بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

ASAM RONG YANG TERKENAL PENGGUNAANNYA DI PAHANG, DIHASILKAN DARI BIJI BUAH GETAH MEMANG BOLEH DIPELBAGAIKAN CARA MEMASAKNYA.

ADA YANG SUKA MENGGULAINYA BERSAMA IKAN SUNGAI. SEDAP SUNGGUH RASANYA.

KALI NI PI KONGSIKAN RESEPI GULAI AYAM BERSAMA ASAM RONG YANG DIBERI DIKNA SEORANG RAKAN FB. DIKNA BERASAL DARI RAUB DAN RESEPI INI SANGAT FEMES DI SANA.

GULAI ASAM RONG AYAM KAMPUNG.

BAHAN-BAHANNYA

AYAM KAMPUNG SEEKOR.
DAUN KESUM SEIKAT
PUCUK UBI KAYU SECEKAK.
PUCUK PAKU SECEKAK
PUCUK KELEDEK SECEKAK
KANGKUNG SECEKAK
TERUNG MANGGUR SECAWAN
TERUNG TELUNJUK 10 BIJI
PETAI 3 PAPAN.A
BUNGA KANTAN 3 KUNTUM...
ASAM RONG SESENDUK.

BAHAN UNTUK GULAINYA..

AIR SECUKUPNYA UNTUK KUAHYA.
CILI PADI IKUT SUKA JUMLAHNYA DITUMBUK DENGAN KUNYIT HIDUP SERUAS JARI. ASAM RONG JUGA DITUMBUK KASAR.

SATUKAN BAHAN UNTUK GULAI DALAM PERIUK DAN PANASKAN HINGGA PEKAT BERSAMA AYAM KAMPUNG YANG DIPOTONG KECIL SETELAH AYAMNYA MASAK BARU MASUKAN SEMUA JENIS SAYURAN. BIARKAN SAYURNYA LAYU SEBENTAR.

DAH PUN SIAP. BOLEHLAH DIHIDANGKAN BERSAMA NASI PANAS...SEDAK PEPALEH WEJ.

24 comments - "GULAI ASAM RONG AYAM KAMPUNG...DIK NA.."

Nick Nashram delete icon 20 May 2014 at 16:18

nampak memang macam sedap.
tetiba je perut berbunyi :)

Irfa delete icon 20 May 2014 at 16:25

kak paridah
gulai ni tersohor kt kg saya jugak (sbb kami asal dr Pahang)
umah saya selalu ada stok asam rong
selalu buat guna udang dan pucuk labu ;)

nohas delete icon 20 May 2014 at 17:13

sedak pepaleh, weiii..laparr..lapar..petang2 ni..tak pekena nasi lagi hari ni..huhu...

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 20 May 2014 at 18:24

sedap....

Aku Penghibur delete icon 20 May 2014 at 18:40

perghh mengancam memang nampak sedap

ANAK KUALA delete icon 20 May 2014 at 20:58

As salm kak....sedap agaknya ni...saya belum pernah merasainya

paridah delete icon 20 May 2014 at 21:34

wsalam dik..ni resepi tradisi negeri Pahang...unik cara masakannya tq Anak Kuala.

paridah delete icon 20 May 2014 at 21:37

sederhana cara masakannya tapi gerenti sedap....tq acik Aku Penghibur.

paridah delete icon 20 May 2014 at 21:39

pasti....tq Muhammad Khairuddin Lim.

paridah delete icon 20 May 2014 at 21:42

wah faham jugek lorat phg aok yerk...oklah tu...makan jgn terlalu lewat kesian perut kosong...tq nohas.

paridah delete icon 20 May 2014 at 21:49

yeke...kalau org phg mestilah tau resepi asam rong ni walau dimana berada. org phg mesti promot asam rong ni sbg produk makanan yg boleh menembusi pasaran dimana saja...tq irfa.

paridah delete icon 20 May 2014 at 21:52

mmg sedap ni...hishh..perut berbunyi minta diisilah tu...tq Nick Nashram.

Blogs Of Hariyanto delete icon 20 May 2014 at 22:10

waalaikumsalam, dari fotonya sudah nampak dan terasa kenikmatannya...apalagi kalau resepnya sudah dipraktekkan..hmmm ...sedap nian membayangkannya...
keep happy blogging always..salam dari Makassar , indonesia :-)

Izin nyimak

Purnomo Jr delete icon 20 May 2014 at 22:51

hmm amboi kak :)
lezatnya masakan..membuat liur ini menetes jadinya hehehe :)

Joe Ismail delete icon 21 May 2014 at 07:36

fotonya begitu menggoda, pasti rasanya yummy...

paridah delete icon 21 May 2014 at 10:48

wsalam..sedap sangat tu cubalah Blogs of Hariyanto.

paridah delete icon 21 May 2014 at 10:50

silakan..tq Febri Gamesoft.

paridah delete icon 21 May 2014 at 10:52

wah pandai slang Melayu ni...oklh tu..sedap ni..tq Purnomo Jr.

paridah delete icon 21 May 2014 at 10:54

yes very yummy hingga mejilat jari....tq Joe Ismail.

~Kak Nah Backyard (^_^)~ delete icon 22 May 2014 at 00:32

teringin nak rasa..
http://hasnah60.blogspot.com/2014/05/liebster-award-dari-blogger-paridah.html

paridah delete icon 22 May 2014 at 08:21

Makanan yg femes n jadi kegemaran di Phg...terima kasih Kak nah sudi jawab soalan liebster kakpi..

Yun Sing delete icon 22 May 2014 at 23:56

Aik.. apa beza pula ayam kampung dengan ayam biasa? .__.

paridah delete icon 23 May 2014 at 07:00

ayam kampung hidup lps bebas, ayam bandar yg dipasar tu dikurung n dijaga semua keperluannya...ayam hutan tau? nanti mcik citer ya...tq Yun Sing.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”