بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM..
“Hem…gitu ye. Seronok juga. Daripada tidak buat apa-apa di rumah elok juga berkerja mencari duit...” Komen Aisyah mengulum senyum.
“Kenapa kak tanya macam-macam pada saya ni? Kak pun minat nak kerja kawin bunga jugakah?”
“Entahlah. Tak pasti juga. Kena tanya emak ayah kak dulu. Kalau-kalau dibenarkan.Tapi kalau kak nak kerja nak kena minta pada siapa? Adakah lagi peluangnya?,” balas Aisyah tentang ketidakpastiannya. Namun hatinya lebih menjurus niatnya untuk mencari sedikit rezeki tambahan buat menyenangkan diri dan keluarganya.
“Kalau kak nak kerja, kak jangan risau. Biar saya tolong tanyakan pada pegawai yang jaga soal tu. Esok pagi saya akan tanyakan,”  sahut Murni dengan beria-ia hendak menghulur pertolongan yang dirasakannya mampu dilakukannya.
“Terima kasihlah Murni. Kakak balik ke sini pun memang kakak nak berkerja sebab nak cari sedikit duit untuk sambung pelajaran kakak lagi. Lagipun dapatlah bantu keluarga sikit kalau berduit…”
Lirih sekali suara Aisyah menuturkannya. Mengundang rasa belas di hati Murni pula agar ia mampu menolong kawan barunya itu memperolehi perkerjaan sepertinya. Walau sekadar kerja kuli kawin bunga. Kelak akan tertunai hajat kawan barunya itu untuk menyambung pelajaran hingga ke peringkat lebih tinggi.
Tidaklah persis dirinya yang hanya mampu memperoleh pendidikan asas setakat darjah enam saja. Niatnya semurni namanya itu diharapkannya mampu di laksanakan dengan jayanya.
“Minumlah Murni. Ini ada kuih-kuih yang Aisyah bawakan dari kampung. Ada dodol., gelembung buaya, wajik. Semua kuihnya manis-manis belaka. Murni makanlah...” Pelawa Hanisah yang telah kembali ke beranda menatang se dulang hidangan dan meletakannya di depan Murni.
“Terima kasih makcik. Menyusahkan makcik saja. Tapi sedap juga dapat minum ais sejuk tengahari begini. Dingin rasa tekak yang kering...”
“Minumlah Murni. Memanglah kering tekakmu sebab tadimu berjalan tengah panas terik. Ada rezekimu nak minum air ais. Kebetulan Zali beli ais ketul dari kedai dan belum cair sebab disimpan dalam bekasnya. Dapatlahmu merasa minum ais sirap manis...”

