بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



ASSALAMUALAIKUM..



SIRI CERITA LAWAK PAK PANDIR MODERN (PAK PANDIR SEBENARNYA MANUSIA BIJAK YANG MENYINDIR MANUSIA YANG TERLEBIH BIJAK)

TIDAK BERHENTI BILA DITAHAN POLIS TRAFIK

Pak Pandir telah membeli sebuah motosikal terpakai. Seperti biasa motorsikal tersebut tidak mempunyai mud-guard, side-mirror malah plate nombor.

Suatu hari Pak Pandir ingin pergi ke pekan. Dengan semangat yang berkobar-kobar Pak Pandir mengunggang motor kap-chainya melalui denai yang berbengkang-bengkok. Tiba di pertengahan jalan ia telah ditahan oleh seorang anak buahnya.

"Tok, tumpang ke pekan."

"Boleh, naik di belakang," jawab Pak Pandir sambil menunjuk ke belakang. Sampai di suatu tempat, ada seorang anak buahnya lagi menahan Pak Pandir.

"Tok, boleh tumpang, kite nak ke Pekan ni."

"Apa salahnye, naiklah di belakang." Motor pun sampailah ke jalan besar.

Ada kira-kira lima kilometer lagi baru sampai ke pekan. Pak Pandir pun memecut motorsikalnya dengan membawa dua orang anak buahnya di belakang. Hembusan angin yang meniup tiga biji kepala tanpa topi keledar itu membuat perjalanan mereka sangat mengasyikkan.

Tiba di kilometer dua, sekatan jalanraya sedang diadakan. Seorang polis trafik menghulur tangan menahan mereka. Pak Pandir dengan muka selamba memecut motornya dengan bertambah laju melepasi sekatan tersebut. Melihat beberapa kesalahan yang dilakukan oleh Pak Pandir, polis trafik terus mengejar beliau.

Ia dapat memintas Pak Pandir. Pak Pandir dengan serta merta memberek motorsikalnya.

"Oi ape ni, nak bunuh kite ke. Berhenti depan kite macam ni. Tenguk belakang kite ade due orang anak buah kite. Kamu takpe le pakai topi keras, yang kite ni kepale togel, kalau jatuh tak ke kite mati." Marah Pak Pandir.

"Pak Cik, kenapa bila saya tahan Pak Cik tak berhenti tadi."

"Oi, tak ade otak ke, belakang motor kite dah penuh due, tak boleh tumpang lagi.."

Sumber fb noradabi rosdi.

16 comments - "PAK PANDIR MODERN HEH..HEH..."

Yun Sing delete icon 23 June 2014 at 21:00

Hahaha xD Lawak argh :)

paridah delete icon 23 June 2014 at 21:17

heh..heh..tumpang gelak...tq Yun Sing.

Kakzakie delete icon 24 June 2014 at 10:35

Hihihi... polis tu mesti garu kepala.
Alahai pak pandir... pak pandir..:)

paridah delete icon 24 June 2014 at 10:49

pak pandir ni bijaknya terlebih..heh..heh...tq kakzakie.

Montana delete icon 24 June 2014 at 11:55

moto honda ni cukup legend..banyak kenangan ooo bila usha balik moto ni

paridah delete icon 24 June 2014 at 12:26

yeke...moto honda ni mmg lasak digunakan di kampung-kampung tq montana sudi singga n jd follower karyaku.

ANAK KUALA delete icon 24 June 2014 at 13:42

Mungkin boleh diterima sekadar untuk jenaka...tapi kalau hakikat sebenarnya...........

paridah delete icon 24 June 2014 at 14:14

hakikat sebenarnya sah2 salahnya hehhheh....tq ANAK KUALA..

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 24 June 2014 at 16:37

Kenangan indah bs

paridah delete icon 24 June 2014 at 18:57

yeke...tq Muhammad Khairuddin Lim.

nohas delete icon 24 June 2014 at 20:43

hehe..memang best naik motor tak pakai helmet..rasa mcm di tepian pantai..

paridah delete icon 24 June 2014 at 21:32

kat kampung selamba jer naik moto tanpa helmet..tq nohas.

acik idah delete icon 25 June 2014 at 13:19

hehehehe... lawak tengah hari... :D

paridah delete icon 25 June 2014 at 14:50

gelak2 sikit..tq acik idah...

comtel cell delete icon 25 June 2014 at 16:23

hahaha... kocak banget nih pak pandir ini, terus gimana nih akhirnya, kena tiang apa nggak, hahahaha...

paridah delete icon 25 June 2014 at 19:26

hah.ha.ha...faham juga ya cerita pak pandir yg terlalu cerdik ni..tq comtell cell

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”