بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM....

BERSARAPAN PAGI ATAU MINUM PETANG DENGAN PULUT SERUNDING MEMANG SEDAP NI..

RESEPI LIKE PAGE KUIHMUIH MUDAH FB.
RESEPI PULUT SERUNDING

Bahan2:
utk pulut
500g beras pulut
500ml air
100ml santan
Garam
Gula

Caranya:
1. Basuh beras pulut & rendam selama 30minit.
2. Selepas 30minit, toskan beras pulut & masukkan ke dalam periuk ajaib, Noxxa.
3. Masukkan air.
4. Tekan function high pressure selama 5 minit & tunggu sehingga selesai.
5. Release pressure & masukkan santan (yang dibancuh sedikit garam & gula). Gaul rata.
6. Tutup periuk & tekan function heat selama 5 minit.
7. Selepas selesai 5 minit, pulut sedia dihidang.

utk inti
1/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
Sedikit air jika perlu

Caranya:
1. Kisar lumat serai, bawang, cili kering & udang kering.
2. Tumis bahan2 kisar sehingga garing.
3. Masukkan kelapa parut & kunyit serbuk.
4. Semasa menggaul, masukkan sedikit air & sebatikan bahan2.
5. Masak sehingga kelapa parut kering, perisakan garam & gula.
6. Siap.

Photo: RESEPI PULUT SERUNDING

Bahan2:
utk pulut
500g beras pulut
500ml air
100ml santan
Garam
Gula

Caranya:
1. Basuh beras pulut & rendam selama 30minit.
2. Selepas 30minit, toskan beras pulut & masukkan ke dalam periuk ajaib, Noxxa.
3. Masukkan air.
4. Tekan function high pressure selama 5 minit & tunggu sehingga selesai.
5. Release pressure & masukkan santan (yang dibancuh sedikit garam & gula). Gaul rata.
6. Tutup periuk & tekan function heat selama 5 minit.
7. Selepas selesai 5 minit, pulut sedia dihidang.

utk inti 
1/2 biji kelapa parut 
1 cawan udang kering 
2 biji bawang besar 
5 batang serai 
1 sudu kecil kunyit serbuk 
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2) 
1 sudu besar minyak masak 
Garam dan gula
Sedikit air jika perlu 

Caranya:
1. Kisar lumat serai, bawang, cili kering & udang kering.
2. Tumis bahan2 kisar sehingga garing.
3. Masukkan kelapa parut & kunyit serbuk.
4. Semasa menggaul, masukkan sedikit air & sebatikan bahan2.
5. Masak sehingga kelapa parut kering, perisakan garam & gula.
6. Siap.

26 comments - "PULUT SERUNDING...."

Etuza Etuza delete icon 15 November 2014 at 16:21

Asalam terasa nak makan...terbaik resipi Paridah..good luck pencarian di blog Etuza ya

Mang Lembu delete icon 15 November 2014 at 17:14

Waallaikumsalam. war.wb.
mohon ijin ambil resep pulut srundengnya bu....kebetulan punya kelapanya nih.

paridah delete icon 15 November 2014 at 18:49

wsalam...silakan Mang Lembu...enak nih...tq

paridah delete icon 15 November 2014 at 18:53

sedap pulut serunding ni cikgu..insyaAllah sama2 memeriahkan segmen blogger...tq

Ahmad Zu Mal Md Rayi delete icon 15 November 2014 at 19:38

Sedapnya akak... Buatkan untuk zumal yer ^_^

Gee Lion delete icon 15 November 2014 at 19:49

my favourite ^_^

abuikhwan delete icon 15 November 2014 at 19:58

Assalamualaikum kak..
Hmm, berselera tengok gambar tu. Kalau makan di musim hujan tentu sedap.
'feveret' anak saya yang ketiga ni...

paridah delete icon 15 November 2014 at 21:34

wsalam dik abuikhwan...makan musim hujan mmg laju jer n mengenyangkn juga...kalau anak suka makan kita pun suka sediaknnya..tq

paridah delete icon 15 November 2014 at 21:36

yeke...sedaptu.....tq gee.

paridah delete icon 15 November 2014 at 21:38

heh..heh...siap...tq zumal.

sud@is delete icon 16 November 2014 at 10:04

Kat tempat saya pulut serunding dibungkus dlam daun pisang

Etuza Etuza delete icon 16 November 2014 at 10:25

asalam Paridah klik pada logo stiker untuk tropi tu di bawah sekali dekat award tu klik dan akan keluar blog Jendela Maya

Etuza Etuza delete icon 16 November 2014 at 10:27

ala macamana Paridah tak baca kah araahan sebelum ni ya. ,mohon maaf jika menyukarkan paridah ya.copy cepat2 soalan tu simp0an dalam folder dokumen agar tak klik selalu dalam blog langkah mana tau ternet slow kan

paridah delete icon 16 November 2014 at 10:52

hmm...sedaptu sud@is....tq

paridah delete icon 16 November 2014 at 10:54

biasalah kak ni lambat sikit nk faham cikgu...terima kasih infonya.

paridah delete icon 16 November 2014 at 10:55

wsalam cikgu ok nanti kak cuba...tq

babYpose delete icon 16 November 2014 at 11:14

tula biasa dibalut dalam daun pisang...rasanya pasti sama sedapkan..

paridah delete icon 16 November 2014 at 16:29

sama saja rasanya tapi aromanya lain skt...tq babYpose...

Diana Rashid delete icon 16 November 2014 at 17:44

kegemaran ramai..tapi tak rajin yang nak membuatnya..bila beli tak puasa hati pulak..heheh

paridah delete icon 17 November 2014 at 07:45

yele dina rmai yg gemar ni...pulut mkn dgn pasja pun sedap...tq diana.

Najib Ariyan delete icon 17 November 2014 at 16:36

tak reti nak buat... beli jer dah tu makan sampai kenyang buntang... suka pulut sebenarnya

paridah delete icon 17 November 2014 at 21:17

xreti nk buat xper asal suka mkn...best najib ni sejati selera Melayu....tq

Bin Muhammad delete icon 18 November 2014 at 08:14

Kita lebih kurang sama...haha! Tau makan jer...

paridah delete icon 18 November 2014 at 13:19

heheheh...xper BM makan jer selagi boleh...tq

Gee Lion delete icon 19 November 2014 at 19:12

most welcome for the recipe ^_^

paridah delete icon 20 November 2014 at 10:36

tq gee.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”