                                              Bab13
                                       Pengalaman baru

“Assalamualaikum, mak cik, kak Syah. Sedang masakkah?” Ucap Murni memberi salam di luar jendela di tepi dapur. Aisyah meninggalkan periuk gulai yang sedang menggelegak untuk mendapatkan Murni.
“Waalaikummussalam. Eh Murni! Dah balik kija? Awal juga. Belum pukul 11 lagi dah balik kija?”
“Ya kak. Kerja macam saya ni, keluar awal balik pun awal,” balas Murni memperihalkan sedikit tentang kerja yang dilakukannya.
“Masuklah dulu Murni. Mu tentu haus nak minum. Nanti kakak ambilkan air...”
“Terima kasih banyak kak. Tak sesia saya singgah, dapat juga minum air se gelas,” sahut Murni menyambut pelawaan Aisyah sambil kakinya melangkah memasuki ruang dapur dengan kegirangan menata rias wajahnya.
“Setakat nak bagimu minum air se gelas tak jadi hal Murni. Minumlah!” ujar Aisyah mengunjukan se gelas air yang di bawanya ke tangan Murni.
“Bismillahhirrahmanirrahim…” Murni meneguk air yang diberikan Aisyah kepadanya setelah mengucapkan sepatah basmalah. Puas sekali tekaknya menerima pengaliran air dingin yang membasahi tenggorokan menuju ke usus utama.
Setelah menghabiskan bekalan air yang di sandang di bahunya yang terisi di dalam bocong pelastik kecil sepanjang masanya berkerja di ladang, tekaknya menjadi kontang kembali. Dan kekontangan itu perlu dibasahi agar tidak perit dan menyebabkannya sukar bersuara.
 “Alhamdulillah. Emm…saya dah tanyakan hajat kak tu kepada pegawai yang menjaga tentang kerja kawin bunga tu. Katanya esok boleh melapor diri dan mula berkerja. Macamana, emak ayah kak izinkan kak berkerja?” Murni menerangkan khabar yang diperolehinya sambil mengakhirinya dengan pertanyaan pula.
Dia maklum sangat dengan sikap para ibu-bapa disitu yang tidak menggemari kerja-kerja yang dilakukannya bersama ramai rakan beliawanis yang lain. Mereka lebih suka mengurung anak gadis mereka di rumah daripada membiarkannya keluar bekerja mencari rezeki yang halal.
Kononnya untuk mengelakan anak gadis itu terlibat dengan pergaulan bebas. Amat dibimbangi sekali sekiranya anak gadis mereka menjadi buah mulut orang-orang setempat kerana sosialnya menyebabkan dirinya tidak dipinang orang.
Untuk mempermudahkan kerumitan yang membelenggu itu keputusan yang di ambil para ibu-bapa adalah dengan menyekat sebarang aktiviti anak gadis mereka. Jikalau ada sesiapa yang masuk meminang akan segera dikahwinkan gadis itu. walau usianya masih teramat rendah. Mungkin mereka menganggap jikalau usulan peminangan itu ditolak menyebabkan si gadis sukar mendapat pinangan yang lain.
Mujurlah ibu-bapa Murni tidak bersikap seperti kebanyakan yang lain itu. Jadi senanglah dia bergerak melakukan apa saja kemahuannya tanpa halangan. Meski masih tetap akur dengan nasihat dari kedua-dua ibu-bapanya agar menjaga batas pergaulannya. Supaya tidak terbabas dan menconteng arang yang memalukan wajahnya juga ibu-bapanya.
Pendapat yang Murni pegang mudah saja. Pokok pangkalnya tergantung pada hati sendiri. Bagaimana nawaitunya begitulah kemahuannya.
“Iyakah Murni? Terima kasih banyak-banyak sebab dah tolong kakak dapatkan kija tu. Tentang tu tak jadi masalah. Mak ayah kak mengizinkannya,” sahut Aisyah keterujaan dengan senyum yang melebar di bibir. Tidak sabar rasa hatinya hendak menjadi pekerja kawin bunga di ladang LKTP persis Murni.. Se buah pengalaman baru yang terlalu ingin diterokainya.
Tangannya mencengkam bahu Murni dengan kemas menyatakan kegembiraan bersalut total.. Tetapi segera pula melepaskannya kerana ia merasakan tindakannya itu tidak memberi keselesaan kepada empunya diri.
“Tidak sebesar manapun pertolongan saya tu, sikit jer.” Tukasnya merendah diri dan mengenepikan pusar riak kerana budinya itu.
“Tapi bagi kak ia amat bermakna sekali Murni...”
“Esok pagi-pagi selepas sembahyang subuh, kakak bersiaplah. Saya datang jemput kak di rumah. Dan kita sama-sama berjalan ke tempat roll call.”
Aisyah melengung seketika. Ada sesuatu yang sedang mengharu –birukan gelombang fikirannya.
“Kenapa kak termenung ni? Kakak susah nak bangun pagikah?” Murni menentang pandangan polos Aisyah. Di hatinya mungkin mengiakan pendapat yang dilontarkannya tadi. Pada pandangannya anak-anak yang bersekolah dan sentiasa bergelut dengan nota-nota pelajaran amat liat untuk bangun pagi tatkala tiba masa bercuti.
