بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM....

Sinopsis Masasilam

ANTARA BACANG DAN MACANG

Pada kira-kira 100 tahun dulu, disebuah kampung berhampiran Macang, Kelantan, terkhabarlah seorang bernama Poksu Heng yang ada seorang anak bernama Mustafa. Mustafa ni hebat orangnya. Kehebatannya di Kelantan tersangatlah masyhur. Bakat semulajadinya dalam hal-ehwal perniagaan sangatlah terkenal. Apa juga yang disentuh menjadi emas belaka. Pendek kata menjadi untung selamanya.
Mustafa ini berniaga diseluruh Malaya. Salah satu bahan komiditinya ialah buah macang. Dia mengusahakan tanaman pokok macang ini disatu kawasan di Kelantan. Sehinggalah pemerintah memberikan nama sebuah pekan di Kelantan dengan nama Macang.
Dalam pengembaraannya meluaskan perniagaan, sampailah kesebuah tempat di Melaka. Oleh kerana kepenatan dan ingin berehat panjang, Mustafa sanggup menyewa tanah dengan menidirikan sebuah pondok. Jualan buah macang tersangatlah larisnya. Bagaimanapun, sudah menjadi kebiasaan Mustafa, dia akan bersarapan buah macang yang masak setiap pagi. Bijinya tidak dibuang, diletakan baik-baik ditepi pondoknya.
Alangkah terkejutnya Mustafa bila dia balik dari urusan berniaga buah macang, biji yang diletakan ditepi pondoknya telah tumbuh dan hampir sama tinggi dengannya dan berdaun lebat. Terfikirlah olehnya, bahawa tanah yang disewa itu sangat subur dan sesuai untuk tanaman pokok macang.
Mustafa berjumpa Tok Empat untuk memohon kebenaran menanam pokok macang. Malah dia sanggup membeli tanah yang disewanya itu. Tok Empat setuju dengan satu syarat, kata Tok Empat …
“Kamu bolehlah mengusahakan tanaman pokok Bacang ini….semoga hubungan antara Negara Kelantan dan Negara Melaka ini akan bertambah erat. Saya akan jumpa baginda Sultan supaya kita ujudkan Bandaraya Kembar antara Macang di Kelantan dan Bacang di Melaka….”
Terpinga-pinga Mustafa, eh kenapa pulak Bacang….

TULISAN NORADABI ROSDI.

16 ulasan - "ANTARA BACANG DAN MACANG..."

Nick Nashram delete icon 4 Februari 2015 9:08 PTG

macang ngan bacang buah yang sama kan..cuma panggil je beza sikit..huhu..org kelate prefer macang.

paridah delete icon 4 Februari 2015 9:15 PTG

hmm...buah yg sama serupa...tq cikgu nick nashram...

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 4 Februari 2015 10:12 PTG

tq..baru tahu

nohas delete icon 4 Februari 2015 10:18 PTG

Sedapnya..kami panggil macang..buat sambal..terbaik..

aishah nin delete icon 4 Februari 2015 11:26 PTG

Saya panggil bacang..hihi

abuikhwan delete icon 5 Februari 2015 8:07 PG

Assalamualaikum kak,
Hmm, menarik hikayat ini. Dulu pokok alah ni banyak kat rumah arwah tok wan. La ni tadok dah..semua kena sodok, anak-anak nak buat rumah...Kami panggil buah macang

paridah delete icon 5 Februari 2015 9:11 PG

heh..heh..yeke..tq MKL.

paridah delete icon 5 Februari 2015 9:12 PG

Hmm...sebelah utara kita panggil macang...tq nohas.

paridah delete icon 5 Februari 2015 9:13 PG

mesti org Melaka ni....tq aishah nin.

paridah delete icon 5 Februari 2015 9:16 PG

wsalam dik ustaz...tadok dh yer..dirumah kak tadok juge dh tumbang pula hmpir nk hempap umoh..tq abu ikhwan..

Zulham Efendi delete icon 5 Februari 2015 9:18 PG

kalau di indonesia entahlah buah apa namanya,...

paridah delete icon 5 Februari 2015 10:29 PG

XTAU YA..CUBA DIBELEK BETUL2 MESTI TAU TU...TQ ZULHAM EFENDI.

babYpose delete icon 5 Februari 2015 10:40 PG

oh pernah dengar, bau bau bacang kann haha.. buah mempelam berserat kan..

paridah delete icon 5 Februari 2015 10:50 PG

HMM...BUAH NI BIASANYA DIBUAT SAMBAL BELACAN SEDAP..TQ BabYpose.

Qaseh Vee delete icon 5 Februari 2015 7:35 PTG

saya panggil buah bacang . baunya sangat kuat dan getahnya boleh jadi kudis bila kena at kulit ...

paridah delete icon 5 Februari 2015 9:53 PTG

BETUL TU..KENA HATI2 DGN GETAHNYA...TQ QV.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”