بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM

PERNAH MAKAN GINI...NASI BERULAMKAN PETAI BERSAMA TEMPOYAK YANG DIGAUL DENGAN CILI PADI TUMBUK? KALAU DITAMBAH DENGAN IKAN GELAMA KERING YANG DIGORENG...FUHH NIKMATNYA...


ADA YANG KATA MAKAN UNTUK HIDUP JER. MAKNANYA CARA MAKAN YANG SEDERHANA TAPI CUKUP MENYELERAKAN. SEPERTI SELERA MAKAN ORANG-ORANG KAMPUNG. ADA NASI, ADA LAUK, SAMBAL DAN ULAM SUDAH MEMADAI. KOLESTEROL TENTU TAK TINGGI DAN JANGKA HAYAT HIDUP TENTU LEBIH PANJANG.


TIDAK BERSELERAKAH CUMA MAKAN NASI BERLAUK IKAN BAKAR, REBUS ATAU GORENG, BERULAMKAN PETAI, KERDAS, JERING, PEGAGA, TIMUN, PUCUK SELOM, PUCUK GAJUS BERSAMBALKAN BUDU YANG DIPATAH-PATAHKAN CILI API DAN LIMAU NIPIS  YANG DIPERAH. BAGI ORANG-ORANG DI UTARA MEREKA SUKAKAN SAMBAL BELACAN YANG SANGAT ISTIMEWA KESEDAPANNYA TAPI BUKAN BUDU SEPERTI KESUKAAN ORANG-ORANG DI PANTAI TIMUR. TAPI ULAM DAN LAUKNYA SERUPA SAJA.



24 ulasan - "SANTAPAN DULU-DULU..."

Ipah Kholipah delete icon 19 Mac 2015 11:15 PG

yang gambar ke 2 lalapan apa itu?

Sweetie delete icon 19 Mac 2015 11:30 PG

Alamak, ulam-ulaman dan sambal tempoyak yang menjadi fevret saya.... Piiiii ajaklah saya makan samaaaa.... :(

Dunia Zumal delete icon 19 Mac 2015 11:55 PG

Dah lama rasanya tak makan ulam-ulaman nie ^-^

sud@is delete icon 19 Mac 2015 11:56 PG

Oh tempoyak lama juga tak jumpa

Bunda a.k.a KN delete icon 19 Mac 2015 12:05 PTG

Pernah jugak makan tempoyak dengan cili tumbuk camtu...tapi biasanya cili masak...tumbuk lumat pastu campur gaulkan sekali dengan tempoyak ... kadang tu buat tempoyak masak...cuma tambah serai titik, bawang merah ditumbuk lumat...daun kunyit dihiris halus, garam dan perasa dan kunyit serbuk...

Masak atas api perlahan ditambah sedikit air sambil dikacau selalu hingga kering dan masak...sedap untuk dijadikan colek ulam2an...

nohas delete icon 19 Mac 2015 12:51 PTG

lama tak makan ulam buah kerdas...org Perak panggil buah geduak..

lia ummiirfan delete icon 19 Mac 2015 2:09 PTG

sekali-sekaal saya pun layan gini gak.. tapi bila balik kampung.. hihi..

Mummydearie delete icon 19 Mac 2015 3:52 PTG

Ya Allah! Tensionnya nak habiskan entri ni *_* Tak tahan setakat mendengarnya. Nak juga merasa. Tetiba terbayang nasi panas, sambal belacan dan ikan bakar. Meleleh air liur dibuatnya....

pengetahuan produk delete icon 19 Mac 2015 5:57 PTG

Hmmm yummi :)

Diana Rashid delete icon 19 Mac 2015 6:51 PTG

saya kalau tengok nasik berhidang siap ada ulam,sambal belacan ikan goreng memang tak boleh tolak la..hehehe

Zaitun delete icon 19 Mac 2015 7:36 PTG

Makan berlauk dan ada ulam macam ini boleh buat kak zai makn bertambah, sedap sangat.

muhammad nizam delete icon 20 Mac 2015 9:09 PG

santapan sekarang pun macam ni juge....

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:33 PG

YEKE...HEH..HEH..TERUTAMA TIME HUJUNG BULAN YA...TQ mUHAMMAD NIZAM..

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:34 PG

MAKAN SIMPLE GINI MMG SDP ZAI...TQ ZAITUN.

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:36 PG

SELAMBA JER NGADAPNYA YER DIANA..SAMALH KITA..TQ DIANA.

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:37 PG

JEMPUT MKN...TQ PENGETAHUAN PRODUK...

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:39 PG

HEH..HEH..TERLIUQ JUGA YER..TQ MUMMYDEARIE.

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:42 PG

AIK BILA BALIK KG JER..TP MMG SEDAP SESEKALI MKN GINI BERSAMA FMLI...TQ LIA UMMIIRFAN.

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:43 PG

KERDAS NI SDP DIULAM...TQ NOHAS.

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:45 PG

SEDAPNYA SAMBAL TEMPOYAK RESEPI BUNDA NI...BOLEH CUBA NI...TQ BUNDA.

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:47 PG

SUKA TEMPOYAK JUGA...TQ SUD@IS.

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:48 PG

ULAM NI BGS UTK KSHTN JIKA DIAMALKN...TQ ZUMAL.

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:52 PG

HEH..HEH...FEVERET SWEETIE YA..JEMPUT MAI MKN DGN KAK...TQ SWEETIE.

paridah delete icon 20 Mac 2015 10:55 PG

MASAKAN THARI YG SIMPLE AJA TU IPAH...TQ.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”