بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM....

BERHATI-HATI JAGA DIRI.
pagi ini saya cuba memanggil nombor "112" dan telah disambungkan kepada Pusat Kecemasan / Emergency Center (dengan hanya 3 deringan).
Seorg wanita (mungkin pegawai polis) yg menyambut panggilan serta-merta mengenalpasti saya (mungkin melalui nombor telefon mobile saya) dgn panggilan Mr Chan, apa saya boleh bantu. Dan saya menerangkan kepadanya bahawa saya sedang mencuba talian 112 ini.
Penting! Simpan nombor 112 dan tandakan ia sebagai nombor kecemasan (Police Emergency)
Kejadian berlaku kpd seorg pelajar kolej ppuan berumur 19thn. Insiden berlaku semasa bercuti, hari Sabtu jam 1ptg. Dia sedang memandu utk melawat kawannya, apabila tiba2 ada sebuah kereta polis TIDAK BERTANDA mengekori dari belakang sambil menyalakan lampu biru. Mengingatkan pesan ayahnya supaya berhati-hati dgn kereta yg tidak bertanda (jika perlu, teruskan memandu hingga ke tempat yg lebih selamat spt stesen minyak/balai polis etc), dia menelefon talian 112 dari telefonnya dan disambungkan ke pusat kecemasan.
PIC BLOG SEMALAYSIA.

Dia memberitahu polis ada kereta polis tidak bertanda dan berlampu flash biru mengekorinya di belakang, dan memaklumkan tidak akan berhenti di tepi jalan.
Pegawai polis itu memeriksa dan mengesahkan bahawa tiada kereta polis di lokasi kereta remaja itu dan menasihatkannya supaya meneruskan pemanduan dgn tenang, pihak polis dlm perjalanan ke lokasinya sbg "back up".
10 min kemudian, 2buah kereta polis mengekorinya dan kereta 'polis' di belakang. Polis berjaya menahan pemandu kereta itu dan dikenalpasti pernah didakwa merogol dan sedang dicari atas beberapa jenayah lain.
Saya belum pernah mendengar nasihat sebegini sebelum ini. Tapi kepada para pemandu wanita, terutamanya yg memandu sendirian, JANGAN SESEKALI BERHENTI apabila ditahan oleh kereta polis yg tidak bertanda. Pihak polis perlu menghormati hak anda utk berada di tempat yg selamat. Berikan isyarat utk memaklumkan mereka cthnya hazard light, atau telefon talian 112.
Alangkah sayangnya penyedia perkhidmatan telefon mudahalih tidak mewar2kan maklumat yg sangat berguna ini.
Sekarang giliran anda utk memaklumkan kawan2 yg lainnya tentang 112 (112 adalah nombor kecemasan yg akan terus menghubungkan anda kepada pihak polis kerana 999 tidak berfungsi jika berada di luar liputan). 112 juga menggunakan sistem yg dipanggil "triangulation" yg boleh memberikan polis lokasi tepat di mana anda berada ketika menelefon.
PENTING : BACA DAN KONGSIKAN.
Maklumat di atas disediakan oleh ayah remaja perempuan tersebut.
Penmerahdotcom...

23 ulasan - "112...PANGGILAN PENTING PERLU TAHU.."

Sweetie delete icon 5 September 2014 4:32 PTG

Terima kasih mengepostkan n3 ni Paridah.... selama ini tidaklah saya 112 itu no polis. Tapi macam mana rupanya kereta polis yang tidak bertanda itu... saya tak paham... kalau tak bertanda mcm mana kita tahu itu polis?

budi purnomo delete icon 5 September 2014 6:01 PTG

Kongsi yang bagus kak :)

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 5 September 2014 6:05 PTG

112 tu ptg. Ramai yg tak tahu. Saya baru tahu. Ingat 999 je.

Suri Ain delete icon 5 September 2014 6:52 PTG

Terima kasih atas perkongsian yang amat bermanafaat ini.

Ahmad Zu Mal Md Rayi delete icon 5 September 2014 7:28 PTG

Rasanya kereta tak bertanda tu hanya untuk buat siasatan dan samaran. Kalau menahan tu confirm bukan polis ^_^

Mbak Susi delete icon 6 September 2014 2:13 PG

Jadi menambah wawasan :)

Blognya sy sudah follow ya kak..

Lirik Lagu Reggae delete icon 6 September 2014 3:13 PG

Wah Artikel bermanfaat nih gan :)

Cerita Update
Lirik Lagu Indonesia

Nabil Fayadh delete icon 6 September 2014 9:54 PG

kalo nomor 112 itu berlaku untuk semua negara apa khusus malaysia aja ya

paridah delete icon 6 September 2014 10:18 PG

ini nombor polis Msia saja...tq Nabil Fayadh.

paridah delete icon 6 September 2014 10:21 PG

berkongsi info yg penting demi kebaikan bersama....Liri Lagu Reggae.

paridah delete icon 6 September 2014 10:23 PG

bagus tu..terima kasih follow blog kak Mbak Susie.

paridah delete icon 6 September 2014 10:27 PG

sama-sama...info yg baik elok kita sebarluaskan...tq Suri Ain.

paridah delete icon 6 September 2014 10:29 PG

112 ni lbh khusus emergency kot....tq MKL.

paridah delete icon 6 September 2014 10:30 PG

yes info penting gini elok dikongsi bersama...tq budi purnomo.

paridah delete icon 6 September 2014 10:33 PG

agaknya kereta polis tak bertanda tu kereta yg tak ada semua logo polis n menggambarkannya sbg kereta polis yg kita tahu...seperti kata zumal...tq Sweetie.

paridah delete icon 6 September 2014 10:55 PG

agaknya mcm kata zumal tu...mengaku-ngaku polis tapi nampak mencurigakan....tq zumal.

abuikhwan delete icon 6 September 2014 11:29 PG

Assalamualaikum kak, terima kasih atas info yang amat bermanfaat ini. baru hari ini saya tentang no 112 tu. mhn keizinan utk saya panjangkan info ini kepada sahabat2 yang lain...

nohas delete icon 6 September 2014 11:34 PG

Terima kasih berkongsi maklumat ni..baru tahu hari ni..

paridah delete icon 6 September 2014 7:14 PTG

wsalam abuikhwan...ya sama2 kita sebarluaskan maklumat penting ni demi kebaikan bersama...tq.

paridah delete icon 6 September 2014 7:16 PTG

yeke...berkongsi info penting agar ramai lbh tahu....tq nohas.

Sue Bee delete icon 9 September 2014 6:21 PG

Tq sbb share info.lama ni tak tau nombor ni wujud

paridah delete icon 9 September 2014 9:56 PTG

share utk kebaikan bersama Sue Bee...tq

Yun Sing delete icon 14 September 2014 10:27 PTG

Nice sharing .__. Bahaya ni.. 112.. baru tau :)

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”