بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM....

SUDAH SARAPAN PAGI? BERSARAPAN PAGI DENGAN BIHUN GORENG SINGAPORE SEDAP JUGA. BIHUN KALAU DIGORENG ADA YANG WARNANYA MERAH, COKLAT, HITAM BERDASARKAN BAHAN-BAHAN YANG DIGUNAKAN. TAPI BIHUN GORENG SINGAPORE NI WARNANYA PUTIH DAN JERNIH SAJA.

RASANYA PASTI SEDAP...TAK PERCAYA CUBALAH....
Bihun Goreng Singapore

Bahan-bahan
setengah bungkus bihun (di rendam sampai lembut)
5 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih *
sedikit ayam dipotong kecik-kecik
3 sudu besar sos tiram
1/2 ketul kiub ayam maggi
sedikit garam
serbuk lada hitam (mesin or tumbuk)
cili padi (optional)
karot (dipotong halus-halus secara memanjang)
kubis @ ape-ape sayur (dipotong halus)

bahan bertanda * dimesin

Cara-cara
- masukkan sedikit minyak dalam kuali...tumis bahan mesin...
- bila dah naik bau masukkan ayam...biar sampai ayam masak
- masukkan sos tiram, kiub ayam, garam, serbuk lada hitam...kacau seketika
- masukkan segala sayur
- bila kuah dah nampak macam nak kering masukkan bihun...kacau sebati
- kalau nak boleh masukkan telur dadar yang di potong kecik-kecik...siap...
Photo: Bihun Goreng Singapore

Bahan-bahan
setengah bungkus bihun (di rendam sampai lembut)
5 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih *
sedikit ayam dipotong kecik-kecik
3 sudu besar sos tiram
1/2 ketul kiub ayam maggi
sedikit garam
serbuk lada hitam (mesin or tumbuk)
cili padi (optional)
karot (dipotong halus-halus secara memanjang)
kubis @ ape-ape sayur (dipotong halus)

bahan bertanda * dimesin

Cara-cara
- masukkan sedikit minyak dalam kuali...tumis bahan mesin...
- bila dah naik bau masukkan ayam...biar sampai ayam masak
- masukkan sos tiram, kiub ayam, garam, serbuk lada hitam...kacau seketika
- masukkan segala sayur
- bila kuah dah nampak macam nak kering masukkan bihun...kacau sebati
- kalau nak boleh masukkan telur dadar yang di potong kecik-kecik...siap...
LikeLike · PAGE

10 ulasan - "BIHUN GORENG SINGAPORE..."

Puan Wawa delete icon 30 November 2014 10:41 PG

simple je, macam nak buat je.. ")

paridah delete icon 30 November 2014 1:00 PTG

cubalah...sedap ni...tq puan wawa.

Ahmad Zu Mal Md Rayi delete icon 30 November 2014 4:30 PTG

Pagi tadi zumal sarapan bihun goreng Singapore kat kantin hospital. Hehe ^-^

paridah delete icon 30 November 2014 6:50 PTG

yeke sedap tu....tq zumal.

Bin Muhammad delete icon 30 November 2014 9:03 PTG

Wife saya suka buat bihun goreng singapore ni dan saya amat menyukainya! memang sedapppp!!!

paridah delete icon 30 November 2014 9:43 PTG

yeke...kalau dh biasa mmg xasing n menyukainya...tq Bin Muhammad.

Kakzakie delete icon 1 Disember 2014 9:00 PG

Kalau rumah kakak memang biasa buat beehoon macam ini PI sebab anak kecik kakak kalau nampak merah walau tak pedas dia ingat pedas. Jadi bila putih ni dia makanlah...

paridah delete icon 1 Disember 2014 9:03 PG

yeke...bihun ni walau putih jernih tapi sedap rasanya....tq kakzakie.

Khai♥Rin : anies delete icon 1 Disember 2014 6:53 PTG

uiiii fav sy ni...tp sy prefer kalu basah2 sket

paridah delete icon 2 Disember 2014 10:46 PG

yeke...sesuai dgn selera anies ya...tq

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”