بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM..

MENCOLEK  BUKANNYA KIDNAPPED DALAM KAMUS ORANG PUTIH TU TAPI ISTILAH ORANG PAHANG PADA MAKSUD MENYICAH BAGI ORANG KEDAH. APA PULA MAKNA MENYICAH PULA YER? DAH PENING  NAK MENGINTERPERTASI  MAKSUD SEBENARNYA. AH....

...CAKAP MUDAHNYA ADALAH MAKAN BUAH-AN SEGAR DENGAN SAMBALNYA. SAMBAL YANG DIBUAT IKUT SELERA KEGEMARAN MASING-MASING. SAMBALNYA TIDAK TERTAKLUK DENGAN SATU-SATU RESEPI ATAU CARA.

BANYAK JENIS BUAH-BUAHAN TEMPATAN YANG BOLEH DIBUAT MENYICAH ATAU MENCOLEK. TERPULANG KEPADA KEHENDAK MASING-MASING; ANTARANYA YANG SERING JADI PILIHAN ADALAH MEMPELAM MUDA, CERMAI, JAMBU, KEDONDONG DLL'

PIC QASEH SHA ABDULLAH

PIC QASEH SHA ABDULLAH


PIC QASEH SHA ABDULLAH



PIC FITRIZAL




SAMBAL UNTUK MENCOLEK ATAU MENYICAH IKUT SUKA HATI SENDIRI JER. ADA YANG SUKA COLEK DENGAN SOS, DENGAN KICAP ATAU GABUNG SOS DAN KICAP CAMPUR BELACAN  JUGA CILIPADI.  DITAMBAH DENGAN GULA LAGI.  ADA JUGA YANG SUKA MAKAN DENGAN SAMBAL BELACAN BIASA. PANDAI-PANDAILAH ASAL SESUAI DENGAN SELERA TEKAK YER..
.

BIASANYA YANG GEMAR MENCOLEK NI ADALAH ORANG MUDA DAN KEBANYAKAN WANITA HAMIL YANG SERING LOYA-LOYA. MUNGKIN RASA MANIS MASAM BUAH-BUAHAN MAMPU MENGEMBALIKAN SELERA YANG ASAL. JANGAN PULA TERLEBIH MAKAN...TAKUT SAKIT PERUT....

27 ulasan - "MENCOLEK, MENYICAH SEDAPNYER...."

Aku Penghibur delete icon 26 Januari 2014 3:09 PTG

assalamualaikum kak.. kedondong susah nak cari ..sedapnya kalau makan cecah3 nie

paridah delete icon 26 Januari 2014 4:27 PTG

wsalam...ya acik yg buat posting pun terliur....tq acik Aku Penghibur.

~Kak Nah Backyard (^_^)~ delete icon 26 Januari 2014 7:28 PTG

Kat opis knah..banyak pokok mangga..boleh kt hari2 ada cicah mangga n amra ni..

Etika Maria delete icon 26 Januari 2014 9:10 PTG

Kak Paridah, kalau di Indonesia namanya Rujak buah.. Makan rujak atau membuat rujak namanya ngerujak, beda sekali yah..

Liat buah2an nya, tika jadi ngiler, mau mau mauuu

#tambah lagi kosakata malaysia.. Menyicah :)

paridah delete icon 26 Januari 2014 9:50 PTG

wah sedaptu ramai2 menyicah mangga n amra....tq Kak Nah Backyard.

paridah delete icon 26 Januari 2014 10:01 PTG

yeke tika...di sini rojak buah digaul buah2 terpilih dengan sambalnya n hanya dilakukan penjualnya, kalau menyicah cuma potong2 buah n cicah dgn sambalnya....bagus tika tambah lagi kosakata bahasa Msia. Perbendaharaan bahasa Melayu yg amat luas...tq Etika Maria.

nohas delete icon 27 Januari 2014 12:53 PG

terliur pulak tengah malam ni..selalu cicah dgn kuah rojak..

