بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

INILAH KAMPUNG TEMPAT TUMPAH DARAH PI. DI BAWAH RIMBUNAN POHON MEMPELAM, NIPAH, MENGKUANG DAN POHON-POHON KELAPA YANG MELAYUT TINGGI ITULAH TERLETAK RUMAH NENEK PI. RUMAH NENEK YANG DIBINA HAMPIR RATUS TAHUN USIANYA. KELIHATAN SEPOHON MEMPELAM YANG TEGAK SENDIRIAN. DI SINILAH TERLETAKNYA TELAGA TEMPAT ANAK CUCU NENEK BERMANDI-MANDA ATAU MENCUCI PAKAIAN. KINI SENDIRIAN TIDAK DIGUNAKAN LAGI KERANA BEKALAN AIR SUDAH DITERIMA SEJAK AWAL 80. HANYA MENJADI TEMPAT KEDIAMAN IKAN AIR TAWAR PELBAGAI JENIS.HAYATI INDAHNYA ALAM DI DESA KUALA DULANG KECIL INI. PASTI HATI AKAN TENANG DAN HAPUS SEMUA KERUNGSINGAN DI FIKIRAN.

2 comments - "INDAHNYA LUKISAN ALAM..."

ANAK KUALA delete icon 13 December 2013 at 16:02

Memang indah....kekadang begitu damai fikiran kita bila menatapi kehijauan sawah yg luas terbentang..air air sungai yg mengalir sejuk...tapi kini banyak tangan tangan rakus yg menghancurkan LUKISAN ALAM ini

paridah delete icon 13 December 2013 at 21:51

yelah dik kita xtahu sampai bila kita mampu pertahankan warisan alam yg sgt indah ini.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”