بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum..

Vanda yangku kenali memang cantik dan ada yang harum baunya. Orkid jenis ini daunnya tirus panjang. Bunganya pelbagai bentuk. Ada yang berkelopak besar dan ada yang kecil saja. Padaku vanda yang berkelopak besar lebih menarik dan menyerlah tika berbunga. Setiap kali berbunga boleh bertahan sehingga sebulan sebelum layu.




Hendak menjaganya tidaklah susah, cuma perlu siram setiap hari dan baja dua minggu sekali.

14 comments - "SEDIKIT CERITA VANDA..."

Kesuma Angsana delete icon 24 September 2012 at 09:38

sukanyer KA tgk!

paridah delete icon 24 September 2012 at 11:23

tq KA...orkid mmg xjemu dpandang...

budi purnomo delete icon 30 September 2014 at 21:46

Satu hal yang saya suka dari blognya kak parida, karena blognya selalu ramai bertabur bunga :)

paridah delete icon 30 September 2014 at 22:18

hahaha...kak ni pencinta keindahan bunga-bungaan dik Purnoma...seminggu sekali mesti nk update blog dgn bunga2...tq.

kakyon delete icon 1 October 2014 at 00:21

daya tarikan okid ni ky rasa pada warna dan kelopak bunganya yg unik. lihatlah warnanya, walau pun terang tapi lembut dan sweet..

babYpose delete icon 1 October 2014 at 04:40

special sangat orkid ni hingga ada taman orkid, yang purple tu biasa tengok tapi tetap menaik seri kerana kelopak tu lain dari lain.

Erika Castillo delete icon 1 October 2014 at 08:05

orkid mmg banyak spesies..cantik2 kbnyakannya..sy follow blog ni..salam pkenalan.. ^^

Cilembu thea delete icon 1 October 2014 at 08:47

dunia anggrek adalah dunia yang saya cintai juga terutama jenis Vanda, sangat indah dan abadi harumnya.

saya baru follow blognya boleh kan?

salam sehat dan ceria selalu

paridah delete icon 1 October 2014 at 10:41

wah peminat orkid ya...sama mcm kak..terima kasi sudi jadi folower karyaku Chilembu Thea

paridah delete icon 1 October 2014 at 10:43

orkid ni pelbagai jenisnya...tq Erika Castilo sudi jadi follower karyaku.

paridah delete icon 1 October 2014 at 18:17

orkid ni mmg cantik variasi pelbagai suka menatap keindahannya ..tq kakyon.

paridah delete icon 1 October 2014 at 18:20

kalau rajin boleh buat taman orkid di rumah ...kalau masuk ke nursery orkid oihh rambang mata nk pilih semuanya cantik2..tq babYpose.

Qaseh Vee delete icon 1 October 2014 at 18:38

suka sgt dgn orkid sbb banyak variasi dan warna berbanding ros yg btk lbh krg sama saja ... impian satu hari nanti akan ada mini orkid ... insha Allah .

paridah delete icon 6 October 2014 at 18:47

BAGUS TU SEMOGA BERJAYA QV...KALAU DH TERKENA PENANGAN ORKID MMG TERUJA DGNNYA...TQ QV.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”