بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

Untuk sarapan esok pagi elok kalau disiapkan pada malamnya. Seperti kuih bingka tepung beras ni Orang sebelah utara menyebutnya kuih bengkang. Bingka tepung beras sedap rasanya jika sesuai dengan lemak manisnya. Bahan utamanya pun tak banyak cuma tepong beras, santan, gula, secubit garam saja. Dalam resepi ni dimasukan sedikit tepung kacang hijau tapi kalau tak digunakan pun tak mengapa.


BINGKA TEPUNG BERAS
BAHAN
2cwn tepung beras
4sdb tepung kacang hijau
1cwn pati santan
11/4cwn gula
850ml air
Garam secukupnya
CARANYA
Satukan tepung dan gula .
Masukkan santan dan air sedikit demi sedikit . Masukkan garam .
Adunan x la terlalu pekat dan x terlalu cair . Tapis adunan .
Kacau atas api hingga pekat dgn api yg sederhana
Loyang mesti la disapu dgn sedikit minyak
Bakar hingga masak .
·

22 comments - "BINGKA TEPUNG BERAS."

Faarihin Talip delete icon 23 March 2015 at 23:32

Mesti sedap kuih tu. Ada bahan nanti bolehlah try. =)

abuikhwan delete icon 24 March 2015 at 07:20

Assalamualaikum kak,
Nampak sedap. Ringkas aje bahan2 dan cara membuatnya. Mohon copy resepinya (dah copy pun, hehe). Insya-Allah nanti nak cuba membuatnya.

❤Kamsiah❤ delete icon 24 March 2015 at 09:43

kuih muih tradisional mcm ni...sentiasa memikat selera,kan..walaupun bahan yg digunakan simple ja..

Dunia Zumal delete icon 24 March 2015 at 10:19

Dah lama tak makan ^^

aji nugraha delete icon 24 March 2015 at 10:46

enaknya hmmmmm


Obat Jelly Gamat Gold G

Sweetie delete icon 24 March 2015 at 10:47

Kalau terus bakar je tak perlu di kacau dulu atas api... boleh tak PI. Saya tak pernah buat kuih ni dan tak tahu pun resepinya... nilah baru tahu. Saya ni dlm bab masak-masak ni... kalau banyak step malas la pulak nak mencuba. Tak kuasa nak mencuci barang2 yang di gunakan tu... ada sedikit kemalasan kat situ.

Kakzakie delete icon 24 March 2015 at 10:56

Waahh... kakak jadi teringin pulak nak mencuba.
Tengok cara kuih yg dipotong tu buat kakak ngences hihi..

paridah delete icon 24 March 2015 at 11:17

xboleh sweetie...kena dikacau diatas api perlahan...bila adunan agak pekat tuang dlm bekas utk dibakar pula..sekep saja tu...tq sweetie.

Aku Penghibur delete icon 24 March 2015 at 11:27

lama tak makan..sedap kuih nie ^_^

Jom Vote blog acik bagi msmw

nohas delete icon 24 March 2015 at 12:38

sedapnya..kerak kat atas tu yg best..

Sue Bee delete icon 24 March 2015 at 13:59

Baru saja SB nak kumpul bhn, tapi santannya pulak takda..

Sylarius Yusof delete icon 24 March 2015 at 14:01

Kuih-kuih jenis lembut macam ni memang faveret anak-anak saya. Budak-budak memang suka, tapi bila tangan melekit sambil main mainan tu yang leceh sikit kita nak mengemasnya. Hehe

paridah delete icon 24 March 2015 at 21:36

CUBALH FAARIHIN..TQ

paridah delete icon 24 March 2015 at 21:40

WSALAM DIK USTAZ...COPYLAH...RAJIN JUGA MEMASAK YA...BAGUS TU...TQ ABUIKHWAN.

paridah delete icon 24 March 2015 at 21:42

SEDAP BINGKA GUNA TEPONG BERAS NI DRPD GUNA TEPUNG GANDUM...LAIN RASANYA...TQ KHAMSIAH.

paridah delete icon 24 March 2015 at 21:45

YEKE...SUSAH JUGA NK JUMPA DIJUAL KAN...TQ ZUMAL.

paridah delete icon 24 March 2015 at 21:46

YES SEDAP NI..TQ AJI NUGROHO.

paridah delete icon 24 March 2015 at 21:48

HEH..HEH...SEDAP NI KAK ZAKIE CUBALAH...TQ KAKZAKIE.

paridah delete icon 24 March 2015 at 21:49

YA SEDAP KUIH LAMA NI TQ ACIK.

paridah delete icon 24 March 2015 at 21:52

YELA NOHAS BINGKA NI KERAKNYA LEMAK SEDAP...TQ NOHAS.

paridah delete icon 24 March 2015 at 21:53

HEH..HEH...ESOK MASIH ADA TU...TQ SUE BEE.

paridah delete icon 24 March 2015 at 21:59

BINGKA NI XMELEKIT SGT...TAPI ANAK2 NI IKUT SUKA DIA SAJA BILA NK MKN SAMBIL BERMAIN...EMAK AYAHNYALH YG KENA MELAYAN KERENAH ANAK2NYA TU...TQ SYLARIUS.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”