Mereka mungkin merasakan tika inilah masanya hendak berehat dengan terlalu selesa kerana selama ini terbeban dengan pelbagai aktiviti pembelajaran yang menyesaki minda.
Adiknya yang bersekolah di bandar menyebabkan pandangannya sebegitu. Justeru adiknya selalu berkata kepadanya bahawa masa bercuti adalah masa untuk berehat dan bersenang-senang. Juga masa untuk bangun tidur lebih lewat.
‘Isyh mu ni Murni, bercakap ikut sedap saja. Macam tak tengok orang.’ Monolog Aisyah mempertikaikan kenyataan yang tidak sedap di dengar itu. Menangkis persepsi negatif Murni tentang dirinya.
“Bukan begitu. Soal masa tu tak jadi masalah. Kak memang dah bangun sebelum subuh lagi. Selalu begitu. Tapi kak sedang fikirkan apa yang kak nak pakai ke tempat kija tu. Kakak tak ada pakaian kija lagi. Kak pun tak tahu apa yang patut dipakai...” Aisyah merungkaikan masalah yang membelenggu pemikirannya lalu membentangkannya..
“Oh…begitukah…” balas Murni mulai memahami maksudnya.
“Pakaian untuk berkerja mestilah sesuai untuk kita berkerja. Saya pakai seluar panjang, baju lengan panjang, topi dan kasut getah. Macam yang saya pakai ni. Sempat lagi kalau nak pergi beli semua barang-barang tu di pekan luar tu.
Jom saya hantar kak dengan basikal ke sana. Di pekan kecil tu banyak menjual barang keperluan kita. Kedainya tak banyak. Sederet saja. Semua orang Cina yang berniaga di situ. Mereka tu memang dah lama tinggal di situ. Sebelum tanah rancangan ni dibuka mereka sudah duduk di situ…”
Menurut cerita orang-orang tua yang Murni tidak pasti kebenarannya bahawa orang-orang Cina yang berkampung di situ telah mendapat penganugerahan tanah daripada DYMM Sultan Pahang yang telah almarhum kerana sekumpulan penduduk Cina di situ telah menyelamatkan baginda daripada serangan pengganas komunis sewaktu baginda dalam perjalanan ke Kuala Lipis.
Ketika itu dharurat kerana ancaman komunis yang mengganas. Ramai rakyat menjadi mangsa kezalimannya. Kerajaan dan rakyat berganding bahu memeranginya habis-habisan. Sehinggalah kedamaian yang sebenarnya wujud setelah beberapa perundingan di adakan.
Budi berbalas budi. Dapatlah orang-orang Cina yang baik budi itu bertani di tanah sendiri selain juga berniaga. Hidup dengan aman sentosa tanpa gangguan pihak-pihak yang mempertikaikan keberadaan mereka di tengah kelompok masyarakat tanah rancangan yang kesemuanya Melayu.
Murni tidak kisah pun tentang sejarah yang tidak tertulis itu. Sejarah lisan yang dibawa ke pengetahuannya hanya melalui bualan penyedap bicara. Entah betul, entahkan tidak wallahualam. Hanya Allah Yang Maha Tahu.
“Jauhkah pekan tu?”
“Jauhlah juga. Dekat dua batu.”
“Jauh sangat tu. Nanti penat pula Murni nak menggateh basikal nak bawa akak yang berat ni ke sana. Tak payahlah Murni. Menyusahkan Murni saja. Biar kak tanyakan pada mak dulu kot mak ada barang-barang yang nak digunakan tu,” ucap Aisyah menolak budi yang hendak Murni berikan kepadanya lagi.
Sebenarnya berat benar hati Aisyah hendak mendedahkan diri kepada pandangan orang-orang di tanah rancangan dengan lagak bebas ke sana sini  kerana rasa malunya.
“Tak menyusahkan saya pun kak. Saya pun memang selalu ke situ membeli alatan menjahit mak saya yang kadangkala kehabisan.” Aisyah merenungi wajah Murni dan mengamati jawapannya yang membangkitkan ketidakpercayaan terhadap kemampuan gadis berbadan rincing itu.
“Beraninya Murni ke pekan naik basikal saja. Kak tengok jalan keluar dari tanah rancangan ni dikelilingi barisan kelapa sawit di kiri kanan jalan. Murni tak bimbangkah kalau tiba-tiba muncul orang jahat yang mengganggu dan melakukan perkara yang tidak baik? Kak tak berani…takut weh…”
“Tahlah kak. Selama saya berulang alik mengayuh basikal ke pekan Sungai Jerik tu, saya belum pernah terserempak dengan orang-orang jahat yang tidak dikenali yang hendak mengganggu saya. Orang-orang cina di pekan tu pun baik-baik dan ramah. Ada yang kenal baik dengan saya…”
Pintu dapur terkuak sedikit. Bicara rancak antara Murni dan Aisyah terhenti seketika. Kedua-duanya sedang menantikan wajah yang bakal terjengul kelak.
