikum wr.wb, Kak Paridah Ishak... alhamdulillah, saya mohon untuk copy paste resepinya kak. mahu mencuba kerana anak-anak sangat suka makan pau. Terima kasih kepada Kak Paridah dan sepupunya juga kerana memberi resepi yang bermanfaat untuk semua. Setuju kak, ramai yang kedekut memberi resepi yang benar kerana bimbang rugi. Pada hal berkongsi resepi itu besar ganjarannya pada kita selama resepi pemberian kita digunakan. Salam manis dari Sarikei, Sarawak. :)

Aku Penghibur delete icon 31 Mei 2015 3:41 PTG

kak sedap kalau pau buat sendiri.. nyum nyum

Khai♥Rin : anies delete icon 1 Jun 2015 10:39 PG

akk buat then hntr kt sy bleh? hahahah

paridah delete icon 1 Jun 2015 2:42 PTG

yela fidah ilmu yg elok tu wajar dikongsi ramai...tq

paridah delete icon 1 Jun 2015 2:43 PTG

sedap ni dimakan sdg panas kan...tq budi purnomo.

paridah delete icon 1 Jun 2015 2:51 PTG

homemade lps siap kukus boleh terus makan...tq khir khalid.

paridah delete icon 1 Jun 2015 2:54 PTG

sedap kan gebu kembut jer..tq nohas.

paridah delete icon 1 Jun 2015 2:56 PTG

suka juga pau kacang. tq gee.

paridah delete icon 1 Jun 2015 2:58 PTG

pau penuh inti puas hati makan ct..tq

paridah delete icon 1 Jun 2015 3:01 PTG

mudah la ni zai dh ramai yg suka berkongsi resepi di internet...tq zaitun.

paridah delete icon 1 Jun 2015 3:03 PTG

buatlh faarihin tumpang ada minat tu....tq

paridah delete icon 1 Jun 2015 3:06 PTG

wsalam dik fatimah...resepi utk dikongsi menurut pemiliknya tu...sedap ni dibuat utk santapan keluarga....tq

paridah delete icon 1 Jun 2015 3:08 PTG

mmg sedap pun acik...tq AP

paridah delete icon 1 Jun 2015 3:09 PTG

heh..heh..boleh jer tunggu ya..tq anies.

Dunia Zumal delete icon 2 Jun 2015 11:05 PG

Sedapnya... boleh minta sikit tak?

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”