بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSA;AMUALAIKUM...

SELEPAS MAKAN TENGAHARI  BIASANYA KITA GEMAR MERASA SESUATU YANG MANIS DALAM ISTILAHNYA PEMBASUH MULUT...HEH..HEH MACAM TAK KENA PULA KONOTASINYA YA...PEMBASUH MULUT DENGAN MAKANAN MANIS...SEPATUTNYA DENGAN AIR BERSIH SAJALAH..

APAPUN UNTUK TENGAHARI INI PI KONGSIKAN DUA RESEPI BUBUR DARIPADA LIKE PAGE MASAKAN BUBUR FB SEBAGAI PEMANIS MULUT. SEDAP!


BUBUR CENDOL BERJAGUNG

Bahan-bahan:

1 peket cendol
4 cawan santan sederhana pekat 
1/2 tin jagung manis
1/2 cawan gula
1 sudu kecil tepung jagung(nak pekatkan kuah)

Cara-cara:

Sediakan periuk, toskan cendol.
masukkan semua bahan diatas dan kacau sehingga mendidih
angkat ..sejukkan...dan boleh makan....
letak 2 atau 3 ketul ais lagi best...


Photo: BUBUR CENDOL BERJAGUNG

Bahan-bahan:

1 peket cendol
4 cawan santan sederhana pekat 
1/2 tin jagung manis
1/2 cawan gula
1 sudu kecil tepung jagung(nak pekatkan kuah)

Cara-cara:

Sediakan  periuk, toskan cendol.
masukkan semua bahan diatas dan kacau sehingga mendidih
angkat ..sejukkan...dan boleh makan....
letak 2 atau 3 ketul ais lagi best.....

PENGAT UBI

Bahan-bahan:

3 ketul -- Ubi Kayu {dipotong dan rebus}
2 mangkuk -- Santan
3 sudu -- Gula pasir {ikut kemanisan sendiri}
1/4 ketul -- Gula kabung
1 helai -- Daun pandan
Secubit garam
1/2 gelas -- Biji sagu {direndam seketika}

Cara-cara:

Masak santan bersama gula kabung, gula pasir, garam, daun pandan, dan biji sagu hingga gula kabung cair.
Kacau kerap supaya santan tidak pecah minyak.
Masukkan ubi kayu yang direbus tadi. Biar mendidih dan kuah agak pekat sedikit. Tutup api.


Photo: PENGAT UBI

Bahan-bahan:

3 ketul -- Ubi Kayu {dipotong dan rebus}
2 mangkuk -- Santan
3 sudu -- Gula pasir {ikut kemanisan sendiri}
1/4 ketul -- Gula kabung
1 helai -- Daun pandan
Secubit garam
1/2 gelas -- Biji sagu {direndam seketika}

Cara-cara:

Masak santan bersama gula kabung, gula pasir, garam, daun pandan, dan biji sagu hingga gula kabung cair.
Kacau kerap supaya santan tidak pecah minyak.
Masukkan ubi kayu yang direbus tadi. Biar mendidih dan kuah agak pekat sedikit. Tutup api.

21 ulasan - "BUBUR CENDOL BERJAGUNG & BUBUR UBI KAYU..."

sud@is delete icon 24 Oktober 2014 2:47 PTG

Ni buat terasa manis dimulut, sedapnya nmpak kedua tu

nasibah khushairy delete icon 24 Oktober 2014 3:37 PTG

macam sedap ni..

Cilembu thea delete icon 24 Oktober 2014 3:40 PTG

Bubur ubi kayu mungkin kalau di Desa Cilembu mah disebutnya Kolak, makanan khas bulan Ramadhan.

babYpose delete icon 24 Oktober 2014 3:58 PTG

aii meleleh ni, sedap, semua tak dak kat umah tapu gula ada daun pandan ada, nanti shopping baru boleh buat :)

Ahmad Zu Mal Md Rayi delete icon 24 Oktober 2014 4:59 PTG

Zumal tengok pun dah terliur nie... Nanti kelapangan zumal nak buat la :)

Gee Lion delete icon 24 Oktober 2014 5:25 PTG

inshaAllah bookmark dulu entri ni,
rasa nak buat, godek balik resepi ni..
^_^

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 24 Oktober 2014 6:04 PTG

wah...best

kakyon delete icon 24 Oktober 2014 11:15 PTG

kalau yang manis berair sesuai sangatlah di sebut pembasuh mulut. tapi kalu yg keras dan pekat tak sesuai pulak kan di panggil gitu. contoh kek dan kueh mueh..

Febri Gamesoft - www.mas-feb.com delete icon 25 Oktober 2014 8:45 PG

Gak sabar pengen nyoba,, pasti enak

nohas delete icon 25 Oktober 2014 9:49 PG

Pengat ubi kayu..lamanya tak makan...

paridah delete icon 25 Oktober 2014 11:36 PG

MAKAN SESEKALI MMG TERASA KEENAKANNYA...TQ NOHAS

paridah delete icon 25 Oktober 2014 11:39 PG

ENAK NIH MESTI DI CUBA...TQ FEBRI..

paridah delete icon 25 Oktober 2014 11:44 PG

SETUJU DGN KAK YON...RASANYA HANYA MAKANAN MANIS YG BERKUAH SESUAI DIKATAKAN PEMBASUH MULUT...TQ KAKYON...

paridah delete icon 25 Oktober 2014 11:46 PG

BEST N SEDAP TQ MKL.

paridah delete icon 25 Oktober 2014 11:48 PG

GODEK2 TANG RESEPI MESTI JUMPA...TQ JEE.

paridah delete icon 25 Oktober 2014 11:50 PG

ZUMAL MMG RAJIN KALAU DEKAT2 BOLEH NGENDENG SEMANGKUK...HEH..HEH...TQ

paridah delete icon 25 Oktober 2014 11:54 PG

WAH D PLAN NK BUAT YA...BAGUS TU...TQ BABYPOSE.

paridah delete icon 25 Oktober 2014 12:00 PTG

KOLAK DI BULAN RAMADAN MESTI SGT ISTIMEWA....TQ CILEMBU THEA.

paridah delete icon 25 Oktober 2014 12:02 PTG

YES SEDAP SGT..TQ NASIBAH KUSHAIRY.

paridah delete icon 25 Oktober 2014 12:06 PTG

NAMPAK SEDAP RASA LAGI SEDAP HEH..HEH..TQ SUD@IS.

Khai♥Rin : anies delete icon 29 Oktober 2014 11:41 PG

rs nk beli cendol la plak tghari ni ;-)

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”