“Apa yang sedang diceritakan ni Murni? Riuh bunyinya…”
“Eh mak cik! Mak cik dari mana? Saya dah lama juga di sini, berbual dengan kak Syah tapi tak nampak pun mak cik?”
“Ada. Mak cik di bawah tu. Tengokan pokok-pokok sayur yang makcik tanam di belakang rumah. Sambil tu kutip kacang kelisa dan pucuk ulam raja nak dibuat ulam makan tengah hari. Kalaumu nak mu ambillah sikit. Banyak ni…”
“Terima kasihlah mak cik. Nampak segar betul ulam-ulam yang baru dipetik ni. Tapi di rumah saya pun ada mak cik. Mak saya pun rajin menanam sayuran macam mak cik. Selain menjahit baju tempahan orang-orang sini, mak saya pun suka berkebun. Mengisi masa luangnya…”
“Iyalah Murni daripada duduk saja tak buat apa-apa lebih baiklah berkebun. Badan pun sihat sebab sentiasa berpeluh,” balas Hanisah. Terkedu sejenak. Tangannya lembut menyeka peluhnya yang merenik di dahinya.
“Tak apalah. Dahmu tak nak. Takkan nak paksa dih...” Bicaranya bersambung kembali. Anak mata Hanisah merenungi seluruhnya sekujur tubuh gadis itu dengan pandangan yang menyimpulkan pengertian yang minta dihuraikan.
“Mu ni baru balik kijakan?”
“Iya mak cik. Saya singgah sekejap nak sampaikan pesan pegawai kerja saya tu kepada kak Syah…”
“Apa kata pegawai tu?” tanyanya seakan memahami pernyataan Murni itu.
“Dia setuju terima kak Syah berkerja.”
Hanisah menarik nafas panjang dan melepaskannya perahan-lahan. Ada sesuatu yang termengkelan menyesakan dada yang ingin dilepaskannya.
“Sebenarnya Murni, mak cik dan pak cikmu tak berapa nak bagi Aisyah kija kawin bunga tu. Tapi dia nak juga. Katanya nak cari sedikit duit untuk belanja sekolahnya jika dia lulus SPM nanti. Terpaksalah mak cik dan pak cikmu benarkan. Mak cik ni risaukan keselamatannya. Maklumlah dia pun baru sampai dan tak tahu apa-apa tentang sini...”
“ Janganlah mak cik risaukan keadaan kak Syah di tempat kerja mak cik. Saya kan ada. Saya akan jaga keselamatan kak Syah. Lagipun kami berkerja secara berkumpulan. Apabila masuk ke dalam baris sawit kami mesti berdua. Tidak boleh berseorangan. Kalau baris tu panjang hingga ke tepi hutan kami tak akan habiskannya. Takut juga kalau tiba-tiba pak belang muncul tak sempat nak lari...” Balas Murni menyanggupi tanggung jawab menjaga keselematan anak gadis kesayangan jirannya sambil mengekeh tertawa dengan kelucuan yang dikatakannya mungkin mencuit hatinya..
“Dengar tu Syah! Macam-macam gangguannya kalau berkija di ladang. Kena tabah kuat semangat, berani macam Murni. Mu ni  mak tengok lembab ja tak cergas macam Murni pun. Macam manalah nak gi kija. Di ladang tu ada ular, ada landak berduri tajam. Yang takut sangat tu ada rimau pula...”
Ibu yang sangat prihatin terhadap kemasylahatan anak perempuannya yang seorang itu menyerlahkan kedongkolan hatinya.
“Belum cuba belum tahu mak. Biarlah saya cuba dulu. Lagipun bukannya lama sangat saya nak kija, tiga bulan ja. Lepas tiga bulan saya cabut balik ke Kelantan semula. Mak janganlah takut-takutkan saya dengan benda-benda tu semua. Mak doakan saja keselamatan anak mak ni… ”
Aisyah masih berusaha melenyapkan semua prasangka ibunya yang mencurigakannya dengan alasan releven lagi positif.
“Pandaimulah Syah. Cakap mak pun tak nak dengar ni susah...”
“Mak nih…bukan Syah tak nak dengar cakap mak. Tapi izinkan saya berkerja ya…” Aisyah lunak merayu dengan nada mendayu, memohon agar si ibu merestui langkah yang telah direncana sebaiknya.
“Iyalah mak izinkan…” Sahut ibunya perlahan meski bernada keberatan.
“Murnimu tolong tengokan Aisyah di ladang tu ya. Kalaumu tengok perangai dia tak baikmu royat (cakap) kat mak cik. Sebab mak cik dengar ada cerita yang pelik-pelik tentang pergaulan budak-budak belia yang kerja di ladang tu. Mak cik dengar cerita orang-orang, ada yang bercintan-cintun di dalam ladang tu. Kan tak elok macam tu. Menjatuhkan maruah sendiri dan memalukan mak bapa saja. Mak cik tak berkenan langsung perangai lagu tu…”
“Tak adalah mak cik. Mak cik tak boleh nak dengar cakap orang tak menentu. Saya ni yang berkerja di ladang tu saya tahulah. Memanglah kami tu perlu bercakap-cakap juga dengan budak-budak lelaki yang kebetulan berkerja di ladang tu. Mereka berkerja di dalam bahagian lain. Ada yang membersihkan ladang, menyabit, meracun dan pelbagai kerja lagi. Kami mestilah saling berkenalan supaya tidak dikatakan sombong. Dan jika kami di dalam kesusahan tentu ada yang akan menolong…”
