بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM..

RAMAI YANG MENYEBUT MAKANAN BERKUAH MANIS ADALAH BUBUR. TAPI JANGAN TERKEJUT KALAU ADA YANG MENGATAKANNYA PENGAT ATAU SERAWA.

MUSIM PANAS/KERING BEGINI MEMANG SEDAP SANGAT KALAU DAPAT MAKAN JENIS MAKANAN BEGINI SAMAADA PANAS ATAU SEJUK.

BANYAK JENIS BAHAN MAKANAN YANG BOLEH DIMASAK BUBUR/PENGAT/SERAWA SEPERTI LABU, KACANG HIJAU, JAGUNG, PISANG, KELEDEK, KELADI, UBI KAYU, SUKUN DLL.

BAHAN ASASNYA HANYA GULA, SANTAN KELAPA, GULA KABUNG/GULA MERAH, SECUBIT GARAM, DAUN PANDAN UNTUK MEWANGIKANNYA. KALAU SUKA BOLEH JUGA DIMASUKAN SAGU HALUS/KASAR.

BUBUR KACANG HIJAU.

RESEPI https://www.google.com.my/url

Bahan-bahannya[sunting]

  • 250 gram kacang hijau
  • 250 ml santan
  • 25 gram sagu
  • 2 cm gula melaka
  • air secukupnya
  • sehelai daun pandan
  • garam dan gula secukupnya

Cara menyediakannya[sunting]

  • Rebus kacang sehingga kembang.
  • Masukkan daun pandan.
  • Masukkan sagu dan biar hingga sagu kembang.
  • Masukkan santan dan gaul hingga sebati.
  • Masukkan pula gula melaka dan kacau sehingga gula hancur.
  • Akhir sekali, masukkan gula dan garam secukup rasa.

Sumber WIKIBOOK.

CARA MENYEDIAKAN BUBUR DI BAWAH INI JUGA SAMA CUMA PERLU  DIREBUS SEDIKIT DENGAN SANTAN KEMANCAR SEHINGGA LEMBUT BAHAN UTAMA IAITU LABU/JAGUNG/KELADI  SEBELUM DIMASUKAN GULA, SANTAN PEKAT, SECUBIT GARAM GULA MERAH/GULA KABUNG.

BUBUR LABU
BUBUR KELADI

BUBUR JAGUNG.

22 ulasan - "SEDAPNYA BUBUR/PENGAT/SERAWA..."

Etika Maria delete icon 26 Februari 2014 12:27 PG

Tika sukaaa sekali makan bubur kacang hijau kak, di tempat ku ini biasa dicampur dengan beras ketan hitam.. Dan rasanya jadi luar biasa enak, aduh jadi kepengen :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) delete icon 26 Februari 2014 12:49 PG

wah.. sedapnya semua bubur ni kak.. dah lama tak makan pengat pisang, teringin pula rasanya..

nohas delete icon 26 Februari 2014 1:03 PG

suka semua jenis pengat/bubur/serawa..pengat keladi jarang makan..

Achmad Fazri delete icon 26 Februari 2014 1:36 PG

banyak sekali macam-macam buburnya..saya suka bubur kacang hijau, karena mudah di temukan untuk di beli.. yang lainnya jarang sekali di temukan di daerah saya :)

BungaTulip delete icon 26 Februari 2014 8:26 PG

saya suka bubur pulut hitam, sedap rasanya..lemak lemak manis :)

Torascool delete icon 26 Februari 2014 8:31 PG

spertinya buburnya sangat enak sekali

paridah delete icon 26 Februari 2014 9:48 PG

ya sangat enak sekali.....tq Torascool.

paridah delete icon 26 Februari 2014 9:56 PG

bubur pulut hitam mmg kegemaran kak juga sedap sangat tu...tq Bunga Tulip.

paridah delete icon 26 Februari 2014 9:58 PG

yeke..bubur kacang hijau kalau tambah durian lagi sedap kan.....tq Achmad Fazri

paridah delete icon 26 Februari 2014 10:00 PG

pengat keladi sedap nohas...terutama keladi kuning....tq nohas.

paridah delete icon 26 Februari 2014 10:07 PG

pengat pisang abu kak suka sangat...musim panas gini sedap makan bubur ni...tq Mizz Aiza.

Sobri Yaacob delete icon 26 Februari 2014 10:09 PG

antara semua dkat di atas..kgemaran bubur jagung..kalau bubur kacang kurang jalan sikit sis :P he..he..

paridah delete icon 26 Februari 2014 10:10 PG

oh begitu pula ya..tentu lebih sedap rasanya ya...tq Etika Maria.

paridah delete icon 26 Februari 2014 10:14 PG

yeke...bubur apapun ada rasa kesedapannya yg tersendiri...tp pilihan masing2lh ikut selera kan..sis just sapu semua.....tq Sobri Yaakob.

babYpose delete icon 26 Februari 2014 12:49 PTG

Betul kami panggey serawa, sedap makan sejuk atau panas :)

paridah delete icon 26 Februari 2014 3:24 PTG

dapat makan serawa musim panas gini sedap juga kan....tq babYpose.

Fiza Rahman delete icon 27 Februari 2014 11:46 PG

Suka bubur. Sedapnya.

Kesuma Angsana delete icon 27 Februari 2014 11:59 PG

semua sedap2 ni kak, KA suka makan panas2..

Pha Is delete icon 27 Februari 2014 12:43 PTG

dulu masa arwah tok wan masih ada, mak selalu buat.. sekarang dah jarang, sbb x de org nk makan.. heheh

paridah delete icon 27 Februari 2014 1:27 PTG

semuanya sedap bubur ni...tq Fiza Rahman.

paridah delete icon 27 Februari 2014 1:30 PTG

ya kak suka makan panas2 juga n boleh sejukan dlm peti ais kalau x habis....tq Kesuma Angsana.

paridah delete icon 27 Februari 2014 1:33 PTG

terkenangkan arwah tokwan ya Pha Is...ssorry..alfatihah...tq Pha Is.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”