بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...


PIC GKAP.

WAH MEMUTIH CANTIK TUMBUH MERATA KULAT TAHUN INI DI TANAH LADANG SAWIT/GETAH SELEPAS HUJAN BERSAMA PETIR. MENUNGGU MEREKA YANG RAJIN UNTUK MENGUTIPNYA. BANYAK SANGAT TU. BIASANYA YANG DIKUTIP MEMENUHI RAGA ADALAH KULAT YANG MASIH KUNCUP DAN BELUM  KEMBANG.  SEBAB BIASANYA YANG DAH KEMBANG NI BERULAT. TAK KAN NAK DISAYUR KULAT YANG DAH BERULAT.

 FENOMENA BIASA BAGI ORANG-ORANG FELDA SEJAK LAMA DAHULU. SELAIN HASIL SAWIT, GETAH, KOKO INILAH REZEKI YANG SERING DIMUNCULKAN ALLAH DI TANAH LADANG FELDA SEBAGAI TAMBAHAN REZEKI ALAM SEMULAJADI YANG AMAT NIKMAT.

NAMUN KADANGKALA ADA JUGA CERITA NEGATIF DISEBARKAN KERANA MAKAN KULAT NI BOLEH SEBABKAN KEMATIAN. MUNGKIN JUGA KOT. KEMATIAN DISEBABKAN KEKENYANGAN BERLEBIHAN MAKAN KULAT. ATAUPUN KULAT YANG DIMAKAN TU TUMBUH DI TANAH YANG BERACUN. KENA HATI-HATI JUGA DALAM MENGUTIP KULAT NI. TIDAK BOLEH SEMBARANGAN KUTIP.

KULAT NI DIMASAK SAYUR AIR BERSAMA BAYAM PUN SEDAP ATAU DIGORENG TUMIS BERCAMPUR HALIA LADA HITAM SEDIKIT BERSAMA KUNYIT. MUDAH SANGAT RESEPI UNTUK MEMASAKNYA TAPI KESEDAPANNYA TAK TERKATA...





24 comments - "KULAT TAHUN...MEMUTIH LAGI..."

nohas delete icon 26 January 2015 at 20:28

sedapnya masak lemak kulat..suka goreng kunyit + lada hitam..

Diana Rashid delete icon 26 January 2015 at 21:43

betul tu..itu yang buat saya takut nak kutip kulat kalau jumpa di luar..risau sebab ada yang kata ianya beracun ..kalau cendawan jual kat kedai tu saya makan la..

Diana Rashid delete icon 26 January 2015 at 21:44

betul tu..itu yang buat saya takut nak kutip kulat kalau jumpa di luar..risau sebab ada yang kata ianya beracun ..kalau cendawan jual kat kedai tu saya makan la..

paridah delete icon 26 January 2015 at 22:03

heh...heh..sama resepi kita nohas ya...tq

paridah delete icon 26 January 2015 at 22:05

ya jgn sebarang kutip kalau xbeul2 yakin diana....tq

paridah delete icon 26 January 2015 at 22:05

tq diana.

Najib Ariyan delete icon 26 January 2015 at 22:20

memang sedap cendawan busut nih... pernah sekali tu tumbuh kat belakang rumah kat kampung, macam orang giler orang kat rumah tu berebut mencabut... satu lagi cendawan terkukur yg tumbuh di kayu mati...tu pun kemain lagi sedapnya

kakyon delete icon 26 January 2015 at 22:26

masak bening saja pun sedap..lawankan sambal belacan dan ikan masin..nyumnyum

Zaitun delete icon 27 January 2015 at 08:50

Sedapnya...kak zai suka masak asam rebus bubuh ikan bilis sikit.

paridah delete icon 27 January 2015 at 10:12

yeke...sedap sgt tu walau dimasak biasa2 saja...kulat kukur tu sedap juga...wah bagus najib ni tahu juga jenis mkanan org kampung...tq najib.

paridah delete icon 27 January 2015 at 10:15

yelah kakyon msk bening campur bayam pun sedap...tq kak yon.

paridah delete icon 27 January 2015 at 10:18

masak apa saja pun sedap ni...tq zaitun.

Kakzakie delete icon 27 January 2015 at 11:10

Dulu masa kakak kecik-kecik selalu juga dpt memetik secara live cendawan macam ini PI
Tapi sekarang macam dah tak ada lagilah kat persekitaran kampung kakak. Kebun bapak pun tak ada lagi cendawan ini. Sedap ni. Tumis-tumis biasa pun dah sedap..

budi purnomo delete icon 27 January 2015 at 11:28

lebih lezat di onseng atau di tumis ya kak :)

Dunia Zumal delete icon 27 January 2015 at 11:35

Dulu masa kecil zumal tak suka makan sayur kulat atau cendawan tapi sejak dah tahu masak sendiri jadi suka pula ^-^

paridah delete icon 27 January 2015 at 14:42

dh tinggal kenangan ya kak zakie...mungkin ada yg tumbuh tu tp xde rezki nk berjumpa dgn kakzakie....tq

paridah delete icon 27 January 2015 at 14:44

ya masak simple2 saja pun sedap dik budi purnomo...tq

paridah delete icon 27 January 2015 at 14:46

selera berubah ya zumal...tapi kulat ni mmg sedap...tq zumal.

Sweetie delete icon 27 January 2015 at 17:22

PI, masak lemak cili padi sedap! Dulu-dulu kalau dapat kutip banyak arwah mak akan gantungkan atas dapur kayu... ia jadi kering dan boleh simpan lama... bila nak masak balik arwah mak rendamkan semula dlm air sejuk bagi ia kembang balik.

paridah delete icon 28 January 2015 at 08:20

YEKE..BOLEH CUBA NI...DI TEMPAT KAK MEMANG BNYK TUMBUH KULAT NI MAKLUM LADANG SAWIT LUAS BERKARUNG-KARUNG KALAU RAJIN MENGUTIPNYA...BOLEH DIKERINGKAN UTK SIMPANAN...TQ SWEETIE BERKONGSI INFO.

babYpose delete icon 28 January 2015 at 09:08

teringin kulat hat nipis2 tu buat masak lemak..dapnya :)

paridah delete icon 28 January 2015 at 10:15

OOOH..KULAT SISIR YA SEDAP TU...TQ BABYPOSE.

Bin Muhammad delete icon 29 January 2015 at 10:02

Wow! Bestnya dapat makan kulat ni! Saya suka kalau dibuat sup! Nikmat apabila mengunyahnya!

paridah delete icon 29 January 2015 at 12:03

yeke suka juga ya.mmg sedap ni dimasak apa pun...tq BM.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”