بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Tolak surat

AWANG angkat topi kepada Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Mohamed Maliki Mohamed Rapiee yang bertegas apabila menyentuh soal mendaulatkan bahasa kebangsaan.

Menurut maklumat yang diterima, beliau telah bertindak menyerahkan semula surat daripada agensi Kerajaan Pusat yang berpejabat di pusat pentadbiran Putrajaya. Ini kerana surat tersebut ditulis sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.

Bukan Maliki tidak faham kandungan surat itu tetapi tindakan agensi berkenaan enggan menggunakan bahasa Melayu bagi urusan rasmi yang melibatkan rakyat tempatan, adalah tidak wajar. Difahamkan, sudah menjadi kebiasaan bagi agensi itu tidak menggunakan bahasa Melayu.

Kalau jabatan dan agensi di bawah kerajaan sendiri tidak mengutamakan dan menghormati bahasa kebangsaan, pada siapakah lagi mahu disandarkan harapan?

Awang setuju dengan tindakan beliau. Mesej yang jelas perlu disampaikan kepada kelompok yang jati dirinya rapuh.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/

24 comments - "DAULATKAN BAHASA KEBANGSAAN..."

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 2 February 2014 at 13:47

wah...terbaik

paridah delete icon 2 February 2014 at 13:50

yeke terima kasih Muhammad Khairuddin Lim.

BUNDA a.k.a KN delete icon 2 February 2014 at 14:16

ini yang dinamakan sikap mementing diri sendiri...tak peka hal dalaman dan warga tempatan...

paridah delete icon 2 February 2014 at 15:07

mementingkan diri satu hal xtau nak hargai n daulatkan bahasa sendiri...cakap degar2 hampeh..tq BUNDA a.k.a KN.

Nick Nashram delete icon 2 February 2014 at 16:48

kalo kita x nak martabatkan bahasa kebangsaan, nak harapkan kat sape lagi kan.

Aku Penghibur delete icon 2 February 2014 at 16:49

sangat betul.. jika kita tak mendaulatkan bahasa kebangsaan siapa lagi ? ishh memang betul apa yang artikel nie tulis

SmuaInfo delete icon 2 February 2014 at 17:25

salut buat pemimpinnya :)

paridah delete icon 2 February 2014 at 18:39

betultu..perlu ada sikap kritis begini di kalangan kita....tq Nick Nashram.

paridah delete icon 2 February 2014 at 18:45

ya kita setuju dgn artikel yg memaparkan kebenarannya...sekiranya jelas sikap menjolok mata perlu ditegur....tq acik Aku Penghibur.

paridah delete icon 2 February 2014 at 18:47

ya pemimpin yg sedang menunjukan bakat kepipimpinannya.....tq Smuainfo.

Achmad Fazri delete icon 2 February 2014 at 21:21

Bahasa melayu perlu di lestarikan. karena jati diri bangsa malaysia ya :)

Etika Maria delete icon 2 February 2014 at 22:15

Yah, setiap bangsa perlu melestarikan bahasanya masing2 :)

selamat malam kak.

nohas delete icon 2 February 2014 at 22:22

ada juga agensi kerajaan macam ni..

paridah delete icon 2 February 2014 at 22:30

ya betul tu..bahasa Melayu bahasa kebansaan Malaysia....tq Achmad Fazri.

paridah delete icon 2 February 2014 at 22:32

begitulah sepatutnya tika...selamat malam tika tq.

paridah delete icon 2 February 2014 at 22:36

agensi yg beri peluang org kutuk kerana bangga dir xbertempat...agaknyalah tu tq nohas.

Sobri Yaacob delete icon 2 February 2014 at 22:58

bahasa kita budaya kita :)

paridah delete icon 3 February 2014 at 07:28

ya bahasa kita budaya n kebanggaan jatidiri kia tq...Sobri Yaakob.

ANAK KUALA delete icon 3 February 2014 at 11:53

Ye kak...siapa lagi yang nak medaulatkan budaya dan bahasa kita kalu bukan KITA SENDIRI sebagai rakyat Malaysia dan ORANG MELAYU

Kesuma Angsana delete icon 3 February 2014 at 12:30

tugas kitalah kak utk memertabatkan bahasa kita kan.. nk harapkan org luar mmg idaklahkan

paridah delete icon 3 February 2014 at 18:03

ya betul tu dik ANAK KUALA tapi anak Melayu sendiri yg memperlekehkan penggunaannya....tq ANAK KUALA.

paridah delete icon 3 February 2014 at 18:05

YA Memang tugas kita utk memertabatkan bahasa kebangsaan kita....tq Kesuma Angsana.

Aku Penghibur delete icon 3 February 2014 at 18:36

p/s : harap dapat vote blog acik untuk favorite lifestyle blog di media social awards. cara-cara ada di blog acik

paridah delete icon 14 February 2014 at 11:53

ok...kak dh cuba vote...harap betul caranya.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”