بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...
Salam Jumaat yang mulia..

BERWUDUK DAN SUNAT YANG PATUT DILAKUKAN.
PIC GOOGLE UNTUK IASAN
Ketika Ambil Wuduk niatkanlah dalam hati

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".

2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan,
... "Ya Allah, putihkanlah >mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".
3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".
4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".
5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, lindunglah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".
6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".
7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan.
"Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".
8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat"

fb norikomiko.

14 comments - "BERWUDUK SAMBIL BERNIAT UNTUK KEBAIKAN DIRI..."

farhana mohamad delete icon 14 August 2014 at 23:05

gud sharing kak. :)
kadang2 kita amek mudah kan benda2 yang simple macam ni. hakikatnya benda2 yang simple ni la yang akan bantu kita nanti.

Sobri Yaacob delete icon 15 August 2014 at 07:49

good sharing kak..
terima kasih ats perkongsian..
menabung :)

Ahmad Musyrifin delete icon 15 August 2014 at 09:28

ajaran islam memang sangat indah.......
========================
Pakan kelinci pedaging

babYpose delete icon 15 August 2014 at 09:48

betul PI, ini caranya, kuasa niat. terima kasih atas perkongsian ini.

tenku butang delete icon 15 August 2014 at 09:53

Haiii.. cakkkk..
done follow sini no. 133,
sudi-sudikanlah follow me back yea..
leh kita saling kenal mengenal,
kunjung-mengunjung selalu..
salam kenal yea.. =)

http://tengkubutang.blogspot.com/

kalau minat kucen leh follow blog
teman yang lagi satu gak..
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

tenku butang delete icon 15 August 2014 at 09:54

selalu baca camni masa wuduk.. kakak dekat ofis lama dulu yang ajar.. tq share.. minta izin nak reshare kat blog teman yea.. nanti teman kreditkan ke sini.. salam jumaat...

paridah delete icon 15 August 2014 at 19:03

TERIMA KASIH sudi share ke ke blog tenku butang...salam jumaat moga sama2 kita beroleh menafaat...tq tenku butang.

paridah delete icon 16 August 2014 at 09:12

tq sudi follow blog kak n kak dh follow juga blog tenku butang...tq

paridah delete icon 16 August 2014 at 09:15

sama2 moga pekongsian bermenafaat...tq babYpose.

paridah delete icon 16 August 2014 at 09:17

benar tu mmg indah n mudah...tq Ahmad Musyrifin

paridah delete icon 16 August 2014 at 09:21

sama2 sobri...tq sobri rajin menabung..

paridah delete icon 16 August 2014 at 09:24

benar tu amalan2 mudah akan membantu kita disana kelak...jgn kita meremehkannya...tq farhana mohamad.

Khai♥Rin : anies delete icon 18 August 2014 at 11:55

ms sek. agama dulu sutz. sy ada ajar doa ni..

paridah delete icon 19 August 2014 at 10:25

bagustu n jgn lupa amalkannya...tq anies.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”