Dan dia tidak pula berkata bahawa di dalam pengetahuannya memang ada di antara kawan-kawannya yang sedang asyik-mahsyuk di lamun percintaan sesama perkerja di ladang itu. Dia langsung tidak faham mengapa keadaan itu berlaku. Barangkali kerana perasaannya belum lagi dilorongkan ke situ. Barangkali juga kerana usianya yang masih mentah untuk berperasaan sebegitu.
“Iyalah…betul cakapmu tu Murni. Tapi baiklah berhati-hati. Eloklah bersederhana dalam segala hal. Jangan terlebih ramah melayan kawan-kawan yang lelaki. Berpada-padalah. Itu je yang boleh mak cik katakan. Mak bapa tu hanya mengharapkan yang terbaik saja untuk anak-anaknya, Murni…”
Murni terangguk-angguk. Tanda ia amat memahami pernyataan mudah sebegitu. Lantaran emaknya juga sering mengingatkannya begitu. Pandangannya menjelah dengan senyum yang menyapa wajah Aisyah.
“Mak ni terlebih risaulah pula. Saya tahulah bagaimana nak jaga diri saya. Saya kan dah besar…”
“Sebabmu dah besar itulah yang buatkan mak risau sangat. Orang besar ni mudah terpandang. Menarik perhatian orang. Apalagi anak dara macammu...”
‘Ditambah pula ada rupa sedikit. Ada saja lalat, langau, kumbang yang teringin hendak hinggap mencuri madunya. Menabur bisanya. Muitu laksana mawar mekar lagi mengharum anakku. Keindahan dan kecantikanmu akan menyebabkan dirimu dihampiri. Sedangkan kita langsung tidak mengetahui niat sebenar yang terkandung di sebalik sanubari mereka anakku. Samaada buruk atau tulus, tidak langsung kita dapat menduganya.’
Monolog yang bergetar di mindanya memainkan ritma yang terpaksa dikawalnya agar tidak terus meledak. Biar dia seorang yang merasakannya. Biar bergema dan bergaung di sudut itu saja.
“Jadi kak Syah tidak mahulah ikut saya ke pekan untuk belikan peralatan kerja kak Syah?”
“Nampaknya begitulah Murni. Nanti kak cari apa yang sedia ada di rumah. Lagipun kak nak pergi berkija, bukannya nak pergi melaram dekat dalam ladang tu. Berpakaian lebih kurang, asal terlindung panas dan hujan dah kira okey. Tak gitu mak?”
Emaknya tersenyum. Suka hatinya tatkala anaknya itu meminta pendapat darinya.
“Setakat apa yangmu pakai tu Murni, ada ja semuanya. Tapi tentulah dah buruk sikit sebab dah lama disimpan di dalam gerobok.. Makcik gunakannya sewaktu mengikut pakcikmu ke ladang dulu. Tapi barang-barang tu masih boleh digunakan lagi. Tak payah nak pergi beli. Lagipun bukan lamamu nak kerja kawin bunga tu gak…tiga bulan ja…”
Ibu itu menyatakan pendapatnya dengan tegas. Maknanya dia langsung tidak akan membenarkan anak gadisnya itu berbasikal di jalan untuk ke pekan yang agak jauh itu. Bimbang akan mengundang bahaya yang tidak diingini.
Murni pun tidak kisah mendengarkan itu. Niatnya semata-mata ikhlas mahu menolong. Jikalau yang mahu ditolong itu menolak pertolongannya, apakandayanya lagi
“Kalau gitu, nampaknya tak adalah masalah lagi. Biarlah saya balik dulu kak Syah, makcik. Esok pagi selepas subuh saya datang ke rumah kak untuk sama-sama kita pergi roll-call di pejabat.”
Roll-call yang dimaksudkan Murni itu adalah perjumpaan di awal pagi untuk semua perkerja-perkerja ladang, buat menentukan ketentuan tugasan mereka pada hari tersebut.
Di samping mencatat kehadiran nama mereka yang datang berkerja pada hari itu supaya kelak pemberian gaji secara harian itu senang dikira  untuk pembayarannya. Tugas-tugas itu hanya dilakukan oleh mandur-mandur yang dilantik pihak pengurusan ladang.
“Iyalah Murni. Terima kasih banyak-banyak kerana tolong kakak dapatkan kija tu.”
“Tak apalah kak. Tak payahlah nak berterima kasih sentiasa. Sikit saja pertolongan saya tu. Bukannya banyak mana pun...” Sahut Murni dengan sengih yang melebar tanda ceria menyambut penghargaan seorang teman baru. Berbudi bahasa lunak lagi menjadikannya euphoria.
Murni sudah melangkah mengeluarkan dirinya dari ruang dapur dan menjejak tanah. Aisyah menghantarnya hingga ke muka pintu.
“Balik dulu kak, mak cik…”
Senyuman manis mengiringi perpisahan sementara yang berlaku di antara kedua-duanya. Masing-masing mengharapkan pertemuan yang lain akan berlaku kesokannya.

