بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

JERUK MAMAN..

GEMAR TAK DENGAN JERUK MAMAN? PI MEMANG SANGAT GEMARINYA. KALAU TERJUMPA DIJUAL DIPASAR TANI ATAU DI-MANA-MANA MESTI DIBELI. BIASALAH SELERA ORANG LAMA NI LAIN PESENNYA. PI JARANG BUAT SENDIRI JERUK MAMAN NI TAPI SUKA MAKAN JERUK MAMAN YANG DIBUAT TOK DULU-DULU. JERUK MAMAN NI BOLEH DIJADIKAN PENGGANTI SAYURAN DAN PEMBUKA SELERA DIMAKAN BERSAMA SAMBAL DAN IKAN TAWAR.

SEDAP SUNGGUH MAKAN NASI DENGAN LAUK YANG SEDERHANA BEGINI.

DI SINI PI KONGSIKAN CARA-CARA DIKNA MENYEDIAKAN JERUK MAMANNYA...
TERIMA KASIH DIKNA.

1.   Ramas mamam dgn sikit air. Lepas tu perah buangkan air hijaunya. Sekurang- kurangnya 2 kali supaya air pahitnya .

2.  Bubuh dlm bekas dn letak air masak agak-agak tenggelam mamannya. Jangan banyak sangat sbb mamam akn kecut..

3.   :Bubuh segenggam garam dan nasi putih. Nasi putih tu dlam sebesar ibu jari tangan. Fungsinya... sbg ejen yg akan masamkan jeruknya nanti. Letaklah lada kecilnya sekali.

4.  Simpan sampai 3 hari 2 malam. Garam kalau tawar blh tambah kemudian. Jeruk ni kena masin sikit spy tahan lama. Dah masam baru letak dlm peti.ais.



22 comments - "JERUK MAMAN...DIKNA."

Zaitun delete icon 14 November 2014 at 14:59

Dulu masa kecik2 bila arwah mak keluarkan untuk hidangan mulalah kak zai tutup hidung. Dia ada bau sikit. Sampai sekarang tak boleh nak makan.

Ipah Kholipah delete icon 14 November 2014 at 15:13

jeruk maman itu apa ya mba ?hehehe

AMIIZAA delete icon 14 November 2014 at 15:43

salams kak,
ini rupanya jeruk maman, saya selalu dengar org bercerita tapi tak pernah tgk....
daun tu daun apa kak? ampon saya tak pandai.....uhukkkk

Fiza Rahman delete icon 14 November 2014 at 16:03

1st time dengar & tau ni kak. Jeruk buah pernah lah makan.

Sweetie delete icon 14 November 2014 at 16:06

Payah nak jumpa walaupun ke pasar tani. Kalau ada mahal PI.

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 14 November 2014 at 20:33

kesukaan saya

paridah delete icon 14 November 2014 at 20:59

xpernah cuba tu tentu xtau rasanya...tq zaitun.

paridah delete icon 14 November 2014 at 21:01

jeruk maman tu sayur maman yg dijeruk....tq ipah kholipah..

paridah delete icon 14 November 2014 at 21:08

tu lah rupa maman segar. org ns suka msk lemak cili api...rasanya pahit sedikit...pabila dijeruk hillng rasa pahitnya...

paridah delete icon 14 November 2014 at 21:09

yeke dpt info baru ni...tq fiza rahman.

paridah delete icon 14 November 2014 at 21:11

yeke...selalu teu 2rm paling mahal...tq sweetie.

paridah delete icon 14 November 2014 at 21:12

yeke...sama selera kita...tq MKL.

Etuza Etuza delete icon 15 November 2014 at 00:39

Asalam jeruk maman ..baru kali ini dengar..
Tak join segmen anugerah tropi ka Paridah

paridah delete icon 15 November 2014 at 09:08

wsalam...jenis makanan tradisi ni cikgu..wah sudah dipelawa ni...terima kasih nanti kak cuba join.

umi alya delete icon 15 November 2014 at 09:14

feveret akak.. tiba2 teringin nak makan.. masak lemakpun sedap mamam yang dijeruk..

paridah delete icon 15 November 2014 at 14:29

yeke..serupalah kita...teringin nk mkn kena cari tu umi alya...tq jadi follower kak.

Gee Lion delete icon 15 November 2014 at 15:13

Oh, jeruk maman namanya.. baru saya tahu kak PI. hehehe..

paridah delete icon 15 November 2014 at 15:39

baru tahu ker hmm..makanan lama2 ni ramai yg xtau gee...tq

Ahmad Zu Mal Md Rayi delete icon 15 November 2014 at 19:35

Arwah tok wan suka sangat jeruk maman nie... Teringat kat arwah...

paridah delete icon 15 November 2014 at 21:15

yala zumal makanan pesen lama ni org lama yg suka...tq

Najib Ariyan delete icon 17 November 2014 at 16:37

baru ni kali lah dengar nama jeruk maman ni... kalau jumpa mesti nak cuba... kat mana ada jual nih?

paridah delete icon 19 November 2014 at 08:55

yeke makanan tradisi ni...selalunya kat pasar tani mudah ditemui....tq najib.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”