بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...
SALAM JUMAAT YANG MULIA.


Pic google untuk hiasan

Tahukah kita solat 5 KALI sehari iaitu 17 RAKAAT telah berlaku 34 kali SUJUD. Di dalamnya terdapat 1001 hikmah yang terkandung. Antaranya:-

Seorang ahli Sains saraf otak Amerika, Dr. Fidelma O’leary mendakwa bahawa beberapa saraf di otak manusia tidak boleh dialiri oleh darah dari jantung kerana posisi jantung yang berada di dada tidak cukup kuat untuk menampung pembawaannya ke otak manusia. Padahal otak amat memerlukan oksigen dan bekalan darah yang mencukupi supaya dapat berfungsi secara normal. Beliau mengkaji dari tempoh masa yang lama untuk mencari jawapan. Dikaji dengan lebih serius akhirnya dia perolehi jawapan bahawa darah akan mengalir setiap inci ke otak manusia secara sempurna ketika seseorang itu melakukan sujud seperti yang dilakukan oleh orang-orang Islam dalam solat. Bila perkara ini berlaku,maka otak dapat bekalan darah dan oksigen yang mencukupi lalu dapatlah menghindarkan pelbagai jenis penyakit seperti stress, migraine, stroke , menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti kita (terutama ketika sujud waktu solat Subuh). Juga boleh membaiki posisi anak dalam kandungan rahim…dll.

Paling HEBAT lagi maka dia memeluk Islam…hebat tak kuasa SUJUD?

Sebenarnya:-

1. SUJUD PERTAMA tanda TAAT (PERINTAH ALLAH)
2. SUJUD KEDUA tanda SYUKUR (HAMBA KEPADA ALLAH)


Dalam khutbah Ramadhan Nabi s.a.w bersabda:,
Punggung-punggung kalian sudah berat menanggung dosa-dosa kalian. Ringankan lah beban kalian dengan memperbanyakkan sujud.

“Hendaklah kamu bersujud kepada Allah kerana sungguh tiada sekali engkau bersujud melainkan dengannya Allah mengangkat satu darjat dan menghapuskan satu dosa (kesalahan) darimu” ,(HR Muslim)

Firman Allah SWT yang bermaksud:-

” Sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar” (Surah Al-Ankabut ayat:45)

Dari Sudut Tasawuf

Sujud adalah waktu di mana seorang hamba itu paling hampir dengan Penciptanya. Pergerakan sujud itu secara lahirnya telah menunjukkan “rasa menghina dirinya” seseorang hamba itu di depan Tuhannya di dalam keadaan menyerah diri, pasrah, berikrar dan mengaku bahawa“Ya Allah hanya Engkaulah Tuhan yang layak disembah, ditakuti, dicintai dan hanya pada-Mu sahajalah tempat berserah dan memohon pertolongan”.

Seorang sahabat Nabi SAW iaitu Huzaifah r.a berkata bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:-“Tiadalah keadaan seorang hamba yang paling disukai oleh Allah daripada Dia melihat hamba-Nya itu di dalam keadaan bersujud, dengan meletakkan mukanya di tanah
( sebagai tamsilan tunduk, pasrah dan rasa hina seorang hamba kepada Allah)”. (Hadis Riwayat Imam Tabrani).

Firman Allah SWT yang bermaksud:- ” Sesungguhnya orang-orang yang beriman dengan ayat Kami ialah orang yang apabila diperingatkan dengan ayat-ayat Kami mereka menyungkur sujud dan bertasbih serta memuji Tuhan dan mereka tidak menyombongkan diri” (Surah As-Sajadah ayat 15).

Sujud bererti seseorang itu telah meletakkan wajahnya ditempat yang paling rendah di atas tanah ini bermakna ia telah meletakkan seluruh dirinya di atas tanah, mengingatkan dirinya terhadap punca asal kejadian manusia itu dari tanah dan mengembalikan dirinya kepada tanah. Apabila ia telah sanggup menghantar dahinya dan juga dirinya ke tempat yang hina maka tidak mungkin ia akan bersikap sombong lagi terhadap Allah yang menciptakan dirinya dari tanah itu.

