بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM..
republish.

UBI KAYU/SINGKONG MEMANG DEKAT DENGAN BUDAYA HIDUP ORANG KITA. BANYAK TERDAPAT DI KAWASAN KAMPUNG SAMAADA DITANAM ATAU TUMBUH MELIAR. KALAU DITANAM TENTU MEMBERIKAN HASIL YANG LEBIH BAIK SETELAH 4 BULAN DICABUT PERDUNYA DARI DALAM TANAH..JIKA DIBIARKAN MELIAR CUMA BOLEH DIKUTIP DAUN PUCUKNYA UNTUK DIJADIKAN SAYURAN ATAU ULAM...

APA KEGUNAAN UBIKAYU NI YA...?
PELBAGAI..KALAU BANYAK SANGAT BOLEH DIPROSES JADIKAN TEPONG. UBIKAYU JUGA ADALAH BAHAN UTAMA UNTUK SERBUK PERASA.

SETAKAT SEPERDU DUA YANG DITANAM TIDAKLAH SEBANYAK MANA HASILNYA. TAPI TENTU MENCUKUPI UNTUK DIBUANG KULIT; REBUS. MAKAN UBIKAYU REBUS DENGAN SAMBAL BILIS, KELAPA KUKUR ATAU IKAN MASIN MEMANG SEDAP.



BEGINI JUGA CARA MAKAN ORANG-ORANG KITA TIKA ZAMAN PENJAJAHAN JEPUN DULU. UBIKAYU DIJADIKAN MAKANAN UTAMA KERNA SUSAH MENDAPAT BERAS. PESAWAH PADI PUN TAKUT NAK MENANAM PADI DI SAWAH SEBAB BIMBANGKAN ONAR SI JEPUN. JADI MAKAN SAJALAH UBIKAYU YANG BANYAK DI TANAM DI PERSEKITARAN RUMAH SEKADAR MENGALAS PERUT.

JEMU MAKAN UBIKAYU REBUS BOLEH PULA DITAPAIKAN. TAPAI UBI KAYU SETELAH DITABUR RAGI DAN DIPERAM SEMALAMAN BUKAN MAIN MANIS LAGI. JUSTERU KANDUNGAN GULA SEMULAJADINYA YANG TINGGI UBI KAYU TIDAK SERASI DENGAN MEREKA YANG DIABETIS.

Semua pic google...
TAPAI UBI

BOLEH JUGA DIGORENG TEBAL ATAU DIGORENG NIPIS SEBAGAI KEREPEK.

KEREPEK UBI

SELAIN ITU BANYAK LAGI KUIH-MUIH ENAK YANG BOLEH DIHASILKAN MENGGUNAKAN UBI KAYU DENGAN MEMARUTNYA TERLEBIH DAHULU.

LEPAT UBIKAYU

TALAM UBIKAYU

                                                BINGKA UBIKAYU

12 comments - "SINGKONG/UBIKAYU DAN SEJARAHNYA YANG TERTULIS DI SINI..."

Kesuma Angsana delete icon 20 September 2013 at 11:45

KA paling suka ubi rebus bercicah sambal & kerepek ubi pedas..

paridah delete icon 20 September 2013 at 13:40

yeke..mmg sedap makan ubikayu ni tp jgn berlebihan takut kembung dgn anginnya...tq KA

Yun Sing delete icon 22 April 2014 at 23:19

Kreatif.. banyak boleh buat..! Sekarang ni exam season.. ulang baca Sejarah Tingkatan 3 (Jepun) hehehe.. Tapi nampak sedap :)

Febri Gamesoft - www.mas-feb.com delete icon 23 April 2014 at 07:02

TUh gambar diatas bikin lapar,,,hehe

paridah delete icon 23 April 2014 at 09:13

yeke...sejarah seronok dipelajari fakta2nya kalau nk mudah ingat kena rajin ulang baca...sejarah ubikayu ni xmasuk exam lagi kot...semoga berjaya Yun Sing...tq.

paridah delete icon 23 April 2014 at 09:15

mesti belum sarapan lagi febri nih...mai sini makcik belanja...tq Febri Gamesoft.

Irvan Robiansyah delete icon 23 April 2014 at 09:39

makanan kesukaan nih ubi sama singkong, emang enak banget :D

Fiza Rahman delete icon 23 April 2014 at 10:31

Ubi rebus tu...sedapnya.

paridah delete icon 23 April 2014 at 14:10

ya enak sangat singkongnya....tq Irvan Robiansyah.

paridah delete icon 23 April 2014 at 14:11

dah lama xmakan yer...sedap tu fiza....tq

Kesuma Angsana delete icon 23 April 2014 at 16:07

plg KA suka ubi rebus caicah sambal panas2... done nuffnang akak yer

paridah delete icon 23 April 2014 at 16:25

yeke sedap tu...tq Kesuma Angsana rajin menabung utk kak...

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”