بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

ASSALAMUALAIKUM...

SELAMAT MENJAMU SELERA...SEDERHANA SAJA HIDANGANNYA DI HARI MINGGU INI. SEDAP JUGA TU...SEDAR TAK SEDAR HABIS NASI SEPERIUK.



MINUM PETANG PULA MAKAN LEMPENG KELAPA DENGAN SAMBAL TUMIS BERSAMA SECAWAN TEH DALAM CUACA LEMBAB DINGIN BEGINI SEDAP AMAT.



bahan:
3 cawan kelapa parut
2 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
2 cawan air
garam secukup rasa
sambal tumis


cara:
satukan semua bahan kecuali sambal tumis..
kacau hingga rata.. tambah air kalau perlu.. dan rehatkan sekejap
panaskan non-stick pan.. laserkan dengan sedikit minyak masak..
sendukkan 1/3 cawan adunan dan ratakan.. masakkn diatas api yang sederhana..
terbalikkan dan masak lagi hingga sedikit garing..

http://aidahjune.blogspot.com

SUDAH ADA LEMPENG BERSAMBAL TUMIS YANG PEDAS RASANYA DAN KUIH MANIS PATUT JUGA ADA KAN...BARU BANYAK PILIHAN.

KUIH RENGAS.


BAHAN-BAHAN

1 cawan kacang hijau - rendamkan beberapa jam (CT rendam 2 jam)
Air secukupnya untuk merebus
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 sudu besar kelapa parut muda (ambil putihnya saja)
3 sudu besar tepung gandum

Bahan Batter (Tepung Utk Menggoreng)
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecik kunyit serbuk
1/2 sudu kecik air kapur
air secukupnya
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya:

1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. (Jangan sampai hangus..nanti tak sedap)
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan batter (gorengan) untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter (gorengan) sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan.


LIKE PAGE RESEPI KAMPUNG.

29 ulasan - "LEMPENG KELAPA...KUIH KASTURI/RENGAS."

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 11 Januari 2015 3:46 PTG

Sedapnya masakan anda.

Puan Wawa delete icon 11 Januari 2015 4:05 PTG

Wahhh, lapr plak tgk gambr..

Fidah Shah delete icon 11 Januari 2015 5:23 PTG

Lempeng + sambal = my faveret :)

tiga lalat delete icon 11 Januari 2015 5:34 PTG

Salam. Hee lempeng yang sedap.

Qaseh Vee delete icon 11 Januari 2015 7:56 PTG

semua feveret tu . klu dpt , trus hilang diet ... kuih rengas tu kami panggil kuih kasturi . uhh ... dah lama tak buat . kacang hijau ada jer berlambak kat dapur . time ada kelapa parut , tak terfikir lak nak buat ... hahahaaa

Etuza Etuza delete icon 11 Januari 2015 9:35 PTG

wah sedap ..lengkap dengan resipi..pasti ada yang adaptasi ilmu memasak ni...

Cilembu thea delete icon 11 Januari 2015 10:39 PTG

baca lempeng kelapa perut langsung berteriak kalau malam ini belum di isi.
ya udah saya makan malam dulu deh yah, nanti balik lagi buat ambil lempeng kelapa kuihnya.

budi purnomo delete icon 11 Januari 2015 11:16 PTG

Saya tunggu kiriman lempennya.. kerumah ya kak :)

paridah delete icon 12 Januari 2015 11:40 PG

BOLEH..BOLEH...HEH..HEH...TQ DIK BUDI PURNOMO.

Sweetie delete icon 12 Januari 2015 2:08 PTG

Rajin PI masak dan buat juadah minum petang... Saya kalau ptg2 minggu ni kalau teringin nak makan2 kuih keluar je cari kat gerai-gerai. Silap2 makan tengahari pun kat kedai jugak... hehehe... tinggal sorang, ape de kisah!

Bin Muhammad delete icon 12 Januari 2015 3:35 PTG

Selalunya kalau hidangan lauk yang ringkas tu lebih berselera untuk dimakan...hehe
Kuih kasturi tu membuka selera saya dikala petang2 begini...

Khai♥Rin : anies delete icon 12 Januari 2015 4:26 PTG

2x sy suka ni! cuma nk buat je malas ;-)

Dunia Zumal delete icon 12 Januari 2015 5:47 PTG

Zumal baru belajar buat lempeng kelapa nie minggu lepas. Hehe ^-^

Diana Rashid delete icon 12 Januari 2015 6:46 PTG

tu dia..meleleh air liur tengok kuih yang dah lama tak makan nih..heheh..

Pha Is delete icon 12 Januari 2015 11:12 PTG

lempeng kelapa tu kat tempat saya dipanggil peknga.. hehehe

paridah delete icon 13 Januari 2015 12:38 PTG

mm msk simple jer...tq MKL.

paridah delete icon 13 Januari 2015 12:40 PTG

YEKE...TQ WAWA.

paridah delete icon 13 Januari 2015 12:42 PTG

SEDAP KAN..TQ FIDAH.

paridah delete icon 13 Januari 2015 12:44 PTG

WSALAM LEMPENG PUN SEDAP....TQ TIGA LALAT.

paridah delete icon 13 Januari 2015 12:47 PTG

YEKE...MASAK LEMPENG MUDAH JER, KUIH RENGAS LAMBAT SIKIT...TQ QV.

paridah delete icon 13 Januari 2015 12:49 PTG

YELAH CIKGU RESEPI MSKN MUDAH PUN RAMAI YG XTAU...TQ CIKGU ETUZA.

paridah delete icon 13 Januari 2015 12:51 PTG

YEKE...SILAKAN MENGAMBILNYA SEDAP TU...TQ CHILEMBU THEA.

paridah delete icon 13 Januari 2015 12:53 PTG

HEH..HEH..BOLEH..BOLEH...TQ DIK BUDI PURNOMO

paridah delete icon 13 Januari 2015 12:56 PTG

XRAJIN SGT PUN..MAKAN MMG SUKA....TQ SWEETIE.

paridah delete icon 13 Januari 2015 12:59 PTG

MASAK SIMPLE TP SEIMBANG...OKLH KAN...SESEKALI MAKAN KUIH RENGAS SDP JUGA...TQ BM.

paridah delete icon 13 Januari 2015 1:01 PTG

YEKE..ADA SELERA KENA CARI MASA...TQ ANIES.

paridah delete icon 13 Januari 2015 1:04 PTG

YEKE...LEMPENG KELAPA NI KUIH MUDAH ORG DULU2 BERSARAPAN PAGI ZUMAL...TQ.

paridah delete icon 13 Januari 2015 1:06 PTG

KUIH LAMA YG MUDAH NI KDG RASA TRINGIN NK MKN JUGA...TQ DIANA.

paridah delete icon 13 Januari 2015 1:08 PTG

HEH..HEH..PEKNGA YER SEDAP TU...TQ PHA IS.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”