Tuesday 18 March 2014

ULAM-ULAM BUAH-BUAH HUTAN...

ASSALAMUALAIKUM...

BUAH-BUAHAN HUTAN YANG DIJADIKAN ULAM MENCICAH SAMBAL MEMBUKA SELERA BIASANYA TIDAK DITANAM TAPI TUMBUH SECARA SEMULAJADI DI PINGGIR KAMPUNG TRADISI  DI DALAM DUSUN-DUSUN ATAU DI DALAM HUTAN.

UNTUK MENDAPATKANNYA BUKAN SENANG PULA. TERPAKSA MEREDAH SEMAK SAMUN, HUTAN KEMUDIAN MENGAITNYA ATAUPUN MEMANJATNYA. BERISIKO JUGA KERJA TU. DIBUATNYA TERJATUH TIKA MEMANJAT POKOK-POKOK ULAM PETAI, KERDAS ATAU JERING TAK KE NAYA TERCEDERA MENANGGUNG KESAKITAN...

PABILA SAMPAI KE TANGAN KITA HARGANYA BUKAN MAIN MAHAL LAGI WALAU YANG MENDAPATKANNYA DARIPADA SUMBER .ALAM YANG PERCUMA. TAPI SEBELUM SAMPAI KE TANGAN KITA TELAH MELALUI BEBERAPA TANGAN LAGI. MULA PENCARINYA MENDAPATKANNYA DAN MENJUALNYA KEPADA PERAIH. DARIPADA PERAIH KECIL BERTUKAR TANGAN KEPADA PERAIH BESAR. PERAIH BESAR MENJUAL PULA KEPADA PERAIH-PERAIH KECIL DAN KEPADA PENJAJA.

WALAU MAHAL KERANA KESEDAPAN RASANYA SETELAH DIJADIKAN ULAM ATAU MASAKAN TERTENTU MENYEBABKAN KITA MENGABAIKAN SEMUA TU.

ULAM BUAH JERING, KERDAS, PETAI MENYELERAKAN SEKALI DIMAKAN BERSAMA NASI PANAS TAPI BAU TUBUH YANG TERBIT HASL PU ...PAST URINE..HMM...BOLEH TAHAN MENYUCUK KALBU.

BAU NAFAS JUGA DENGAN MUDAH DIKENALI SI POLAN NI BERULAM APA SEBENTAR TADI.

PETAI
                                            pic noradabi rosdi.

KERDAS/GENUAK

JERING...PIC deqna
Photo: Sekarang...
Sedang mengupas selonggok jering buat ulam tengah hari ni. Rezeki simpang masuk depan rumah. Banyak ni...boleh beragih dengan sedara mara. Tak habis sekali makan. Atas pokok pun banyak lagi.

DAN APAKATA KITA CUBA MASAK RESEPI TRADISI SAMBAL PEDAS JERING CAMBAH YANG ENAK INI. ..JERING CAMBAH BIASANYA DIPILIH DARIPADA JERING TUA YANG DISIMPAN DI DALAM PASIR ATAU HABUK PAPAN YANG LEMBAB SEHINGGA BERCAMBAH.

Sambal Pedas Jering Cambah
Resepi : MaDiHaA aka Ratna....TERIMA KASIH BERKONGSI RESEPI.
   
Bahan2
30 keping jering cambah 
(30 keping tu maknanya dari 15 biji jering)
(jering cambah ialah jering tua yang telah keras yang ditanam didalam pasir khas beberapa ketika untuk merangupkan kembali jering tersebut) 
segengam ikan bilis - dikopek bersih
1 biji bwg besar - hiris bulat 
1 keping asam gelugur
garam, gula & perasa secukupnya
minyak secukupnya 
 
Bahan2 Ditumbuk Halus
20 - 25 biji cili padi (boleh lebihkan jika nak lebih pedas)
2 ulas bwg putih
6 ulas bwg merah
1 cm kunyit hidup
Jering cambah yang telah dicuci bersih
Cara2 Memasak
1. Jering dibersihkan. Buang bahagian kulit ari & akar jering jika ada & buang juga jika ada bahagian yg busuk/warna coklat tua. Basuh bersih jering & tos. Hiris atau sagat nipis jering tadi kemudian dibasuh & tos 
2. Panaskan minyak (agak banyak) dan goreng jering yang dihiris hingga layu & nampak masak. Angkat, tos dan ketepikan.
3. Gunakan minyak yang sama & gorengkan ikan bilis yang siap dikopek hingga garing. Angkat & ketepikan.
4. Masih gunakan minyak yang sama tetapi kurangkan sedikit minyaknya.  Tumiskan bahan2 tumbuk tadi. Tumis hingga wangi & masak. 
5. Masukkan asam gelugur, bawang besar hiris dan kacau2. Masukkan ikan bilis, jering goreng tadi serta gula, garam & serbuk perasa dan kacau bagi rata.
6. Rasakan apa yang kurang jika perlu boleh ditambah.
7. Sedap dimakan dengan nasi putih atau nasi lemak...

..

34 comments:

  1. Yang gambar terakhir itu di Indonesia disebut JENGKOL, satu pun belum pernah makan.. Gak minat, dengar cerita org jadi gak selera buat coba hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. padahal ini enak lho nbak tika :D hehe

      Delete
    2. tika xsuka jengkol n lain2 tu ya...biasalah tika orang2 muda ni xbrapa suka dgn ulaman berbau kegemaran ramai...tp jering n petai penawar penyakit diabetis yg mudah...tq Etika Maria.

