بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSA;AMUALAIKUM...

SELEPAS MAKAN TENGAHARI  BIASANYA KITA GEMAR MERASA SESUATU YANG MANIS DALAM ISTILAHNYA PEMBASUH MULUT...HEH..HEH MACAM TAK KENA PULA KONOTASINYA YA...PEMBASUH MULUT DENGAN MAKANAN MANIS...SEPATUTNYA DENGAN AIR BERSIH SAJALAH..

APAPUN UNTUK TENGAHARI INI PI KONGSIKAN DUA RESEPI BUBUR DARIPADA LIKE PAGE MASAKAN BUBUR FB SEBAGAI PEMANIS MULUT. SEDAP!


BUBUR CENDOL BERJAGUNG

Bahan-bahan:

1 peket cendol
4 cawan santan sederhana pekat 
1/2 tin jagung manis
1/2 cawan gula
1 sudu kecil tepung jagung(nak pekatkan kuah)

Cara-cara:

Sediakan periuk, toskan cendol.
masukkan semua bahan diatas dan kacau sehingga mendidih
angkat ..sejukkan...dan boleh makan....
letak 2 atau 3 ketul ais lagi best...


Photo: BUBUR CENDOL BERJAGUNG

Bahan-bahan:

1 peket cendol
4 cawan santan sederhana pekat 
1/2 tin jagung manis
1/2 cawan gula
1 sudu kecil tepung jagung(nak pekatkan kuah)

Cara-cara:

Sediakan  periuk, toskan cendol.
masukkan semua bahan diatas dan kacau sehingga mendidih
angkat ..sejukkan...dan boleh makan....
letak 2 atau 3 ketul ais lagi best.....

PENGAT UBI

Bahan-bahan:

3 ketul -- Ubi Kayu {dipotong dan rebus}
2 mangkuk -- Santan
3 sudu -- Gula pasir {ikut kemanisan sendiri}
1/4 ketul -- Gula kabung
1 helai -- Daun pandan
Secubit garam
1/2 gelas -- Biji sagu {direndam seketika}

Cara-cara:

Masak santan bersama gula kabung, gula pasir, garam, daun pandan, dan biji sagu hingga gula kabung cair.
Kacau kerap supaya santan tidak pecah minyak.
Masukkan ubi kayu yang direbus tadi. Biar mendidih dan kuah agak pekat sedikit. Tutup api.


Photo: PENGAT UBI

Bahan-bahan:

3 ketul -- Ubi Kayu {dipotong dan rebus}
2 mangkuk -- Santan
3 sudu -- Gula pasir {ikut kemanisan sendiri}
1/4 ketul -- Gula kabung
1 helai -- Daun pandan
Secubit garam
1/2 gelas -- Biji sagu {direndam seketika}

Cara-cara:

Masak santan bersama gula kabung, gula pasir, garam, daun pandan, dan biji sagu hingga gula kabung cair.
Kacau kerap supaya santan tidak pecah minyak.
Masukkan ubi kayu yang direbus tadi. Biar mendidih dan kuah agak pekat sedikit. Tutup api.

21 comments - "BUBUR CENDOL BERJAGUNG & BUBUR UBI KAYU..."

sud@is delete icon 24 October 2014 at 14:47

Ni buat terasa manis dimulut, sedapnya nmpak kedua tu

nasibah khushairy delete icon 24 October 2014 at 15:37

macam sedap ni..

Cilembu thea delete icon 24 October 2014 at 15:40

Bubur ubi kayu mungkin kalau di Desa Cilembu mah disebutnya Kolak, makanan khas bulan Ramadhan.

babYpose delete icon 24 October 2014 at 15:58

aii meleleh ni, sedap, semua tak dak kat umah tapu gula ada daun pandan ada, nanti shopping baru boleh buat :)

Ahmad Zu Mal Md Rayi delete icon 24 October 2014 at 16:59

Zumal tengok pun dah terliur nie... Nanti kelapangan zumal nak buat la :)

Gee Lion delete icon 24 October 2014 at 17:25

inshaAllah bookmark dulu entri ni,
rasa nak buat, godek balik resepi ni..
^_^

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 24 October 2014 at 18:04

wah...best

kakyon delete icon 24 October 2014 at 23:15

kalau yang manis berair sesuai sangatlah di sebut pembasuh mulut. tapi kalu yg keras dan pekat tak sesuai pulak kan di panggil gitu. contoh kek dan kueh mueh..

Febri Gamesoft - www.mas-feb.com delete icon 25 October 2014 at 08:45

Gak sabar pengen nyoba,, pasti enak

nohas delete icon 25 October 2014 at 09:49

Pengat ubi kayu..lamanya tak makan...

paridah delete icon 25 October 2014 at 11:36

MAKAN SESEKALI MMG TERASA KEENAKANNYA...TQ NOHAS

paridah delete icon 25 October 2014 at 11:39

ENAK NIH MESTI DI CUBA...TQ FEBRI..

paridah delete icon 25 October 2014 at 11:44

SETUJU DGN KAK YON...RASANYA HANYA MAKANAN MANIS YG BERKUAH SESUAI DIKATAKAN PEMBASUH MULUT...TQ KAKYON...

paridah delete icon 25 October 2014 at 11:46

BEST N SEDAP TQ MKL.

paridah delete icon 25 October 2014 at 11:48

GODEK2 TANG RESEPI MESTI JUMPA...TQ JEE.

paridah delete icon 25 October 2014 at 11:50

ZUMAL MMG RAJIN KALAU DEKAT2 BOLEH NGENDENG SEMANGKUK...HEH..HEH...TQ

paridah delete icon 25 October 2014 at 11:54

WAH D PLAN NK BUAT YA...BAGUS TU...TQ BABYPOSE.

paridah delete icon 25 October 2014 at 12:00

KOLAK DI BULAN RAMADAN MESTI SGT ISTIMEWA....TQ CILEMBU THEA.

paridah delete icon 25 October 2014 at 12:02

YES SEDAP SGT..TQ NASIBAH KUSHAIRY.

paridah delete icon 25 October 2014 at 12:06

NAMPAK SEDAP RASA LAGI SEDAP HEH..HEH..TQ SUD@IS.

Khai♥Rin : anies delete icon 29 October 2014 at 11:41

rs nk beli cendol la plak tghari ni ;-)

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”