                                              * * *

Pagi yang amat dingin. Solat subuh yang wajib dua rokaat itu sudah selesai rukunnya ditunaikannya. Bersarapan juga sudah. Emaknya menggorengkan cucur kodok bawang + bilis untuk sarapan keluarganya pada pagi ini.
Disisihkannya sedikit cucur yang menambun di dalam pinggan dan diisikan ke dalam bekas pelastik berpenutup buat bekalan yang akan dibawanya ke tempat kerja. Emaknya pula menyiapkan sebocong air teh yang akan disandang dibahunya.
Keprihatinan seorang ibu terhadap anaknya sentiasa mengingatkannya melakukan sesuatu yang akan menyenangkan perjalanan hidup anaknya itu. Sekiranya anaknya itu berada di ladang tentulah dia perlu menyiapkan bekalan yang wajar agar anaknya itu tidak kelaparan atau kehausan di situ kerana di ladang sawit hanya ada pokok sawit seluas mata memandang. Tidak ada kedai yang menjual makanan dan minuman di situ.
“Assalamualaikum.” Kedengaran salam yang diberi di muka pintu.
“Waalaikummussalam,” balas seorang yang berada di dalam rumah.
Anak dan ibunya berbalas pandangan.
“Itu pasti Murni yang tiba…” Aisyah bergegas kalut untuk memulas tombol pintu demi membukanya.
“Kak Syah dah siap? Kalau dah jom lah kita…”
“Dah. Cuma tunggu Murni tiba ja…,”sahutnya senang kerana tekaannya memang menepati.
“Wah…sakan persiapan orang yang nak pergi berkerja, siap dengan bekalan lagi…” Murni bercanda tatkala melihat Hanisah mengalungkan bocong air di bahu anaknya dan memberikan bekas makanan ke tangan anaknya.
“Eh…begitulah adat orang nak kija (berkerja). Mesti ada makanan buat penyumbang tenaga.” Se pasang matanya mengelitari wajah Murni pula. Ada sesuatu yang amat menghairankan pandangannya melihatkan keadaan dirinya yang berlenggang kosong tanpa bekalan makanan yang dibawa bersama.
‘Tahan betul kudrat anak dara ini. Berkerja, tapi tak perlu makan apa-apa.’
“Kenapa? Mak cik hairan ya… sebab saya tak bawa bekalan apa-apa?”
Hanisah tidak menjawab pertanyaan yang tidak pernah terbit daripada bibirnya. Mengangguk pun tidak. Hanya merenung polos gadis itu yang bakal memberikan jawapan yang diharapkannya.
“Sebenarnya saya malas nak masak mak cik. Emak saya bukannya rajin menyediakan sarapan macam mak cik. Dia sibuk menyiapkan jahitan baju tempahan orang hingga kepenatan. Pagi ni pula kebetulan saya terlambat bangun. Sampai nak masak air buat bekalan pun tak sempat. Jadi saya terpaksalah beli air kotak, kuih atau nasi lemak di kedai dekat pejabat tu. Bolehlah dibuat bekal ke tempat kerja. Tidaklah kelak perut saya kontang kelaparan.”
“Begitukah? Kali ini tak payah susah-susah nak beli makanan di kedai. Mak cik dah bekalkan banyak cucur dan air buatmu berdua. Cukup tu. Berkongsi makan. Kalau sedikit biar sama sedikit...”
“Iyalah mak cik. Saya dan kak Syah kena berangsur dulu. Takut terlewat sampai nanti marah pula mandur tu. Kalau treler yang mengangkut perkerja-perkerja tu dah bergerak ke ladang, tentu tak dapat pula nak pergi kerja. Rugi pula sehari sebab tidak bergaji…”
Aisyah segera menyalami ibunya. Dia meninjau-ninjau ke ruang tengah rumah. Ibunya itu seakan faham apa yang tersirat di kalbu anaknya itu.
“Ayahmu tu masih berwirid lagi. Tak apalah mu gilah kija. Nanti mak royat kat ayahmu. Mu gi kija.”
“Baiklah mak. Saya gi dulu.”
“Iyalah…hati-hati jaga diri tu.”
                                                         