      Delete
    3. wah Nucky P.rayanta Natalius gemar juga ulam2 gini ya...enak kan...tq

      Delete
  2. jering masak lemak cili padi pun sedap ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...ada yg xtau n xpernah cuba pun....tq Qaseh Wee.

      Delete
  3. dah lama tak makan ulam kerdas and jering ni...sambal jering tua pernah makan, makcik saya masak..masakan minang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jering tua masak minang ni...kerdas n jering ni cuma dikenali mrk yg pernah hidup di kampung...tq nohas..

      Delete
  4. ulam ulaman kat atas smua saya suka mkan..kecuali jering.. x mampu nak telan.. he..he
    good sharing resepi..

    menabung md :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa xsuka jering...kelat ya...petai n kerdas boleh pula...oklah selera anak Melayu msh ada...tksh sobri rajin menabung utk kak...cepatlah kak kaya heh..heh..

      Delete
  5. saya tau dengan yang diatas, tapi saya tidak pernah mencoba karena tidak terlalu suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...xsuka xmengapa...selera masing2lah kan...dibuatnya AKH bertemu jodoh dgn gadis yg sukakan ulam2 yu camana... gurau saja AKH..TQ

      Delete
  6. yg pasti semua tu sy x mkn ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. YEKE ANIES Mesti xjeling pun kan...kak pun sama xberapa boleh nk makan lagi..kembung kalau dulu2 sapu jer semua....tq Khairin anies.

      Delete
  7. sedap menu jering ni kak... Kalau kat rumah ni Adik paling antu ulam2an dari petai, kacang botol dan segala jenis ulam kecuali kerdas hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. selera adik ni macam selera org lama ya..suka berulam-ulaman bagus tu...jering kalau dimasak cara resepi yg betul mmg sedap xbimbang jering ni menyepit...kerdas ni menyelerakan tapi baunya kuat sangat...tq Kesuma Angsana.

      Delete
  8. Kebun kelapa sawit bapak kakak banyak pokok petai. Biasa pekerja bapak yg petik dan tolong jual. Ini juga salah satu hasil masa kakak kecik dulu - kami miskin. Rumah kampung suami pulak ada pokok jering. Kakak kurang sikit tapi boleh jugalah kalau nak mencuba... Apa lagi anak-anak langsung tak nak mencuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok petai mmg mudah hidup dlm kebun kelapa sawit sebab pokoknya tinggi...wah ada pengalaman menjadi penjual petai ya...kita semua miskin kakzakie...kehidupan mengajar kita cara mengurusi kemiskinan. selera anak2 sekarang xboleh dipaksa...tapi pasti berubah bila2 masa saja...tq Kakzakie.

      Delete
  9. informsi yg mnrik ni..

    klu ad wktu kunjungi blog ane ya gan

    http://maszhiday.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok terima kasih..sudi kunjungi blog karyaku.

      Delete
  10. Petai ni favourite ayah saya sebab nak control kencing manis dia. Kalau takda petai ni, masalah jugak nak kena kerap gi hospital untuk dapatkan rawatan kencing manis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...bagus info tu...kak cuma tau petai boleh jadi ubat penawar kencing manis tapi xtau ada yg mengamalkannya begitu sekali...lebih yakin gunakan penawar semulajadi ni ya...tksh Sylarius Yusof berkongsi info yg sangat berguna.

      Delete
  11. wuihhh gurihny NIH msakannya :)

    ReplyDelete
  12. ya enak sekali masakan ni....tq Semuainfo.

    ReplyDelete
  13. wah, sedapnya...apalagi petai, hulalaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sukakan petai ya...enak kan..tq Ione Nasition sudi singgah blog karyaku.

      Delete
  14. ternyata di Malaysia ada petai juga ya hehe, kalau di Indonesia sering disebut juga dengan jengkol

    ReplyDelete
    Replies
    1. petai jering kerdas mmg banyak di Msia n jadi kegemaran ramai tq Joe Ismail.

      Delete
  15. Sedapnya kak tgk ulam ulaman ni. Klo petai saya tak boleh mkn mentah2. Klo dah dimasak sambal atau gulai, baru blh makan. Jering saya tak reti makan tapi kerdas saya makan. Alahaiiii...dah lama tak mkn kerdas. Terbayang kerangupannya itu.

    ReplyDelete
  16. ya ada yg suka makan petai yg direbus n ada yg suka petai jeruk, petai sambal tumis pun sedap...kerdas mmg rangup n membuka selera...jering juga jadi pilihan mrk yg minat....tq Fiza Rahman.

    ReplyDelete
  17. Sambal petai sedap, lauk jering kurang minat. Tapi akak dan aruah mak saya sangat suka jering terutamanya jering muda. Buat penambah selera makan jika tiada selera nak makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg sukakan petai ni tapi jering n kerdas xberapa org nk pandang kecuali mrk yg dibiasakan dgn semua tu....tq notie

      Delete
  18. petai tu aiza suka makan.. tapi jering dan kerdas belum pernah lagi mencubanya..

    ReplyDelete
  19. yeke...kerdas n jering muda sedap dijadikan ulam tapi jgn makan berlebihan sgt...biasalah tu apa jenis makananpun jgn diambil berlebihan ada risikonya....tq Mizz Aiza

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist