بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM



MEMBUAT PAIS PEKASAM AMATLAH MUDAH.

BAHAN-BAHANNYA
1.  BAWANG MERAH 3 BIJI
2.  BAWANG PUTIH 2 ULAS.
3.  KUNYIT HIDUP SERUAS JARI
4.  HALIA SERUAS JARI.
5.  CILI PADI IKUT SUKA.

KESEMUA BAHAN DITUMBUK LUMAT DAN MASUKAN JUS LIMAU NIPIS SESUDU, KACAU RATA DAN GAULKAN DENGAN IKAN PEKASAM. BUNGKUS DALAM DAUN KUNYIT YANG LEBAR. PANGGANG DI DALAM KUALI DENGAN API YANG KECIL. ATAU GUNAKAN PEMANGGANG STEEL  AJAIB YANG POPULAR KINI.

SEMERBAK AROMA DAUN KUNYIT MENYEBAR RUANG DAPUR MENAMBAH SELERA UNTUK MENIKMATI KESEDAPANNYA.

CUBALAH YA...



PAIS IKAN KEMBONG.
bahan2 yang diperlukan
http://tokchiksincan.blogspot.com/

ikan kembung /tenggiri (arwah mak tc dahulu menggunakan ikan kembung masin/tenggiri jeruk - baunya sungguh harum)
daun pisang
daun kunyit - dimayang halus
cili kisar
bawang merah yang dikisar
asam keping/oerahan air asam jawa
kelapa parut - ambil yang bahagian putih sahaja
garan dan secubit gula

didalam bekas satukan kesemua bahan - ladda kisar, bawang kisar, air asam jawa (guna jenama adabi sebab tak akan berair sngt) daun kunyit yg dimayang, garam san secubit gula digaul rata

letakkan sebahagian ramuan diatas daun pisang, letakkan ikan kembung diatasnya,tutupi ikan dengan baki ramuan yang ada.


bungkus molek2, pangganglah sehingga masak

31 ulasan - "PAIS PEKASAM...DAN PAIS IKAN KEMBONG."

Irfa delete icon 7 Januari 2015 2:31 PTG

SMLM MEMBER BAGI PEKASAM DR KEDAH
YA ALLAH, SEDAPNYA
LEMBUT SMPI TULANG PUN BOLEH MAKAN

budi purnomo delete icon 7 Januari 2015 2:39 PTG

mendadak menetes air liur ini :)

Aku Penghibur delete icon 7 Januari 2015 3:19 PTG

wahhh sedapnya lama tak makan..ok nak cari

Khai♥Rin : anies delete icon 7 Januari 2015 4:08 PTG

sy beli yg sedia ada je nk buat ntah bla ;-)

Khai♥Rin : anies delete icon 7 Januari 2015 4:08 PTG

p/s da respon email yg sy hntr?

Kakzakie delete icon 7 Januari 2015 4:32 PTG

Waah.... tak boleh tahan kakak tengok
Rasa macam nak nap aje hihi...

Sweetie delete icon 7 Januari 2015 5:45 PTG

Ooo begitu ke caranya nak buat pais ikan yang menjadi kegemaran si Tanggang, PI

Saya suka ikan pekasam... tapi tak berani membelinya kerana pernah sekali beli ketika saya ke Arau, ikan tu bau busuk dan hanyir keterlaluan.

nohas delete icon 7 Januari 2015 5:55 PTG

dah lama tak makan ikan masak mcm ni..sedapnya, kalau byk daun mcm botok-botok..

paridah delete icon 7 Januari 2015 6:16 PTG

ok dah anies...tq terlupa pula no fon...nanti emel semula.

paridah delete icon 7 Januari 2015 6:21 PTG

pekasam ni kena beli drpd mrk yg kita percaya n kenal sweetie ...yg jual dipasar tu xyakin juga nk dibeli...kalau baunya teruk rasanya lagi teruk...tq sweetie.

paridah delete icon 7 Januari 2015 6:29 PTG

pekasam Kedah ni mmg sedap irfa bagi yg pandai membuatnyalah...ikan yg nk dibuat pekasam perlu dibasuh bersih2 hingga hanyirnya hlg n baru diperam..bersama garam, asam, beras goreng yg dikisar...tq irfa.

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 7 Januari 2015 6:30 PTG

wah...perlu surujh isteri buatkan nanti..sedap.

paridah delete icon 7 Januari 2015 6:30 PTG

heh..heh.. terliur ya..tq budi purnomo.

paridah delete icon 7 Januari 2015 6:33 PTG

musim hujan gini sdp mkn pekasam acik laju jer hbs nasi sepinggan...tq Aku Penghibur.

paridah delete icon 7 Januari 2015 9:31 PTG

yg beli lagi sedap n cepat anies...tq

paridah delete icon 7 Januari 2015 9:41 PTG

masakan ikan pais ni mmg sedap kakzakie...baunya saja mngait selera...tq kakzakie.

paridah delete icon 7 Januari 2015 9:44 PTG

sedap pais ni tapi botok-botok tu sedap juga...tq nohas.

paridah delete icon 7 Januari 2015 9:48 PTG

heh..heh..jangan risau MKL..cinta pandai masak pais ni...tq.

Etuza Etuza delete icon 8 Januari 2015 12:18 PG

pasti nak beli jika jumpa juadah ni..tradisional cara masak bagus..

babYpose delete icon 8 Januari 2015 8:10 PG

tertelan ayarq liuq ni, bila nak jemput cheq makan ni :)))

paridah delete icon 8 Januari 2015 8:56 PG

biasanya ada di Sabah tu...pekasam ni kesukaan org banjar disebut ikan wadi...tq cikgu.

paridah delete icon 8 Januari 2015 8:58 PG

terliuq ya ceq...ceq kena mai umah mak...jemput2...tq babYpose.

Etuza Etuza delete icon 8 Januari 2015 8:58 PG

tips blog lebih ceria datang klik ya..moga tersenyum hari ini..http://madey09.blogspot.com/2015/01/senyumkan-blog-anda-pasti-ramai-ceria.html

paridah delete icon 8 Januari 2015 10:24 PG

tq cikgu..sudah kesana tadi....

Bin Muhammad delete icon 8 Januari 2015 10:58 PTG

Sejak emak dah tak boleh memasak, dah lama tak makan pais ikan kembung ni... terasa2 akan keenakannya.

paridah delete icon 9 Januari 2015 10:02 PG

YEKE..MESTI SEDAP SANGAT PAIS IKAN KEMBONG MASAKAN MAK BM TU...MINTALAH MAK BM AJARKAN RESEPI TU PADA MENANTUNYA PULA...MASAKAN ISTERI WALAU XSETANDING MASAKAN EMAK T

paridah delete icon 9 Januari 2015 10:04 PG

TETAP SEDAP JUGA KAN....TQ BM.

Qaseh Vee delete icon 10 Januari 2015 1:46 PG

masa kecik2 dulu my bonda rajin buat pais kelapa parut ni tapi guna udang galah hasil dari jalaan n kami panggilnya sebagai pelas ...

Dunia Zumal delete icon 13 Januari 2015 12:31 PTG

Zumal salin resepi ye akak ^-^

paridah delete icon 13 Januari 2015 7:05 PTG

WAH PAIS UDANG GALAH SEDAP SGT TU..KAK SUKA MAKAN PAIS ANAK HARUAN YG DISAUK...TQ QV.

paridah delete icon 13 Januari 2015 7:08 PTG

SALINLAH ZUMAL...TQ.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”