18 comments - "SEBUAH VERSI CHINTA BAB 12/13 SAMBUNGAN........."

Fiu S delete icon 14 April 2014 at 09:30

wah, bagus bagus sangat ..... membaca tapi seolah bisa ikut merasakannya.... hehehe :)

paridah delete icon 14 April 2014 at 10:04

yeke...memberangsangkan sekali komennya...tq Fiu S.

Febri Gamesoft - www.mas-feb.com delete icon 14 April 2014 at 10:34

wahh,,, banyak banget gan

paridah delete icon 14 April 2014 at 11:07

baca jangan xbaca ya..tq Febri Gamesoft.

❤Kamsiah❤ delete icon 14 April 2014 at 11:59

singgah & follow sini...ralit baca entri kat sini

Kakzakie delete icon 14 April 2014 at 13:40

Kalau ada kerja buat menampung macam itu bagus juga kan. Kakak dulu masa zaman sekolah 100% bergantung pada bapak yg kerja kampung. Susahnya... kakak terbayang kalau ada kerja macam Aisyah dan Murni masa kakak dulu agaknya kakak pun buat kerja itu agaknya... (tapi ini cerpen aje pun kan hihi...)

paridah delete icon 14 April 2014 at 14:44

terima kasih Kamsiah sudi singgah n follow sini.

paridah delete icon 14 April 2014 at 14:48

itu pengalaman remaja felda pada awal 70an dulu...tq Kak Zakie sentiasa ikuti sambungannya.

Kesuma Angsana delete icon 14 April 2014 at 16:31

amboi kak, makin hebat berkarya ni... terbaik !

SmuaInfo delete icon 14 April 2014 at 17:12

ceritanya masih bersambung terus ya :)

paridah delete icon 14 April 2014 at 17:46

xdelah KA..biasa2 saja...terima kasih banyak sudi ikutinya.

paridah delete icon 14 April 2014 at 17:47

ya masih bersambung terus...jangan ketinggalan ikutinya...tq Semuainfo.

Sis Vee delete icon 14 April 2014 at 23:38

mana gi watak lelaki tu ... dah lupa lak namanya .

Purnomo Jr delete icon 15 April 2014 at 07:39

kak parida knapa ndak di buat novel atau buku aja :)
ceritanya...

Fiu S delete icon 15 April 2014 at 22:06

memberangsangkan tu macam apa yah ? ahehehehe

paridah delete icon 15 April 2014 at 22:19

memberangsangkan tu macam meniup semangat r memangkin...tq Fiu S.

paridah delete icon 15 April 2014 at 22:22

watak faizal tu ya...faizal keluar negara sambung belajar....tq Sis Vee.

paridah delete icon 15 April 2014 at 22:24

malas pula nak berurusan dgn pihak publisher dik...bukan mudah juga...xmengapalah publish di sini saja....tq Purnomo Jr.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”