Maka setiap kali sujud sewajarnya seseorang itu sentiasa ia mengingati akan mati, apabila ia ingat akan mati maka terasa seolah-olah bahawa solatnya itu sebagai solat penghabisan kerana ia akan menghantarkan dirinya ke tanah. Ia merasakan bahawa setiap kali ia sujud seolah-olah ia tidak akan bangun lagi. Sedangkan kematian itu merupakan pintu bagi seseorang memasuki gerbang akhirat.

Dalam keadaan demikian maka hati akan merasa gerun dan merasai kebesaran Allah dan ketika itulah ia membaharui lagi di dalam hatinya untuk mensucikan Zat Allah Yang Maha Tinggi disamping lidah tidak bertulang mengucapkan, “Subhana Rabbial- A’la wa-Bihamdih”.

P/S: Islam itu kan indah.. solat itu sempurnakan dan berikan kebaikan kepada Hambanya zahir dan batin. Bila kita sempurnakan hak Allah (solat) , Dia akan menyempurnakan hak kita sebagai hamba (hikmah dan kebaikan ) Konsep GIVE AND TAKE


fb oden nuruddin suut.

18 comments - "KUASA SUJUD..."

Sobri Yaacob delete icon 19 June 2014 at 23:05

nicesahring sis..
sbagaipanduankita bersama..
naik kereta dtng sini :)

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 19 June 2014 at 23:42

Terbaik

pakde sulas delete icon 20 June 2014 at 10:14

shalat adalah perintah Alloh, setiap perintah dari Alloh pasti mempnyai hikmah yang terkandung, artinya tidaklah ada amalan yang sia-sia dari perintah Alloh

Nick Nashram delete icon 20 June 2014 at 11:32

setiap perkara yang Allah perintahkan kite buat mesti ade hikmah disebaliknye :)

Kakzakie delete icon 20 June 2014 at 15:55

Renungan buat kita betapa kerdilnya diri kita.
Sungguh setiap pergerakan dlm solat sebenarnya terkandung banyak hikmah..

Sylarius Yusof delete icon 20 June 2014 at 16:00

Solat mampu memberikan ketenangan diri. Tapi, kalau selalu dibuat secara tergesa-gesa seperti kebiasaan kita buat, memang susah nak perolehinya.

Ahmad Zu Mal Md Rayi delete icon 20 June 2014 at 18:34

Sebagai renungan kita semua :)

Yun Sing delete icon 20 June 2014 at 19:12

Wow.. nice sharing :D

paridah delete icon 20 June 2014 at 22:00

yes sharing is caring... peringatan utk diri sebenarnya...wah naik kereta besar ke sini ya...tq sobri.

paridah delete icon 20 June 2014 at 22:02

insya Allah tq Muhammad Khairuddin Lim.

paridah delete icon 20 June 2014 at 22:04

benar tu perintah Allah tersirat hikmah yg xterduga...tq pakde sulas.

paridah delete icon 20 June 2014 at 22:05

ya kita hanya perlu akur....tq Nick Nashram.

paridah delete icon 20 June 2014 at 22:07

ya Allah tidak akan memberatkan hamba2nya dgn sesuatu yg sesia...tq Kakzakie.

paridah delete icon 20 June 2014 at 22:11

ya solat dgn tenang pasti perolei ketenangan yg didambakan....tq Sylarius Yusof.

paridah delete icon 20 June 2014 at 22:12

ya merenung sambil berfikir...tq zumal.

paridah delete icon 20 June 2014 at 22:13

insya Allah...tq Yun Sing.

Purnomo Jr delete icon 21 June 2014 at 13:02

semoga kita termasuk dari golongan hambanya yg ahli sujud ya kak
amin

paridah delete icon 22 June 2014 at 08:42

INSYA ALLAH..Purnomo tq..

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”