بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Tolak surat

AWANG angkat topi kepada Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Mohamed Maliki Mohamed Rapiee yang bertegas apabila menyentuh soal mendaulatkan bahasa kebangsaan.

Menurut maklumat yang diterima, beliau telah bertindak menyerahkan semula surat daripada agensi Kerajaan Pusat yang berpejabat di pusat pentadbiran Putrajaya. Ini kerana surat tersebut ditulis sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.

Bukan Maliki tidak faham kandungan surat itu tetapi tindakan agensi berkenaan enggan menggunakan bahasa Melayu bagi urusan rasmi yang melibatkan rakyat tempatan, adalah tidak wajar. Difahamkan, sudah menjadi kebiasaan bagi agensi itu tidak menggunakan bahasa Melayu.

Kalau jabatan dan agensi di bawah kerajaan sendiri tidak mengutamakan dan menghormati bahasa kebangsaan, pada siapakah lagi mahu disandarkan harapan?

Awang setuju dengan tindakan beliau. Mesej yang jelas perlu disampaikan kepada kelompok yang jati dirinya rapuh.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/

24 ulasan - "DAULATKAN BAHASA KEBANGSAAN..."

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 2 Februari 2014 1:47 PTG

wah...terbaik

paridah delete icon 2 Februari 2014 1:50 PTG

yeke terima kasih Muhammad Khairuddin Lim.

BUNDA a.k.a KN delete icon 2 Februari 2014 2:16 PTG

ini yang dinamakan sikap mementing diri sendiri...tak peka hal dalaman dan warga tempatan...

paridah delete icon 2 Februari 2014 3:07 PTG

mementingkan diri satu hal xtau nak hargai n daulatkan bahasa sendiri...cakap degar2 hampeh..tq BUNDA a.k.a KN.

Nick Nashram delete icon 2 Februari 2014 4:48 PTG

kalo kita x nak martabatkan bahasa kebangsaan, nak harapkan kat sape lagi kan.

Aku Penghibur delete icon 2 Februari 2014 4:49 PTG

sangat betul.. jika kita tak mendaulatkan bahasa kebangsaan siapa lagi ? ishh memang betul apa yang artikel nie tulis

SmuaInfo delete icon 2 Februari 2014 5:25 PTG

salut buat pemimpinnya :)

paridah delete icon 2 Februari 2014 6:39 PTG

betultu..perlu ada sikap kritis begini di kalangan kita....tq Nick Nashram.

paridah delete icon 2 Februari 2014 6:45 PTG

ya kita setuju dgn artikel yg memaparkan kebenarannya...sekiranya jelas sikap menjolok mata perlu ditegur....tq acik Aku Penghibur.

paridah delete icon 2 Februari 2014 6:47 PTG

ya pemimpin yg sedang menunjukan bakat kepipimpinannya.....tq Smuainfo.

Achmad Fazri delete icon 2 Februari 2014 9:21 PTG

Bahasa melayu perlu di lestarikan. karena jati diri bangsa malaysia ya :)

Etika Maria delete icon 2 Februari 2014 10:15 PTG

Yah, setiap bangsa perlu melestarikan bahasanya masing2 :)

selamat malam kak.

nohas delete icon 2 Februari 2014 10:22 PTG

ada juga agensi kerajaan macam ni..

paridah delete icon 2 Februari 2014 10:30 PTG

ya betul tu..bahasa Melayu bahasa kebansaan Malaysia....tq Achmad Fazri.

paridah delete icon 2 Februari 2014 10:32 PTG

begitulah sepatutnya tika...selamat malam tika tq.

paridah delete icon 2 Februari 2014 10:36 PTG

agensi yg beri peluang org kutuk kerana bangga dir xbertempat...agaknyalah tu tq nohas.

Sobri Yaacob delete icon 2 Februari 2014 10:58 PTG

bahasa kita budaya kita :)

paridah delete icon 3 Februari 2014 7:28 PG

ya bahasa kita budaya n kebanggaan jatidiri kia tq...Sobri Yaakob.

ANAK KUALA delete icon 3 Februari 2014 11:53 PG

Ye kak...siapa lagi yang nak medaulatkan budaya dan bahasa kita kalu bukan KITA SENDIRI sebagai rakyat Malaysia dan ORANG MELAYU

Kesuma Angsana delete icon 3 Februari 2014 12:30 PTG

tugas kitalah kak utk memertabatkan bahasa kita kan.. nk harapkan org luar mmg idaklahkan

paridah delete icon 3 Februari 2014 6:03 PTG

ya betul tu dik ANAK KUALA tapi anak Melayu sendiri yg memperlekehkan penggunaannya....tq ANAK KUALA.

paridah delete icon 3 Februari 2014 6:05 PTG

YA Memang tugas kita utk memertabatkan bahasa kebangsaan kita....tq Kesuma Angsana.

Aku Penghibur delete icon 3 Februari 2014 6:36 PTG

p/s : harap dapat vote blog acik untuk favorite lifestyle blog di media social awards. cara-cara ada di blog acik

paridah delete icon 14 Februari 2014 11:53 PG

ok...kak dh cuba vote...harap betul caranya.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”