paridah delete icon 27 Januari 2014 7:56 PG

yelh nohas sedap juga makan dgn kuah rojak...tq nohas

Sylarius Yusof delete icon 27 Januari 2014 8:33 PG

Memang sedap mencolek buah mangga muda ni. Tapi kalau kena kat perut yang tak tahan masam, boleh memulas perut tu nanti. Hehe

Mizz Aiza (Dunia Kecil) delete icon 27 Januari 2014 9:41 PG

wah.. sedap tu kak.. mak aiza suka menyicah ni..

paridah delete icon 27 Januari 2014 11:01 PG

mencolek ni sedap dgn buah2 yg agam masam rasanya...betul tu kalau perut xtahan menyusahkan diri trpaksa brulang ke tandas pula.....tq Sylarius Yusof.

paridah delete icon 27 Januari 2014 11:04 PG

yeke...tahan lagi perut mak aiza ya kak ni kalau masam sikit terasa urat perut bagai dihiris...tq Mizz Aiza.

Ucu Nurodin delete icon 27 Januari 2014 2:59 PTG

waw kedongdongnya bikin ngiler saja

paridah delete icon 27 Januari 2014 5:14 PTG

wah kenal kedongdong ya sedap tu buat menyicah....tq ucu Nurodin.

Sobri Yaacob delete icon 27 Januari 2014 6:56 PTG

mencolek...first time saya dgr pkataan tu sis..selalu mencicah.. :)

paridah delete icon 27 Januari 2014 7:18 PTG

mencolek tu istilah org pahang sobri...bahasa Melayu kita ni terlalu luas perbendaharaan kata n maknanya tq Sobri Yaakob.

Abdul Kholiq Hasan delete icon 27 Januari 2014 8:09 PTG

maaf nih mbak paridah tapi saya kurang paham dengan yang dimaksud mencolek diatas

Informasi Perumahan Yogyakarta delete icon 27 Januari 2014 11:02 PTG

buah-buah di atas paling enak klo di buat lutisan tuh, mantaappp...
follow back ya

notie delete icon 28 Januari 2014 8:16 PG

Buah yang last merah menyala tu macam buah jambu ball. Kat rumah aruah mak kat kampung ada pokoknya tapi dah tua jadi buahnya dah tak elok sangat. Mangga epal dan buah kedondong selain dibuat mencecah makan mentah-mentah boleh juga dibuat masakan. Kat melaka Mangga epal tu dibuat masak pajeri. Buah kedondong pula saya penah tenguk ianya dibuat pajeri juga. Sedap. Sehingga menjilat jari.

paridah delete icon 28 Januari 2014 11:50 PG

ya mmg sedap, insya Allah..tq Informasi perumahan yogyakarta...

paridah delete icon 28 Januari 2014 11:55 PG

AKH xfhm ya kena explain in english ni...pinjam kata Etika Maria...merujak buah...tq Abdul Kholiq Hasan.

paridah delete icon 28 Januari 2014 12:11 PTG

org kg kak panggil jambu keling...rasanya kelat masam2 manis...buah kedondong ada yg suka menjeruknya r buat pjri sedap juga...tp pelam epal buat pjri baru tau ni tq notie infonya

acik idah delete icon 28 Januari 2014 2:10 PTG

Perghh terbaek kak... terliur saya tengoknya...
Yang tak pregnant nie pun suka jer makan colek2 nie... dengan kuah rojak mcm nohas cakap tu.. ermm memang mengancam.. :D

paridah delete icon 28 Januari 2014 3:45 PTG

yelah idah colek2 membuka selera.....tq acik idah.

Kesuma Angsana delete icon 28 Januari 2014 4:45 PTG

Aduhai terliur sudah ni kak.. sodap !

paridah delete icon 28 Januari 2014 7:37 PTG

yeke KA...saja2 nk jolok selera kwn2....tq Kesuma Angsana.

Sobri Yaacob delete icon 30 Januari 2014 12:16 PTG

owh patutlah..biasalah sis..saya byak mrantau ke ngeri blah utara..so pkataan mencolek..memng x pnah dgr seumur hdup..trima kasih ats pkongsian ya :)

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”